Σέρβος ΥΠΑΜ: Η ”Μεγάλη Αλβανία” το 2019 “θα φέρει πόλεμο”

3588
σέρβος

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 η «Μεγάλη Αλβανία» θα είναι πράξη καθώς τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου (ή Κοσσυφοπεδίου, για τους Σέρβους) και λίγοι έχουν αντιληφθεί οτι αυτή η εξέλιξη είναι το πρώτο βήμα έναρξη νέας επέκτασης τους αλβανικού κράτους. 

Ο πληθυσμός της Αλβανίας θα αυξηθεί κατά 80% με τα 2,5 εκατ. των Κοσοβάρων και από εκεί και πέρα υπάρχουν κάπου 800 χιλ. Αλβανοί στα Σκόπια.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν, εν όψει της κατάργησης των συνόρων Αλβανίας Κοσόβου δήλωσε σήμερα ότι  «Μεγάλη Αλβανία», σημαίνει πόλεμος, όχι μόνο πόλεμος με τη Σερβία και τους Σέρβους, αλλά κυρίως με το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, ίσως και την Ελλάδα, αλλά σίγουρα με τη Σερβία»,

Σε δήλωσή του στη τηλεόραση ‘Hepi’, είπε ότι δεν συμφωνήθηκε τίποτε για το ζήτημα της ανταλλαγής Πρέσεβου με Μητρόβιτσα, επειδή οι μεγαλύτερες δυνάμεις είναι εναντίον, όπως για παράδειγμα η Γερμανία

Tαυτόχρονα, ο γνωστός αναλυτής και διπλωμάτης Πιέρ Μιρέλ σχολιάζοντας τις εξελίξεις δήλωσε τα εξής: «Πηγές δείχνουν ότι στην πΓΔΜ έχουν ξεκινήσει κάποιες μη επίσημες κινήσεις για να διαπιστωθεί η δυνατότητα να αποσχιστούν οι Αλβανοί από το «μακεδονικό» κράτος και να ενταχθούν στην Αλβανία».

«Εάν οι Βούτσιτς και Θάτσι προβούν σε μια αναδιάταξη των συνόρων, γιατί να μην το κάνει και ο Ράμα με τον Ζάεφ για να ενταχθούμε και εμείς στην πατρίδα, την Αλβανία», είπε ένας κάτοικος από Μεγάλη Δίβρη (Debar), σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Ας σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα μέχρι πρόσφατα «ξόρκιζε» τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά στα μέσα Ιουλίου εμφανίστηκε να αλλάζει ξαφνικά άποψη.

Ο Γκρεγκ Ντελαουί σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στο πλαίσιο οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Η σερβική εφημερίδα «Danas» σε ανάλυσή της, αναφέρεται στην ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα Σκόπια.

«Η πΓΔΜ η οποία επιδιώκει να ξεφύγει από μια εκτεταμένη διαδικασία στασιμότητας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη ευρω-ατλαντική συμμαχία, τώρα με το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών θα μπορούσε εκ νέου να τεθεί σε κατάσταση ομηρίας από το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής εδαφών του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη λεγόμενη Κοιλάδα του Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Οδικό Διάδρομο 10 που συνδέει την κεντρική Ευρώπη με την Θεσσαλονίκη και θα κοπεί άμεσα ο αυτοκινητόδρομος Βράνιε- Κουμάνοβο- Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή θα καταστεί μια ομογενοποιημένη περιφέρεια από Αλβανούς, που δεν έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό διάθεση για ‘διευθέτηση της κατάστασης’ στην περιοχή της οροσειράς Σκόπτσκα Τσέρνα Γκόρα.

Επιπλέον, θα ενισχύσει περαιτέρω τις ριζοσπαστικές δομές του πολιτικού φάσματος των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, που στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ψηφοφόροι, στους οποίους προτείνεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα ως μια νέα ‘σελίδα’ για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξακολουθεί να στερείται πλήρους πολιτικής εξουσίας, θα έχει να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επιθέσεις του φιλο -εθνικιστικού VMRO-DPMNE και μιας νέας κινούμενης άμμου στη χώρα», γράφει η ‘Danas’.

Πολλοί ξεχνούν το γεγονός ότι οι δυνάμεις της KFOR βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, και ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα στο Μαυροβούνιο, σύντομα στη γειτονική ΠΓΔΜ και στην περίπτωση αυτή η «συνύπαρξη» αυτή θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική από ό, τι κάποιος στην Πρίστινα ή στο Βελιγράδι θα μπορούσε να φαντασθεί, καταλήγει η ανάλυση της σερβικής εφημερίδας, υπονοώντας την περικύκλωση της Σερβίας από τη νατοϊκή συμμαχία.

Στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ευχαρίστησε στο Facebook το λαό της Κοιλάδας του Πρέσεβο για την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία για την ένταξη της περιοχής τους στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Χασίμ Θάτσι είπε χαρακτηριστικά ότι η ενοποίηση της Κοιλάδας του Πρέσεβο με το Κοσσυφοπέδιο είναι μια πρωτοβουλία σωστή που πρέπει να ενώσει όλους τους πολίτες.

«Για μια άλλη φορά ευχαριστώ τους ηγέτες της Κοιλάδας του Πρέσεβο που υποστηρίζουν την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την ενοποίηση του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβεντζα με το Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της διόρθωσης των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να μας ενώσει χωρίς επηρεασμούς από κόμματα ή ιδεολογικές πεποιθήσεις ή από αντιπολιτευτικές πρακτικές», έγραψε.

Όμως και στην πΓΔΜ η αντίδραση των Αλβανών ηγετών για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ανάλογη των θέσεων του Χασίμ Θάτσι. Όπως αναφέρει το “Βαλκανικό Περισκόπιο” ο αρχηγός του ‘Δημοκρατικού Αλβανικού Κόμματος’ (DPA) των Σκοπίων, Μεντούχ Τάτσι, προέβη σε δηλώσεις υποστήριξης του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, για την αλλαγή των συνόρων.

Σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, είπε ότι συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου Χασίμ Θάτσι και προέτρεψε τους θεσμούς στην Αλβανία και την πΓΔΜ να υποστηρίξουν τον Χασίμ Θάτσι.

«Έχω εννοήσει πολύ καλά τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου και τις τακτικές του. Λυπάμαι πολύ που πάρα πολλοί συμμετείχαν ασυνείδητα σε συζητήσεις, οι οποίες παρουσίασαν τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου σε μια κατάσταση που φαίνεται αδιανόητη. Έχω πολιτική εμπειρία 30 ετών και συνειδητοποιώ ότι αυτό που ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου προσπαθεί να κάνει, το υποστηρίζω πλήρως», δήλωσε ο Μεντούχ Τάτσι.

Προέβη, μάλιστα, σε έκκληση προς όλα τα θεσμικά όργανα και τις πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας και της πΓΔΜ να στηρίξουν τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου σε αυτό το τελικό παιχνίδι, όπως είπε.

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής εδώ. Αυτός είναι ο τελικός και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και πολύ ενωμένοι απέναντι στη Σερβία. Πιστεύω ότι η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα χαλαρώσει τις σερβο-αλβανικές σχέσεις και αυτόματα και τις ‘μακεδονο’-αλβανικές σχέσεις. Είναι ένα πολύ, πολύ απλό θέμα», είπε ο Τάτσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας