Στο μηνιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ -12 Δεκέμβρη 2016- εκφράζει την διαφωνία του με τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους τα οποία έχει το θράσος να τα χαρακτηρίζει σαν την 13η σύνταξη. Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει την ενέργεια της κυβέρνησης “πράξη υψηλού πολιτικού ρίσκου, εν μέσω της διαπραγμάτευσης και αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας”!!
Έχει αξία να δούμε ολόκληρο το σκεπτικό του ΣΕΒ, για να καταλάβουμε ακόμη περισσότερο τα περί “Εθνικής Προσπάθειας¨και “Εθνικής Ομοψυχίας” για την αντιμετώπιση της κρίσης!!
Συγκεκριμένα γράφει:
“….η χώρα εφαρμόζει ένα αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 5/12/2016, πρόκειται να συνεχιστεί και μετά το 2018, δημιουργώντας ανησυχίες στην αγορά για περαιτέρω αύξηση της υπερφορολόγησης και εξασθένιση της αναπτυξιακής δυναμικής που διαμορφώνεται. Σίγουρα η επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στις 8/12/2016 για εφάπαξ παροχές ύψους 617 εκατ. ευρώ, κυρίως προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, συνιστά-εν μέσω της διαπραγμάτευσης- πράξη υψηλού πολιτικού ρίσκου και αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας.”
Πράγμα που σημαίνει πάνω απ΄ όλα το ταξικό συμφέρον: “Είσαι με τα καλά σου χριστιανέ μου να δίνεις παροχές εν μέσω διαπραγμάτευσης , οι δανειστές θα σου ζητήσουν και άλλα, από τη μια, από την άλλη, δίνεις παροχές για να ανοίξεις την όρεξη στους εργαζόμενους να ζητήσουν και άλλα την στιγμή που τους προετοιμάζουμε για νέα μετρά: κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, νέο συνδικαλιστικό νόμο, νέες περικοπές στις συντάξεις και γενικά για 4ο μνημόνιο!! Και μην ξεχνάς,” συνεχίζει ο ΣΕΒ ότι :
“Οι παροχές αυτές χρηματοδοτούνται από την προσωρινή υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού, λόγω της εφαρμογής διοικητικών μέτρων είσπραξης φόρων μέσω μαζικών κατασχέσεων και άλλων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σε μια φορολογική βάση που στενάζει από την υπερφορολόγηση και που, ως εκ τούτου ωθείται στη φοροδιαφυγή και την αποδιαμεσολάβηση από το τραπεζικό σύστημα.”
Βρε θεομπαίχτες ποιοι είναι τα υποζύγια του φορολογικού συστήματος οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ποιοι είναι στους φορολογικούς παραδείσους και στις λίστες Λαγκάρντ, Μποργιάνς, κλπ οι ΣΕΒίτες και γενικά το κεφάλαιο, μην το παίζεται τα θύματα και ζητάτε και τα ρέστα, λίγα σας φορολογεί το κράτος, οι φοροαπαλλαγές σας βγάζουν μάτι!!
Και συνεχίζει: “Λαμβάνει, μάλιστα χώρα σε μια συγκυρία όπου η μη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης καθυστερεί την εκταμίευση 6,1δισ. ευρώ,οι υποχρεώσεις του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο (6.3 δισ. Ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου) και μόλις απωλέσθηκαν 400 εκατ. Ευρώ από την ανεπιτυχή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ. Η κυβέρνηση θα είχε μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής αν (σσ τα έδινε σε μάς…χα χα χα!! ) δρομολογούσε μια πιο φιλοαναπτυξιακή πολιτική με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις προς την πραγματική οικονομία.” (Υπογρ δική μας)
Συμπέρασμα, με απλά λόγια, λέει ο ΣΕΒ: Τα 617 εκατ. Ευρώ για να πιάνανε τόπο και να μην πηγαίνανε χαμένα “Αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας” έπρεπε να μας (πραγματική οικονομία) τα δώσεις με φοροελαφρύνσεις και να εξοφλήσεις τις υποχρεώσεις σου στον ιδιωτικό τομέα!!
Αλλά για να δούμε σε ποιόν χρωστάει τα πολλά θα παραθέσουμε στοιχεία που μας δίνουν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ:
“Η κυβέρνηση με τις διακηρύξεις της προσπαθεί, δίνοντας ψίχουλα, να μας ρίξει στάχτη στα μάτια όπως έκαναν και οι άλλες κυβερνήσεις (σσ Σαμαρά) καθώς αυτά που θα δωθούν είναι από αυτά που αφαιρέθηκαν από τις λεηλατημένες συντάξεις μας, την ίδια ώρα που καταργούν το ΕΚΑΣ και μειώνουν τις ασφαλιστικές δαπάνες”, δήλωσε ο Δήμος Κουμπούρης (ΙΚΑ).
Και πιο συγκεκριμένα ο Παντελής Τάτσης (ΟΑΕΕ) δήλωσε: “…όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν καλύπτουν όσα μας πήραν όλα αυτά τα χρόνια, είναι ψίχουλα μπροστά στις απώλειες που είχαμε απο το 2010-2014 που έφτασαν τα 38δισ. Ευρώ και θα φτάσουν τα 50 δισ. Ευρώ. Δεν μας ξεγελάνε και είναι ντροπή να μιλάνε για 13η σύνταξη με ένα επίδομα από χρήματα που τα έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας.” (Υπογρ. δική μας)
Νομίζουμε ότι για του λόγου το ασφαλές αξίζει να δούμε τα στοιχεία που μας δίνει η ελβετική τράπεζα Credit Suisse:
Ύστερα από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης και 3 χρόνια στασιμότητας, κατά την 9ετή περίοδο της κρίσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε το 2016 στα επίπεδα του 2003, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 57 δισ ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των Ελλήνων υποχώρησε κατά 587 δισ ευρώ κάθε νοικοκυριό είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 67.703 ευρώ!! Και επειδή ξέρουμε ότι την περίοδο αυτή οι πλούσιοι γίνανε πλουσιότεροι, διευρύνθηκαν οι ανισότητες, καταλαβαίνουμε χωρίς πολύ σκέψη πιο στερήθηκε αυτό τον μυθικό πλούτο!!