Σερβία όπως Ουκρανία; “Εξέγερση της βενζίνης” για ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης;

2699
σερβία

Μια εξαιρετικά περίεργη εξελίσσεται στην Σερβία τις τελευταίες ημέρες με μία ιδιότυπη “εξέγερση” αριθμού πολιτών που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα του Βελιγραδίου και την κυβέρνηση να μιλά για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης με σκηνικό Ουκρανίας.

Δηλαδή ανατροπή της διακείμενης φιλικά προς την Μόσχα κυβέρνησης, η οποία όπως κρατά τις ισορροπίες με την Δύση και την διαδοχή της από μια κυβέρνηση-μαριονέτα των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Υποτίθεται ότι εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους στην αύξηση της τιμής των καυσίμων (μόλις κατά 3% αύξηση ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε η τιμή τους μέχρι και 10% σε ένα μήνα), καθημερινά, σε συγκεκριμένη ώρα, μπλοκάρουν την κυκλοφορία, σβήνοντας τα αυτοκίνητα στο μέσον του δρόμου, όπου κι αν βρίσκονται.

Οι τιμή των καυσίμων στη Σερβία αυξήθηκε κατά 3% μέσα σ ένα μήνα. Έτσι η αμόλυβδη 95 οκτανίων κοστίζει 155,9 δηνάρια (1,33 ευρώ) το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης -ντίζελ- 165 δηνάρια(1,41 ευρώ).

Ο τρόπος αυτός αντίδρασης οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και είχε μεγάλη ανταπόκριση στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, ενώ από εχθές εφαρμόζεται και σε περιφερειακές οδικές αρτηρίες που συνδέουν την πρωτεύουσα με το εσωτερικό της χώρας.

Η ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αποκλεισμός των δρόμων ανακοινώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως εκτιμούν αναλυτές η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην άνοδο της διεθνούς τιμής, αλλά κυρίως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αποτελεί δέσμευση της Σερβίας προς το ΔΝΤ για να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε για «για οργανωμένη προσπάθεια από την αντιπολίτευση και κάποιους μεγιστάνες που θέλουν να έρθουν στην εξουσία χωρίς εκλογές», ενώ ο υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν μίλησε για «σενάριο Ουκρανίας με στόχο να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανατραπεί βίαια η νόμιμη εξουσία».

Ο ίδιος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε πριν λίγους μήνες πως πρόκειται να αγοραστούν έξι ρωσικά μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17, αλλά το κυριότερο ότι . θα δημιουργηθεί και μια νέα βάση για τα ελικόπτερα αυτά στην οποία θα υπάρχει και ρωσικό προσωπικό.

Έτσι η Ρωσία θα αποκτήσει και επίσημα, στρατιωτική παρουσία στην Σερβία.

Επίσης αποφασίστηκε η αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων Buk-M1 και Buk-M2, αλλά και έξι επιπλέον μαχητικών MiG-29, ενώ ίσως προχωρήσει και η προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-300 από τη Λευκορωσία.

Ο Βούλιν είπε πως οι στενές στρατιωτικές και όχι μόνο σχέσεις Βελιγραδίου – Μόσχας έχουν αλλάξει και ισχυροποιήσει τη θέση της Σερβίας διεθνώς.

Τον Οκτώβριο η Ρωσία παραχώρησε στην Σερβία έξι μεταχειρισμένα μαχητικά MiG-29 και υποσχέθηκε την παραχώρηση 30 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης και 30 τεθωρακισμένων.

Hδη η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση.

Το “κόλπο”, αν πρόκειται για “κόλπο”, είναι εξαιρετικό: Το ΔΝΤ μπαίνει, προκαλεί αύξηση τιμών, οι πολίτες εξεγείρονται, η κυβέρνηση ανατρέπεται, η διαδοχή είναι πλέον η κυβέρνηση που θέλει το ΔΝΤ, δηλαδή η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας