Συνέντευξη του Σαόζ Χασάν στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου*
Γεννημένος στην περιοχή Τζαζίρε της βορειοανατολικής Συρίας –ένα από τα τρία «καντόνια» του συριακού Κουρδιστάν, της «Ροτζάβα» όπως λέγεται–, ο Σαόζ Χασάν είναι από τον περασμένο Οκτώβριο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD). Πρόκειται για το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα των Κούρδων, η ένοπλη δύναμη του οποίου (YPG) είχε καθοριστική συμβολή στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Εδώ και δύο εβδομάδες, οι Κούρδοι αντιμετωπίζουν έναν άλλο, ισχυρό εχθρό, τις τουρκικές δυνάμεις που εισέβαλαν στο καντόνι του Αφρίν και απειλούν να διαλύσουν την κουρδική οντότητα στη βόρεια Συρία.
– Πώς εξελίσσεται η τουρκική εισβολή και τι είδους αντίσταση συναντά;
– Στο Αφρίν, ο δεύτερος σε μέγεθος στρατός του ΝΑΤΟ και ο τέταρτος στον κόσμο μάς επιτίθεται από ξηρά και αέρα εδώ και δύο εβδομάδες. Χρησιμοποιούν τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά και διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως οι εμπρηστικές βόμβες Ναπάλμ και οι βόμβες διασποράς (cluster bombs). Ο κουρδικός λαός αντιστέκεται και συσπειρώνεται γύρω μας, πράγμα που αποτελεί την πρώτη ήττα των εισβολέων.
– Εχετε την αίσθηση ότι οι Αμερικανοί σάς εγκατέλειψαν την πιο κρίσιμη στιγμή, παρά το μεγάλο τίμημα που πληρώσατε στον αγώνα εναντίον του ISIS;
– Οι κουρδικές δυνάμεις που δέχονται επίθεση από την Τουρκία στο Αφρίν αποτελούν μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες ανήκουν στον διεθνή μηχανισμό εναντίον του ISIS και πέτυχαν τις μεγαλύτερες νίκες εναντίον των τζιχαντιστών στο πεδίο της μάχης. Αυτό αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τραμπ. Το ερώτημα, επομένως, τίθεται αβίαστα: Για ποιο λόγο οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται ωσάν να μην τους αφορά ο πόλεμος της Τουρκίας στο Αφρίν; Αυτός ο πόλεμος θα επηρεάσει άμεσα τη συνεχιζόμενη εκστρατεία κατά του ISIS στο Ντέιρ αλ Ζορ και αλλού. Μπορεί να δώσει στον ISIS μια ανέλπιστη ευκαιρία διάσωσης και αναζωογόνησης. Κατά τη γνώμη μας, ήταν και αυτός ένας από τους στόχους της Αγκυρας. Θέλουν να εκδικηθούν για τη συντριβή του ISIS και να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Η διεθνής συμμαχία οφείλει να σταματήσει την προσπάθεια της Τουρκίας να κατακτήσει το Αφρίν. Οφείλει να εμποδίσει την επαπειλούμενη γενοκτονία εις βάρος των Κούρδων.
– Πώς θα περιγράφατε τις στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στο PYD/YPG και τις ΗΠΑ;
– Εχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και συνεργαζόμαστε στον κοινό αγώνα εναντίον του ISIS. Γίνονται συζητήσεις για την αναβάθμιση των στρατιωτικών μας σχέσεων στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, σε ένα σταθερό και ισορροπημένο πλαίσιο.
– Η Αγκυρα απειλεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στα ανατολικά, με πρώτο στόχο το Μαντζίμπ. Φοβάστε ότι οι Αμερικανοί μπορεί να φύγουν από την πόλη, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη τη Ροτζάβα;
– Η Ροτζάβα θα μείνει όρθια, κανείς δεν είναι σε θέση να την γκρεμίσει. Το δημοκρατικό σχέδιό μας για τη μετατροπή της Συρίας σε ομοσπονδία, με αυτοδιοίκηση των τοπικών κοινοτήτων, υπήρχε και πριν δημιουργηθεί η διεθνής συμμαχία εναντίον του ISIS. Είμαστε περήφανοι για ό,τι πετύχαμε στη Ροτζάβα. Οσο για τις ΗΠΑ, ανώτατοι αξιωματούχοι τους δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν ούτε από το Μαντζίμπ ούτε από άλλες περιοχές της Συρίας και ότι θα μείνουν μέχρις ότου υπάρξει βιώσιμη πολιτική λύση στο Συριακό.
– Η Αγκυρα ισχυρίστηκε ότι η επιχείρησή της είχε το πράσινο φως της Μόσχας. Το επιβεβαιώνετε;
– Η Μόσχα δεν διέψευσε τον ισχυρισμό της Αγκυρας. Νομίζουμε ότι η Ρωσία οφείλει να διορθώσει το μεγάλο σφάλμα που διέπραξε, να επιτρέψει δηλαδή στην Τουρκία να μας βομβαρδίσει. Με αυτή την επιλογή της έχασε κάτι που επιδίωκε και σε μεγάλο βαθμό είχε κατακτήσει το προηγούμενο διάστημα: τον ρόλο της ως δύναμης που μπορεί να συζητάει με όλες τις πλευρές και να έχει κεντρικό ρόλο στην επίλυση του Συριακού. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία, με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της, δεν προσφέρεται για τον ρόλο του εταίρου της Ρωσίας. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Ρωσία θέλησε να παρασύρει την Τουρκία στον βάλτο της Συρίας. Ισως όμως κάθε μια από αυτές τις πλευρές να παρέσυρε την άλλη σ’ αυτόν τον βάλτο.
– Πόσο ρεαλιστική μπορεί να θεωρήσει κανείς την πρότασή σας για μετατροπή της Συρίας σε ομοσπονδία, αφού Μόσχα και Δαμασκός την απορρίπτουν;
– Αν η πρότασή μας για ομοσπονδιακή λύση είχε γίνει δεκτή, ο συριακός λαός θα είχε γλιτώσει αυτή τη φοβερή αιματοχυσία, τη βία και τις καταστροφές, αλλά και η διεθνής κοινότητα θα ήταν περισσότερο ασφαλής απέναντι στην τρομοκρατία. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει γι’ αυτή τη λύση. Ο ισχυρισμός του καθεστώτος (Ασαντ) ότι ομοσπονδία σημαίνει διάλυση του κράτους είναι μετέωρος. Ολοι κατανοούν ότι είναι αδύνατον πλέον η Συρία να επιστρέψει στην προ του 2011 κατάσταση. Γι’ αυτό και η ιδέα της ομοσπονδίας βρίσκει ισχυρή απήχηση σε όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.
– Εκτός από τις κουρδικές πόλεις, ελέγχετε και άλλες, όπως η Ράκα και το Μαντζίμπ, που έχουν κατά πλειοψηφία αραβικό πληθυσμό. Δεν υπάρχει κίνδυνος να σας δουν πολλοί όχι ως στρατό απελευθέρωσης, αλλά ως δύναμη κατοχής;
– Οι SDF δεν είναι ούτε κατακτητική δύναμη ούτε στρατός κατοχής. Βλέπουμε να συγκροτείται η ομοσπονδία που προτείνουμε όχι σε εθνοτική αλλά σε γεωγραφική βάση, με τη συμμετοχή όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στη δημοκρατική αυτοδιοίκηση κάθε περιοχής. Στο Μανμπίτζ, τη Ράκα και το Ντέιρ αλ Ζορ, υπεύθυνα για την άμυνα, την ασφάλεια και τη διαχείριση των κοινωνικών υποθέσεων είναι τα πολιτικά και στρατιωτικά συμβούλια που έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τον λαό. Αυτή η δημοκρατική αυτοδιοίκηση είναι και η μεγαλύτερη κατάκτησή μας.
Εκκληση για αλληλεγγύη
Ρωτήσαμε τον συνομιλητή μας τι περιμένουν οι Κούρδοι της Συρίας, που δοκιμάζονται τόσο σκληρά αυτές τις ώρες, από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Οταν μιλάμε για Ελλάδα», απαντά ο Σαόζ Χασάν, «το μυαλό μας πάει στους φιλόσοφους και στοχαστές της κλασικής εποχής, σε έναν πολιτισμό που αναζήτησε το αγαθό και το ωραίο. Ο λαός σας, όπως και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κουρδικές Δυνάμεις Λαϊκής Προστασίας (YPG) και οι Γυναικείες Μονάδες Προστασίας (YPJ) έδωσαν χιλιάδες μάρτυρες, προστατεύοντας και την Ευρώπη από την τρομοκρατία του ISIS.
Ειδικά από τους Ελληνες, που έχουν υποφέρει από την τουρκική κατοχή και πονούν και σήμερα για την ανοιχτή πληγή του Κυπριακού, η οποία δημιουργήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974, περιμένουμε να εκφράσουν με δυναμικό τρόπο την αλληλεγγύη τους».
«Θα θέλαμε να δούμε», συνεχίζει ο ηγέτης των Κούρδων, «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να κατεβαίνουν οι πολίτες στους δρόμους πιέζοντας τις κυβερνήσεις τους να πάρουν σαφή θέση και να αναλάβουν διεθνείς πρωτοβουλίες για να σταματήσουν η τουρκική εισβολή και το έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος του λαού μας. Οσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, πιστεύουμε ότι η στιγμή είναι κάτι περισσότερο από κατάλληλη για να διακόψει την ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Αγκυρα».
Πηγή: Καθημερινή