Σαουδική Αραβία. Παράγοντας αστάθειας και στον Λίβανο

1672
χεζμπολάχ

Σοβαρές καταγγελίες κατά της Σαουδικής Αραβίας για την παρέμβασή της στα εσωτερικά του Λιβάνου έκανε με τηλεοπτικό διάγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαϊγιέντ Χασάν Νασράλα, που έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες κύκλων του ΟΗΕ για την καθοριστική συμβολή του σαουδαραβικού βασιλείου στην ανθρωπιστική κρίση από την οποία δοκιμάζεται η Υεμένη. Οι καταγγελίες του Νασράλα έγιναν, μάλιστα, σχεδόν ταυτόχρονα με ανάλογες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Λιβάνου.
Ο Νασράλα δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία έχει κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο και στη Χεζμπολάχ, και έκανε σαφές πως οι εντάσεις με τη Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να προσπεραστούν. Συνάμα, επανέλαβε πως ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ Χαρίρι, κρατείται όμηρος στη Σαουδική Αραβία.
Υπογραμμίζοντας πως η παραίτηση του Χαρίρι δεν έχει προηγούμενο και ότι πρόκειται για ωμή παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην πολιτική του Λιβάνου, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αναφέρθηκε στη νόμιμη κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη παραιτηθεί. Σύμφωνα με τον Νασράλα, ο Χαρίρι πρέπει να επιστρέψει στον Λίβανο, ενώ άφησε σαφείς αιχμές και κατά του Ισραήλ, λέγοντας πως η Σαουδική Αραβία το προτρέπει να επιτεθεί κατά του Λιβάνου. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως μια σύγκρουση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ δεν είναι πιθανή αν και το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα πολιτική κρίση στον Λίβανο.
Ο λιβανέζος πρωθυπουργός Χαρίρι παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο από σαουδαραβικό έδαφος, αναφερόμενος σε απειλές κατά της ζωής του, και δεν έχει επιστρέψει στον Λίβανο. Το γεγονός ότι ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Ριάντ οδήγησε πολλά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους να διατυπώσουν εικασίες ότι αναγκάστηκε να πάρει αυτήν την απόφαση και ότι δεν έχει ελευθερία κινήσεων. Το διάγγελμά του εξάλλου συνέπεσε με τη σύλληψη δεκάδων, πριγκίπων, υπουργών και επιχειρηματιών που κατηγορούνται για διαφθορά στη Σαουδική Αραβία. Η λιβανέζικη εφημερίδα “Αλ Ακμπάρ” έγραψε στο πρωτοσέλιδό της ότι ο Χαρίρι είναι όμηρος στη Σαουδική Αραβία, ισχυρισμό που υιοθέτησε πλήρως ο Νασράλα.
Ενώ οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ που φοβούνται ότι μπορεί να έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες, στο Ριάντ σπεύδει ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια μεσολάβησης για να συγκρατηθεί η επιθετικότητα του σαουδαραβικού καθεστώτος, η πολιτική του οποίου συνιστά πρόκληση και προς το Ιράν, με συνέπεια να δυσκολεύει τους χειρισμούς του δυτικού ιμπεριαλισμού απέναντί του.
Τελικά, όπως φαίνεται, μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος δεν αναγνωρίζουν κανένα πρόβλημα με το σκοταδιστικό και άκρως επικίνδυνο αυτό καθεστώς.
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας