Σοκ: Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη-Στα 2,20€ φτάνει η βενζίνη

983
Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Σοκ προκαλούν οι τιμές στην Ελλάδα, καθώς πλέον έχουν πάρει την ανιούσα λόγω της εγκληματικής -όπως φαίνεται- απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει τα εργοστάσια λιγνίτη. 

Η Ελλάδα κατέγραψε μια «θλιβερή» πρωτιά τον Ιανουάριο, σε ότι αφορά το κόστους του ρεύματος, καθώς η χονδρεμπορική τιμή της ελληνικής αγοράς ήταν η ακριβότερη στην Ευρώπη.

Έτσι χθες, 31 Ιανουαρίου, η τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς (αγορά επόμενης ημέρας – Χρηματιστήριο Ενέργειας) διαμορφώθηκε σε 248,88 ευρώ / μεγαβατώρα, η ακριβότερη σε 25 χώρες της Ευρώπης (βάσει του Ευρωπαϊκού Χάρτη ΡΑΕ), ακολουθούμενη από τις Ελβετία (239,14 ευρώ), Σερβία (238,76), Ιταλία (231,01) και Πορτογαλία (223,95).

Η Ελλάδα έχει όμως και την υψηλότερη αντίστοιχη τιμή σε επίπεδο μήνα, καθώς η μέση τιμή Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σε 227,30 ευρώ / μεγαβατώρα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Σερβία.

Για σήμερα η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας διαμορφώνεται σε 229,24 ευρώ / μεγαβατώρα.

Η μηνιαία τιμή δίνει το στίγμα ότι η λιανική παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς, αν και λίγο μειωμένη, παραμένει στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών, του Δεκεμβρίου (235,38 ευρώ / μεγαβατώρα) και του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ / μεγαβατώρα), απέχοντας σημαντικά ακόμα και από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου (198,32 ευρώ / μεγαβατώρα). Θυμίζουμε ότι οι τρέχουσες οικιακές καταναλώσεις, που αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές στην καρδιά του χειμώνα, τιμολογούνται με ρήτρα που προκύπτει από τον υπολογισμό της χονδρεμπορικής του αμέσως προηγούμενου μήνα. Επομένως, οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί τετραμήνου που θα έρθουν τον Φεβρουάριο αναμένονται εξαιρετικά φουσκωμένοι.

Σοκ και με τις τιμές της βενζίνης

Οι αυξήσεις στην βενζίνη δεν ήταν παροδικές αλλά αντιθέτως συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα σημείωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, ο οποίος κρούει «καμπανάκι» για τιμή που ίσως αγγίξει ακόμα και τα δυο ευρώ πανελλαδικά.

«Η μέση τιμή σήμερα αγγίζει το 1,90€ πανελλαδικά, η οποία είναι πολύ υψηλή τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη, όπως επίσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης το οποίο είναι κόστος ενέργειας για όλα τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και για τις παροχές υπηρεσιών οι οποίες ανεβάζουν το κόστος και έτσι αυτός που το πληρώνει τελικά είναι ο καταναλωτής» τόνισε ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Είναι σταθερά ανοδική η πορεία του διυλισμένου προϊόντος του πετρελαίου και αν κάνει για λίγο μια κάμψη, ξαναγυρίζει πάλι ανοδικά, ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου. Οι πολύ μικρές μειώσεις που έχουν υπάρξει όχι μόνο δεν έχουν φανεί αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτεται η μείωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω πάλι οι τιμές.

«Συνεχίζει η ανοδική πορεία λίγο λίγο κάθε μέρα, το βλέπω και στις προβλέψεις τις διυλιστηριακές που και στην αυριανή μέρα θα είναι προσθετική, όπως και σήμερα ήταν αρκετά υψηλή η αύξηση για όσους θα πάρουμε καύσιμα σε σχέση με την χθεσινή χρέωση. Είναι ακριβότερο το καύσιμο που θα αγοράσουμε οι πρατηριούχοι σήμερα όπως θα είναι και αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις». Εάν ήταν πράγματι παροδική η ανοδική πορεία των καυσίμων θα έπρεπε να είχε τελειώσει το αργότερο τον Δεκέμβριο, αλλά βρισκόμαστε ήδη στον Φεβρουάριο και οι αυξήσεις τραβούν την ανηφόρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμάτογλου. Αυτό δικαιολογεί και τις αυξήσεις που έχουμε δει στα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς προέρχονται από την υψηλή τιμή των καυσίμων.

«Λέγαμε πάντοτε ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις που αυξάνεται η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου να υπάρχει ένας μηχανισμός να μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβαρύνεται και από τον ΦΠΑ και δεν ξέρω αν θα ξεπεράσουμε και τα 2 ευρώ την βενζίνη. Θα μπούμε σε μια μεγάλη ύφεση που δεν θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, γιατί η μικρή τιμή και ο κύκλος εργασιών είναι αυτό που επιφέρει έσοδα» επεσήμανε ο κ. Ασμάτογλου.

Πρόσθεσε ακόμη, πως αυτές οι τιμές έχουν επηρεάσει πολύ την τσέπη του καταναλωτή. «Το είδαμε και με το πετρέλαιο θέρμανσης, με τον χιονιά, οι ποσότητες που είχαν παραγγελθεί ήταν πολύ μικρές, οι δεξαμενές ήταν άδειες και όπου δεν μπόρεσε να γίνει η διανομή, τουλάχιστον στα βόρεια προάστια που έπεσε πολύ χιόνι, έμειναν πάρα πολλά σπίτια χωρίς πετρέλαιο, δεν είχαν άλλους τρόπους θέρμανσης, με ηλικιωμένους και δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αντιμετωπίσαμε αυτές τις μέρες».

«Κάτι πρέπει να γίνει» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο εγχώριο, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη. «Στην νησιωτική Ελλάδα, σε ορισμένες περιοχές η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ και θα αγγίξουμε τα 2 ευρώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα» σημείωσε.

Και φυσικά από πλευράς κυβέρνησης συνεχίζουμε να ακούμε φθηνές και ανόητες δικαιολογίες για όλο αυτό το «τσουνάμι» ακρίβειας, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων είναι… μια χαρά. Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι έχουμε καλύτερη οικονομία από τη Γερμανία.

Βεβαίως και οι προβλέψεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πως όλα αυτά θα είναι παροδικά και ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είχαμε τελειώσει αποδείχθηκαν τελείως λανθασμένες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας