Σε εξέλιξη σχέδιο της Τουρκίας για δημιουργία buffer zone στο Β.Ιράκ

562
δημιουργία buffer zone στο Β.Ιράκ

 

Αντάρτες του ΡΚΚ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας έδωσαν ολονύκτιες μάζες, σε αγροτικές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να καταστραφεί πλήρως το δίκτυο ηλεκτροδότησης και να ”βυθιστούν” στο σκοτάδι τα περισσότερα χωριά της περιοχής.

Σύμφωνα, με τις αρχές στην επαρχία Ντουχόκ της Περιφέρειας Κουρδιστάν, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις είχαν οδηγήσει τους κατοίκους 17 τουλάχιστον χωριών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Συνολικά, κάτοικοι τουλάχιστον 200 αγροτικών κοινοτήτων έχουν εγκαταλείψει την περιοχή λόγω των συγκρούσεων Τουρκίας-ΡΚΚ, με αποτέλεσμα να είναι ακατοίκητο πλέον ένα μεγάλο τμήμα γης κατά μήκος των Τουρκοκουρδικών συνόρων εντός του Β. Ιράκ.

Η  εν λόγω επιχείρηση της Άγκυρας στο Β.Ιράκ, υποτίθεται ότι στοχεύει αποκλειστικά ύποπτες θέσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στην εν λόγω επαρχία, προκειμένου να αποκλείσει τους αντάρτες του ΡΚΚ στο όρος Qandil, όπου είναι και η κεντρική τους βάση-ορμητήριο.

Στην πραγματικότητα όμως, η Άγκυρα επιχειρεί να εκδιώξει από τις εστίες τους, τους Κούρδους κατοίκους που διαβιούν σε χωριά, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της παραμεθόριας περιοχής με την Τουρκία, δημιουργώντας μια “Buffer zone”, εντός της οποίας θα βρίσκονται μόνο στρατιωτικές βάσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).

Η επίθεση τρομοκράτησε τους αγροτικούς πληθυσμούς και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην υποδομή της περιοχής, ανέφεραν οι ντόπιοι στον ιστότοπο “Κουρδιστάν 24”.

Οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και οι εχθροπραξίες μεταξύ του PKK και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG).

Αξιωματούχοι, τόσο από το Ιράκ όσο και από την περιοχή του Κουρδιστάν, κάλεσαν επανειλημμένα την Τουρκία και το PKK να απομακρύνουν τον στρατό τους, από περιοχές που κατοικούνται από άμαχους. Χιλιάδες εκ των οποίων έχουν εκτοπιστεί και έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στα αγροκτήματα τους, έχουν χάσει ζώα και πολύτιμα αγαθά. Υπάρχουν όμως και αυτοί που έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή έχουν χάσει την ζωή τους, λόγω των βομβαρδισμών.

Τη Παρασκευή Το ιρακινό κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, έκανε γνωστό, πως οι ασταμάτητες συγκρούσεις μεταξύ των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και αρχαιολογικούς χώρους στην επαρχία Ντουκόκ του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους στο Ντουχόκ, αναφέρει πως γύρω από τις περιοχές, Amedi και Zakho του Duhok, όπου συγκρούονται συνεχώς η Τουρκία και το ΡΚΚ, υπάρχουν πάνω από 79 γνωστοί αρχαιολογικοί χώροι.

Ο Δρ Bekas Brifkany, γενικός διευθυντής των αρχαιοτήτων του Duhok, κατηγορεί μάλιστα την Τουρκία για την καταστροφή του Κάστρου Barokh, σε μια πρόσφατη επιχείρηση, στην οποία τα τουρκικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να δημιουργήσουν στρατιωτικά φυλάκια, ενώ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία βομβάρδισε το Κάστρο Κουμρί στο Μπαρβάρι Μπαλά.

Η έκθεση σκιαγράφησε επίσης πώς το Duhok φιλοξενεί πολλά αντικείμενα και τοποθεσίες από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένου του σπηλαίου Charsteen, το οποίο το Κουρδιστάν 24 είπε ότι «πιστεύεται ότι ήταν ένας ναός  Ζωροαστρών από την περίοδο των Φούρτων».

Το PKK χρησιμοποιεί συχνά σπηλιές για να γλυτώσει από τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις.

Ο Brifkany συμπλήρωσε πως, οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να διερευνήσουν για τυχόν ζημιές, πολλές σπηλιές και χώρους, που έχουν μεγάλη φυσική και ιστορική σπουδαιότητα, καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεων.

Στα τέλη Μαΐου, οι Ιρακινοί Κούρδοι εξέφρασαν οργή αφότου έμαθαν ότι η Τουρκία αποψίλωσε μέρος των παραμεθόριων περιοχών της περιοχής για να κατασκευάσει νέους δρόμους για στρατιωτική χρήση.

Το θέμα της αποψίλωσης από δένδρα της παραμεθόριας περιοχής από τους Τούρκους, έχει να κάνει αρχικά με την αποκάλυψη των καταφυγίων, σπηλαίων, αποθηκών πυρομαχικών και υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί το PKK, με αποτέλεσμα την πρόκληση πολλαπλών απωλειών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Μια αποψιλωμένη, από δένδρα περιοχή, διευκολύνει την επίγεια και εναέρια παρατήρηση, αλλά και προσβολή με πυρά των ΤΕΔ, των χώρων απόκρυψης των ανταρτών του PKK.

Επίσης, διευκολύνει τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων, αφού η βλάστηση δεν θα είναι εμπόδιο, με αποτέλεσμα τα τουρκικά Ελικόπτερα (Ε/Π), να έχουν πολλαπλές και κοντά σε θέσεις απόκρυψης του εχθρού, ζώνες προσγείωσης (Ζ/Π).

Παράλληλα η αποψίλωση του εδάφους σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο Β. Ιράκ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δημιουργία “BUFFER ZONE” ( Ζώνη ασφαλείας), εντός του εδάφους του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθιστώντας πολύ δύσκολη έως αδύνατη με τα διαθέσιμα μέσα επιτήρησης και drone των ΤΕΔ, την εισχώρηση ανταρτών του PKK από το Β. Ιράκ στην Τουρκία και αντιστρόφως.

Το γεγονός της σχεδίασης από πλευράς ΤΕΔ, δημιουργίας “Ζώνης Ασφαλείας” εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν, διαφαίνεται και από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, πρόκληση θανάτων σε Κούρδους χωρικούς που διαβιούν στα μικρά χωριά της παραμεθορίου περιοχής. Τους έχουν καταστρέψει την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Αποτέλεσμα είναι οι επιζώντες Κούρδοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωράφια τους στην παραμεθόριο περιοχή προκειμένου να γλιτώσουν τη ζωή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας