Η στρατιωτική σύγκρουση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας συνεχίζεται. Tίποτα δεν έχει τελειώσει, με την Ουκρανία να βάζει πλέον και επίσημα τα τουρκικά Bayraktar στο πόλεμο. Ταυτόχρονα όμως, οι Ρωσόφωνοι, με την υποστήριξη της Μόσχας, πραγματοποιούν ηλεκτρονικό πόλεμο, με σκοπό να ”τυφλώσουν” τους Ουκρανούς.
”Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία υπέστη αρκετές απώλειες. Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία αναπτύσσει ενεργά τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και άλλα μοντέλα drone που αγοράστηκαν από την Τουρκία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης λειτουργούν κοντά στη γραμμή οριοθέτησης και διεξάγουν αναγνώριση των εχθρικών θέσεων.
Η διοίκηση του ουκρανικού στρατού στοιχηματίζει στα Bayraktar για να κερδίσει τον πόλεμο. Την ίδια στιγμή όμως, στη διάθεση των δυνάμεων των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, εμφανίστηκαν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), η εμβέλεια των οποίων μπορεί να φτάσει τα 120 χλμ.
Επίσης, οι Ουκρανοί αναφέρουν τη χρήση ηλεκτρονικού πολέμου στο Ντόνετσκ, στην Ορλίβκα και στα χωριά Pervomayskoye και Bezymyannoe. Την 1η Ιουνίου, η αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στο Donbas κατέγραψε την ανάπτυξη του συστήματος RB-636 Svet-KU στο Donbas. Νωρίτερα, ο ΟΑΣΕ ανέφερε επίσης τη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου R-330Zh Zhitel, R-934B Sinitsa, RB-636 Svet-KU και SB-341V Leer-3. Όλα αυτά είναι εξοπλισμός ρωσικής ηλεκτρονικής μάχης.
Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι οι εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής άμυνας που καλύπτει το Donbas από πιθανή επίθεση από εχθρικά αεροσκάφη’‘, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Η κατάσταση στην Α.Ουκρανία θυμίζει τη Λιβύη το 1986. Τότε υπήρχαν τα σοβιετικά πυραυλικά συγκροτήματα S-200, S-75, “Buk”, αλλά το σύστημα ελέγχου και επικοινωνιών ήταν είτε γαλλικό είτε γερμανικό.
Αυτό ήταν το πρώτο πλήγμα για τη Λιβύη, και αυτό ισχύει και σήμερα για την Ουκρανία, αφού δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και επικοινωνιών, για αυτό και τα πυραυλικά συστήματα δεν θα έχουν πλήρη απόδοση σε περίπτωση εχθροπραξιών.
Αν οι Ουκρανοί προσπαθήσουν να ενεργήσουν ανεξάρτητα, η αποτελεσματικότητα των πυραύλων τους θα ήταν πολύ χαμηλή. Αν επιχειρηθεί να κτυπήσουν επίγειους στόχους τα ουκρανικά συστήματα “Ποσειδών”, θα το κάνουν τυχαία στοχεύοντας απλά προς μία κατεύθυνση. Είναι απίθανο τέτοιες ενέργειες να λάβουν υποστήριξη από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.
Τώρα, σχετικά με τα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar, εάν κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν στο Ντονένσκ τόσο επιτυχώς όσο στο Καραμπάχ κάνει μεγάλο λάθος. Υπάρχουν βουνά, ψηλές κορυφές, και περάσματα στο Καραμπάχ, ενώ η περιοχή για την οποία μιλάμε σήμερα είναι μια τεράστια πεδιάδα. Δεν θα είναι δυνατό να κρύψουν τα Bayraktar από τα ρωσικά ραντάρ και δεν θα είναι σε θέση να πετάξουν αυτά τα εναέρια οχήματα τόσο ελεύθερα όσο στο Καραμπάχ.
Τα τουρκικά Bayraktar-2B εξακολουθούν να είναι στόχοι χαμηλής ταχύτητας. Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές έχουν επίσης και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.