Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αντρέι Μάσλοβ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης στο Αιγαίο. «Δεν μπορώ να φανταστώ ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο. Πρόκειται για δύο χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», κατέληξε, μάλλον με αρκετή δόση ειρωνείας ο έμπειρος διπλωμάτης.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Α. Μάσλοβ, με αφορμή και τις ανησυχίες για θερμό επεισόδιο που είχε εκφράσει ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε την γνώμη ότι δεν βλέπει πόλεμο στο Αιγαίο, αν και διπλωματικοί κύκλοι έλεγαν, πως όσα δεν ήταν λογικό να συμβούν μέχρι σήμερα, μπορεί να τα ζήσουμε αύριο.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Α. Μάσλοβ ρωτήθηκε και αν τέθηκε το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, κατά τις συνομιλίες του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν ήμουν παρών στις συνομιλίες. Δεν γνωρίζω τι συζήτησαν Δεν έχω ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επομένως, δεν μπορώ να σας δώσω καμία απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα», είπε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι οποιαδήποτε λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις θα είναι αποδεκτή και πως, αν αυτή ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας, «θα την αναγνωρίσουμε όλοι». Παράλληλα επεσήμανε ότι η θέση της Ρωσίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς αρνητική» καθώς «δεν μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια».
Ο Μάσλοβ, μιλώντας προφανώς στην γεμάτη αβρότητες παραδοσιακή ρωσική διπλωματική γλώσσα, χαρακτήρισε την Ελλάδα «αξιόπιστο εταίρο» και διαφώνησε με δημοσιεύματα και ισχυρισμούς περί «παγώματος» των σχέσεων των δύο χωρών. «Και οι δύο πλευρές έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς ΜΜΕ, ότι δήθεν οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ ή ότι έχουν παγώσει» είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ και συμπλήρωσε ότι συμβαίνει το αντίθετο. «Και αυτό το αποδεικνύει και ο διάλογος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει μεταξύ τους 4 συναντήσεις και 7 τηλεφωνικές επικοινωνίες, αν και οι παρόμοιες επικοινωνίες με τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνιζαν διπλωματικοί κύκλοι, μπορεί να είναι και περισσότερες. Παράλληλα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα αναμένεται εντός του 2018, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία.
Ακόμη, ο Μάσλοβ εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι Ρώσοι που θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα και ενδεχομένως θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που είναι ρωσική και αφορά μονάδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Ελούντα της Κρήτης με προϋπολογισμό της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Η στάση Τσίπρα στην υπόθεση Σκριπάλ
Το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Ρώσος πρέσβης ήταν η υπόθεση Σκριπάλ, δηλώνοντας ότι οι κατηγορίες της Βρετανίας κατά της Ρωσίας είναι αβάσιμες.
«Εκτιμάμε το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την υπόθεση αυτή με τρόπο υπεύθυνο και προσεκτικό χωρίς να φτάσει σε ακραία ένταση με τη Ρωσία, όπως και την τοποθέτηση στο θέμα αυτό του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις 19 Μαρτίου», ανέφερε ακόμη, χωρίς, βεβαίως, να υπενθυμίσει ότι ο Τσίπρας ψήφισε την απόφαση της ΕΕ που ενοχοποιεί την Ρωσία για την απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ.
Αμυντικά όπλα οι S-400
Ο Μάσλοβ ρωτήθηκε και για τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον και την ανησυχία του ΝΑΤΟ, για την πώληση ρωσικών S-400 στην Τουρκία.
«Πρώτον, οι S-400 είναι όπλα αμυντικού χαρακτήρα. Δεύτερον, η Ελλάδα διαθέτει τους S-300 και πολλά άλλα οπλικά ρωσικά συστήματα και τρίτον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ», απάντησε για το θέμα, με το τελευταίο σημείο της απάντησής του να έχει, φυσικά, βάση, χωρίς όμως να απολυτοποιείται το οτιδήποτε, αφού για τα πάντα μπορεί να υπάρξει πρώτη φορά.