«Φρένο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έβαλε για ακόμα μια φορά η Βουλγαρία.
Στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η Σόφια επέμεινε στην άρνησή της να μην εγκρίνει το άνοιγμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και των Σκοπίων.
Η βουλγαρική άρνηση πηγαίνει πίσω την διακηρυγμένη και συνάμα φιλόδοξη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια και συνιστά σοβαρό πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία με ένα απαράδεκτο νεοψυχροπολεμικό τρόπο έχει επενδύσει πολλά στην νατοϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της – ασκούσας την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου – Γερμανίας, ο Μίχαελ Ροτ, εξέφρασε την απογοήτευση του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Ροτ χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» και «δήθεν κίνδυνο για την σταθερότητα και την ασφάλεια των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης» το «βουλγαρικό μπλόκο» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και τη μη έναρξη των συνομιλιών για τα Σκόπια (και παράλληλα για τα Τίρανα).
Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν συζητάμε εάν, αλλά πότε θα ανοίξουμε τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης», θέλοντας να τροφοδοτήσει την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα είτε τις τελευταίες ημέρες της γερμανικής Προεδρίας είτε κατά το εξάμηνο εκείνης της Πορτογαλίας, η οποία θα λάβει τη σκυτάλη την 1η Ιανουαρίου 2021.
Οι αιτιάσεις της Σόφιας και η «ντρίμπλα» Ζάεφ
Η Βουλγαρία επικαλείται ιστορικούς λόγους για να αιτιολογήσει την άρνηση να συγκατανεύσει στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, η Σόφια, ζητά την απάλειψη των όρων «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» από το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Κι αυτό, διότι θεωρεί ότι η γλώσσα που ομιλείται στην Βόρεια Μακεδονία είναι διάλεκτος της βουλγαρικής, ενώ η εθνότητα στα Σκόπια είναι μια παραλλαγή βουλγάρικης καταγωγής.
Ταυτόχρονα, η Σόφια επιθυμεί να αναγνωριστεί ως βουλγαρικής καταγωγής ο Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος εορτάζεται και στις δύο χώρες ως εθνικός ήρωας. Ακόμα, ζητά από τα Σκόπια να αποδεχθούν ρητά ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Βουλγαρία.
Λίγες μέρες μετά το πρώτο «βέτο» της Σόφιας, στο προηγούμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, επιχείρησε να προσεγγίσει την Βουλγαρία, με συνέντευξη στο βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.
Εκεί, αναφερόμενος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και η Βουλγαρία κατείχε τα εδάφη των σημερινών Σκοπίων, υποστήριξε ότι «οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας» και πως «η Βουλγαρία ασκούσε τη διοίκηση της περιοχής».
Ο κ. Ζάεφ ξέχασε, σε αυτή την περίπτωση κακώς, να μιλήσει για… βουλγαρική φασιστική κατοχή, μιας και η Βουλγαρία αρχικά είχε συνταχθεί με τις Δυνάμεις του Άξονα, ενώ εμμέσως υποστήριξε ότι η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία «διαίρεσε» τους λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του.
Κάτω από το φως των Βουλγαρικών αντιδράσεων φαίνεται πόσο μεγάλο και ιστορικό λάθος έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα-Κοτζιά, η οποία, υπογράφοντας την Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνώρισε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα, ενώ στην ουσία αποδέχθηκε στην πράξη για όνομα της γείτονος, το όνομα Μακεδονία. Σήμερα εκ των πραγμάτων μπορεί να πειθαναγκαστούν τα Σκόπια να αποδεχθούν μια ταυτότητα παραλλαγή της βουλγαρικής, πράγμα που εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους να εμφανιστεί φιλόδοξη στο προσκήνιο η μεγάλη Βουλγαρία.
Κ.Μ