Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στο νοσοκομείο Ηρακλείου

1210
τραυματισμός

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου την Πέμπτη 9 Αυγούστου, όταν εργαζόμενος, o οποίος δουλεύει σε εργολάβο που έχει αναλάβει τη συντήρηση των ασανσέρ, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησής του.

Συγκεκριμένα, έπεσε ένα κομμάτι σίδερου από τον 4ο όροφο στο υπόγειο, όπου βρισκόταν ο εργαζόμενος, μέλος του σωματείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο κεφάλι. Ακολούθησε εισαγωγή του στη Νευροχειρουργική κλινική, όπου και υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση την επόμενη μέρα.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρει:

«Το συγκεκριμένο εργατικό “ατύχημα” μόνο τυχαίο δεν είναι. Δεν οφείλεται στην “κακιά ώρα”, αλλά είναι αποτέλεσμα:

  • Των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας και πρόληψης εργατικών ατυχημάτων στους χώρους του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά, υπάρχει μόνο ένας ιατρός εργασία (ΕΞ.Υ.ΠΠ) για περίπου 2.800 εργαζόμενους (ΠΑΓΝΗ – “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ”), ο οποίος καλύπτει το νοσοκομείο 2 φορές την εβδομάδα.
  • Της ανεπαρκούς συντήρησης του εξοπλισμού και της κτιριακής υποδομής, παρ’ όλες της φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Τα ασανσέρ, όπως και πολλά άλλα μηχανήματα στο νοσοκομείο είναι παλιά και παρουσιάζουν συχνά προβλήματα.
  • Της αύξησης της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Πολλά τμήματα του νοσοκομείου, είναι υποστελεχωμένα. Συγκεκριμένα, η τεχνική υπηρεσία είναι στελεχωμένη με ελάχιστους μόνιμους εργαζόμενου (σήμερα έχουν απομείνει 50 εργαζόμενοι, όταν ο οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε 132). Μεγάλο μέρος των αναγκών καλύπτονται μέσω σπουδαστών ΟΑΕΔ, από σπουδαστές ΙΕΚ και ΕΠΑΛ.
  • Της παραχώρησης υπηρεσιών του νοσοκομείου σε ιδιωτικές εταιρείες, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα διώξει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία. Εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου στα πλυντήρια, στη διοικητική υπηρεσία κ.α., ακόμη δουλεύουν σε εργολάβους
  • Του μειωμένου κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Επομένως και αυτό το εργατικό “ατύχημα” είναι φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) και υλοποιεί η διοίκηση του νοσοκομείου. Μια στρατηγική που θέλει την Υγεία εμπόρευμα, με εργαζόμενους με μειωμένα δικαιώματα, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Το εργατικό “ατύχημα” πρέπει να δηλωθεί σύντομα (στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ), η εταιρεία να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στον τραυματισμένο εργαζόμενο.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Άμεση διερεύνηση του ατυχήματος από τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Γιατρό Εργασίας του νοσοκομείου, ανεξάρτητα αν είναι υπάλληλος του νοσοκομείου.
  • Να κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους το πόρισμα της διερεύνησης από την επιθεώρηση εργασίας -ΚΕΠΕΚ- και από τους ειδικούς επιστήμονες του νοσοκομείου (ΤΑ και ΙΕ).
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελτικών ασθενειών στο νοσοκομείο και σε όλους τους χώρους εργασίας, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης (διοίκηση του Νοσοκομείου).
  • Άμεση δημιουργία τμήματος ιατρικής της εργασίας.
  • Αυστηρός έλεγχος τήρησης της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, μισθός, άδειες, κ.ά.).
  • Να δοθούν τώρα στους εργαζόμενους τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας.
  • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Συγκρότηση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας.
  • Ένταξη στα βαρέα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χώρους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας