Τη συνέχιση της πολιτικής μείωσης των μισθών απαιτούν οι βιομήχανοι, μέσω του νέου μηνιαίου Δελτίου του ΣΕΒ.
Επικαλούμενοι τους «εντεινόμενους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο» όπως τις «τάσεις προστατευτισμού κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», την «πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη», τις «μεταναστευτικές ροές που πυροδοτούν εθνικιστικές τοποθετήσεις», τις «γεωπολιτικές συγκρούσεις», την «αυξητική τάση των επιτοκίων» και την «επιβράδυνση της διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας», συμπεραίνουν πως «θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και την Ελλάδα».
Το Δελτίο του ΣΕΒ αναφέρει ότι «στη διάρκεια της προσαρμογής, η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας πλέον ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών ανταγωνιστικότητας». Κατά συνέπεια, αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους, αν και η ρητορική που χρησιμοποιείται αναφέρεται σε «επίτευξη ισορροπίας μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας», η οποία «είναι αναγκαία προκειμένου να μετασχηματιστεί η χώρα σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων».
Οι βιομήχανοι προειδοποιούν πως «η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική». Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαναφορά έστω και μέρους της αξίας των μισθών που έχουν περιοριστεί την τελευταία δεκαετία.
Όπως επισημαίνεται, «οι χώρες στη νότια Ευρώπη, που επηρεάσθηκαν πιο πολύ από την κρίση, έχουν αρχίσει να σημειώνουν ήδη χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης», επομένως, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί υπό έλεγχο το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (της διαφοράς, δηλαδή, των ονομαστικών μισθών και της πραγματικής παραγωγικότητας της εργασίας)».
Με αφορμή το γεγονός ότι το 2019 είναι έτος εκλογών, αναφέρει, επίσης πως «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε το διάστημα αυτό να είναι σύντομο, αποφεύγοντας έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ως αποτέλεσμα προεκλογικών παροχών».