Τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τριών ετών κατέγραψαν οι αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη την εβδομάδα που μας πέρασε. Η άνοδος των αποδόσεων στις περισσότερες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, οδήγησε τις αποδόσεις στα επίπεδα του Ιουνίου του 2020.
Στην εγχώρια αγορά, η τιμή του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10,8% από την αρχή του έτους, καθώς κυμαινόταν στις 96,2 μον. βάσης από τις 107,9 μον. βάσης που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου. Η απόδοση του ίδιου ομόλογου από τα ιστορικώς χαμηλά του 0,65% που είχε υποχωρήσει στις αρχές του 2021, σκαρφάλωσε χθες στο 1,15%. Η αύξηση στο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί πρόβλημα καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να αντλήσει φέτος από τις αγορές 10 με 12 δισ. ευρω. Είναι δε πολύ πιθανόν, το ποσό αυτό να αναπροσαρμοσεί προς τα πάνω εξαιτίας της αύξησης του πακέτου βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας εφέτος, από τα 7,5 δισ. ευρώ που είχε προυπολογιστεί, στα 11,6 δισ. ευρώ.
Η αυξητική τάση η οποία σε μικρότερο βαθμό επικρατεί σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη – γεγονός που καταδεικνύεται από την διεύρυνση του περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών – αποδίδεται στην προσδοκία αναθέρμανση του πληθωρισμού αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας, μετά το τέλος της πανδημίας.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,15% από 1,08% χθες έναντι -0,26% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,41% από 1,31%.
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στα 1,2103 δολ από 1,2175 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2121 δολ.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ