Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύεται από δύο πολεμικές φρεγάτες εντός του οικοπέδου 7 που έχει παραχωρηθεί σε Total και Eni
Για σοβαρή κλιμάκωση κάνει λόγο η Λευκωσία αναφερόμενη στην «εισβολή» του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 7, το οποίο η Κύπρος έχει παραχωρήσει στις εταιρείας Total και Eni για ερευνητικές γεωτρήσεις.
Σε ανακοίνωση της η κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι η επαπειλούμενη γεώτρηση του Yavuz, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
Λίγες ώρες μετά, όμως, Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι το Yavuz θα αρχίσει νέο γύρο επιχειρήσεων γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο στις 7 Οκτωβρίου του 2019.
Στο πλευρό της Κύπρου τάχθηκε η Ελλάδα καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας
«Η Τουρκία παραβιάζοντας εκ νέου κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» υποστηρίζει στην ανακοίνωση της η κυπριακή Προεδρία.
«Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της», τονίζει η Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία επισημαίνει ότι «πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να απομακρύνεται με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
«Οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών.
Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η κυπριακή Προεδρία.
Η «απάντηση» της Τουρκίας
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας (όπου αναφέρεται ότι η «εισβολή» του Yavuz στο οικόπεδο 7 συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας), Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι το Yavuz θα αρχίσει νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 7 Οκτωβρίου.
«Το Yavuz θα αρχίσει νέο γύρο επιχειρήσεων γεωτρήσεων στα ανοιχτά, στις 7 Οκτωβρίου 2019» είπε ο Cagatay Erciyes, επικεφαλής του τουρκικού ΥΠΕΞ που ασχολείται με την ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η περιοχή όπου το Yavuz θα αρχίσει τις γεωτρήσεις ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Η αντίδραση της Ελλάδας
Την αλληλεγγύη της στην Κύπρο εξέφρασε η Ελλάδα με αφορμή την πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει νέες επιχειρήσεις γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:
«Η πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης.
Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας. Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς Εταίρους και Συμμάχους μας για το θέμα.
Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Συναγερμός στη Λευκωσία
Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο 24ωρα έχει σημάνει συναγερμός στη Λευκωσία για τη νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας – το Yavuz συνοδεύεται από δύο τουρκικές φρεγάτες, η οποία κορυφώνει τις προκλήσεις και τις πιέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη διαμηνύει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με την Αθήνα όσο και με τον Παρίσι και τη Ρώμη, όπου έχουν γίνει και οι απαραίτητες συνεννοήσεις.
Παράλληλα επισημαίνεται, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει και με τις εταιρείες Total και Eni ενώ εξέδωσε και ΝAVTEX χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του Yavuz εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Επιπλέον, η Κύπρος αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες ή υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Yavuz ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναμένει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου.
“Είναι προφανές πως η Άγκυρα κάνει ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά στις προκλητικές κινήσεις της (είναι η πρώτη φορά που τουρκικό γεωτρύπανο μπαίνει και απειλεί με γεώτρηση αδειοδοτημένο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ), θέλοντας για άλλη μια φορά αφενός να ενισχύσει την πίεση στη Λευκωσία αφετέρου να μετρήσει αντιδράσεις και απαντήσεις“.
Από την πλευρά της η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να δει που θα καταλήξει η πορεία του Yavuz και τι τελικά προτίθεται να πράξει.
Πάντως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez υποστήριξε ότι το Yavuz «κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε».