Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας
Ρήξη και στις σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης (με εκφράσεις περί “αγένειας” και “ασέβειας”) σημειώνεται μετά την απάντηση ΕΕ στην επιστολή-τελεσίγραφο που είχε στείλει η Μόσχα στους Υπουργούς Εξωτερικών των 27 κρατών μελών σχετικά με τις εγγυήσεις Ασφαλείας.
Ταυτόχρονα, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις εννιά ωρών, ναυάγησαν και οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας για την ουκρανική κρίση.
Ο χρόνος της διπλωματίας για ειρηνική επίλυση στο Ουκρανικό Ζήτημα τελειώνει, αν δεν έχει ήδη τελειώσει.
Διαβάστε επίσης και ΕΔΩ
Ρωσία: Δεν δεχόμαστε την απάντηση ΕΕ και ΝΑΤΟ
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του αναφέρει πως “δεν δέχεται την απάντηση ΕΕ και ΝΑΤΟ στην επιστολή Σ.Λαβρόφ”!
Και σημειώνει:
“Το μήνυμα του Λαβρόφ απευθυνόταν στους υπουργούς Εξωτερικών 37 κρατών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, την απάντηση έγραψαν οι Στόλτενμπεργκ και Μπόρελ με τους οποίους δεν επικοινωνήσαμε.
Ο Λαβρόφ δεν έστειλε επιστολή σε Στόλτενμπεργκ και Μπορέλ (σσ αυτό εξηγεί και γιατί ο Ν. Δένδιας δεν απάντησε ποτέ”!
Η απάντηση από ΕΕ και ΝΑΤΟ δείχνει διπλωματική αγένεια και ασέβεια απέναντι στο ρωσικό αίτημα.
Η Ρωσία έστειλε επιστολές σχετικά με το όραμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αντί να απαντήσουν ξεχωριστά οι χώρες, απάντησε ο Μπορέλ για όλες”.
Διαβάστε επίσης και ΕΔΩ
“Μανιφέστο διπλωματικής αγένειας και ασέβειας”
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε από την πλευρά της:
“Η συλλογική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ στην επιστολή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την αρχή της “Αδιαίρετης Ασφάλειας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μανιφέστο διπλωματικής αγένειας και ασέβειας”!
Και πρόσθεσε:
“Ο Λαβρόφ δεν έγραψε στον Μπορέλ”!
“O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, «έστειλαν αυτό που παρουσιάζουν ως απάντηση στο μήνυμα» του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου σχετικά με την εφαρμογή από τις δυτικές χώρες στην πράξη της “Αρχής της Ίσης και Αδιαίρετης Ασφάλειας.
Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση στο άμεσα ερώτημα που θέσαμε. Αντίθετα, καλούμαστε να ξεκινήσουμε διάλογο για την ενίσχυση της Aσφάλειας.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια “συλλογική” απάντηση, που θυμίζει “αμοιβαία ευθύνη. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ερώτημα που έχουμε θέσει σε κάθε χώρα-αποδέκτη. Η αποφυγή της απάντησης σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και προσπαθεί να φροντίσει για την ασφάλειά της εις βάρος μας.
Η προσέγγιση ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να επιμείνουν στον ηγετικό τους ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας στον Eυρωατλαντικό χώρο είναι κατηγορηματικά απαράδεκτη για τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Χάρτης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια του 1999 και η Διακήρυξη της Αστάνα του 2010, που εγκρίθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο στον ΟΑΣΕ, δηλώνουν ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία ότι «κανένα κράτος, ομάδα κρατών ή Οργανισμός δεν μπορεί να έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του OSCE.
O νέος γύρος συζητήσεων για την Eυρωπαϊκή Aσφάλεια που προτείνει η Δύση είναι «κατηγορηματικά απαράδεκτη».
Αυτή η αρχή κατοχυρώνεται στα θεμελιώδη έγγραφα του ΟΑΣΕ και του συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ. Όπως και στην περίπτωση της δέσμης μέτρων του Μινσκ για την Ουκρανία, πρέπει απλώς να εφαρμόσετε τα σχετικά συμφωνίες άνευ όρων και στο ακέραιο. Θα προσπαθήσουμε γι’ αυτό».
Διαβάστε επίσης και ΕΔΩ
Ουκρανία: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας
Παράλληλα, ναυάγησαν και οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας μετά από εννιά ώρες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων.
Η Μόσχα κατηγόρησε Γαλλία και Γερμανία ότι ως μεσολαβητές δεν ασκούν καμία πίεση στο Κίεβο.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν αρκετά σαφείς: θέλουν η Γαλλία, η Γερμανία ή οι ΗΠΑ να αναγκάσουν το Κίεβο να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ και ενδεχομένως να τροποποιήσουν άλλες εσωτερικές πολιτικές της χώρας.
Ο Ρώσος μεσολαβητής επέκρινε το Κίεβο διότι απορρίπτει τον διάλογο με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ και επέμεινε πως η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ (2015) αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση της σύγκρουσης χωρίς βία.
Ο Ρώσος απεσταλμένος, Ντμίτρι Κόζακ, ανέφερε πως μετά από 9 ώρες συνομιλιών τα μέρη προσπάθησαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση αλλά απέτυχαν. Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν κοινή ερμηνεία πώς να προχωρήσουν, αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε να προχωρήσει με τις συμφωνίες του Μινσκ για τον απαραίτητο διάλογο με το Ντονμπάς.
Eκπρόσωπους του Κρεμλίνου ανέφερε ότι οι “Γάλλοι και Γερμανοί εκπρόσωποι δεν έδειξαν επίσης κανένα σημάδι ότι μπορούν να επηρεάσουν την ουκρανική πλευρά”.