Σιβηρία: Σκουλήκια που βγήκαν από τον πάγο μετά από 42.000 χρόνια είναι ζωντανά!

5334
Σκουλήκια

Τα νηματώδη κινούνται και τρώνε πάλι για πρώτη φορά από την εποχή του Πλειστόκαινου, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες είχαν, παγώσει πριν από περίπου 42.000 χρόνια. Τα σκουλήκια εντοπίστηκαν σε δύο περιοχές της Σιβηρίας και επανήλθαν στη ζωή σε τρυβλία Πέτρι.

«Έχουμε αποκτήσει τα πρώτα δεδομένα που αποδεικνύουν την ικανότητα των πολυκύτταρων οργανισμών για μακροχρόνια κρυοβίωση», αναφέρει μια μελέτη από Ρώσους επιστήμονες που προέρχονται από τέσσερα ιδρύματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πρινστάουν (Princetown).

«Μετά την απόψυξη τους τα νηματώδη σκουλήκια έδειξαν σημάδια ζωής, άρχισαν να κινούνται και να τρώνε», αναφέρεται σε μελέτη των επιστημόνων.

Ένα σκουλήκι, που η ηλικία του υπολογίζεται στα 32.000 χρόνια, βρέθηκε σε όχθη του ποταμού Κολίμα (Kolyma), ο οποίος ξεκινά από τον παγετώνα της ανατολικής Σιβηρίας Ντούβανι Γιαρ (Duvanny Yar).

Ένα άλλο είχε εντοπιστεί το 2015 κοντά στον ποταμό Αλαγιέζα (Alazeya) και είναι περίπου 41.700 ετών.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα δεδομένα «αποδεικνύουν την ικανότητα των πολυκυτταρικών οργανισμών να επιβιώσουν σε μακροχρόνια (δεκάδες χιλιάδες χρόνια) κρυοβίωση υπό τις συνθήκες φυσικής κρυοσυντήρησης.

«Είναι προφανές ότι αυτή η ικανότητα υποδηλώνει ότι τα νηματοειδή έχουν ορισμένους προσαρμοστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν επιστημονική και πρακτική σημασία για τα σχετικά πεδία της επιστήμης, όπως η κρυομυϊκή, η κρυοβιολογία, αλλά και η αστροβιολογία», επισημαίνουν.

 

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε σε pdf την μελέτη όπως δημοσιεύθηκε ψηφιακά σε αγγλικό κείμενο.

Nematodes_from_Siberia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας