Σύμφωνα με τον Λεμέρ, ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση 11% από 8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας με ρυθμό 11% το 2020, λόγω της κρίσης που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ.
«Δεχθήκαμε ένα ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό, λάβαμε αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών, αλλά η οικονομία τέθηκε σε αναστολή για τρεις μήνες», δήλωσε ο Λεμέρ στο RTL.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το τίμημα θα είναι η ανάκαμψη.
Να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά 5% στο α’ τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, ενώ σε τριμηνιαία βάση η συρρίκνωση ήταν της τάξεως του 5,3%.
Πρόκειται για αναθεωρημένα στοιχεία, όταν είχε αναφερθεί ότι η συρρίκνωση ήταν 5,4% σε ετήσια και 5,8% σε τριμηνιαία βάση.
Η στατιστική υπηρεσία της χώρας (INSEE), κάνει λόγο για συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας με ρυθμό 20% το β’ τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με τη INSEE, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% για το σύνολο του 2020 στο απίθανο σενάριο όπου η δραστηριότητα επιστέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Ιούλιο.
Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα κινείται κατά 21% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μετά τη χαλάρωση του lockdown στις 11 Μαΐου.
Η δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά 33% στις αρχές Μαΐου.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν μόλις 6% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα καθώς τα περισσότερα καταστήματα επαναλειτούργησαν έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, σημαντική βελτίωση σε σχέση με την κατά 33% μείωση που είχε σημειωθεί στις αρχές Μαΐου.
Η μηνιαία έρευνα της INSEE έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να μειώνεται τον Μάιο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019 όπου η χώρα βρισκόταν στον κλοιό αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η ανησυχία των πολιτών για τη γενική κατάσταση της οικονομίας παρέμεινε τον Μάιο σε επίπεδα που καταγράφονται για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 1972, ενώ οι φόβοι για την ανεργία βρίσκονται στο ψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2009.
Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε φτάσει τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε πολύ χαμηλή, σύμφωνα με ξεχωριστή μηνιαία έρευνα της INSEE.