Στο «σφυρί» με ένα κλικ θα οδηγείται ακόμη και η πρώτη κατοικία για όσους φορολογούμενους δεν φροντίσουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες εξπρές και όσο όσο.
Τον δρόμο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για οφειλές προς την Εφορία ανοίγει διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα αύριο στη Βουλή.
Στο e-σφυρί η πρώτη κατοικία
Από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν θα γλιτώσει ούτε η πρώτη κατοικία αφού για οφειλές προς το Δημόσιο δεν προβλέπεται κανένα δίχτυ προστασίας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Η κατάσχεση είναι το πρώτο βήμα των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνουν οι φορολογικές Αρχές για να διασφαλίσουν την είσπραξη της οφειλής.
Το επόμενο βήμα, είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων οι οποίοι θα γίνονται ευκολότερα με το πάτημα ενός κουμπιού στα γραφεία των συμβολαιογράφων μακριά από τις εντάσεις και τα επεισόδια ενώ δεν θα είναι λίγοι οι οφειλέτες που θα χάσουν τα ακίνητά τους σε χαμηλές τιμές.
Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές, σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε σκοτωμένες τιμές.
Μάλιστα, το τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν στην Εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην Εφορία γίνονταν κυρίως για μεγάλους οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ και ως επί το πλείστον κηρύσσονταν άγονοι. Και αυτό γιατί η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων που σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερη από την εμπορική τιμή.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίζουν να βγαίνουν όσο όσο στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τα ακίνητα φορολογούμενων και επιχειρήσεων που χρωστούν στην Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει εκποιήσεις 2.000 ακινήτων οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ.