Ρώσος διπλωμάτης: Έλληνες, οι Αμερικανοί θα σας εγκαταλείψουν όπως τους Κούρδους!

1265
ρώσος

“Εμείς προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν. Και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Έλληνες γι’ αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα”.

Η παραπάνω δήλωση-βόμβα έγινε χθες από ένα κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής διπλωματίας, τον Βλαντίμιρ Τσίζχοβ, πρέσβη της Ρωσίας στην Ε.Ε., σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».

Αν και ο Ρώσος διπλωμάτης, για ευνόητους λόγους, θεώρησε σκόπιμο να τονίσει πως η προειδοποίηση αυτή προς τους Έλληνες είναι “προσωπική”, το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξή του μεταδόθηκε από το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση για τη νέα “αμυντική συμφωνία” Ελλάδας-ΗΠΑ, ο πρέσβης της Ρωσίας δήλωσε ότι πρόκειται περί “λάθους” εν μέσω της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Τουρκίας, και για απόφαση που δεν είναι καλά ζυγισμένη από την άποψη προοπτικής”

Ολόκληρο το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη:

 

– Η θέση της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία προφανώς συμπίπτει. Και οι δύο πλευρές ευνοούν την επίλυσή του μέσω διαλόγου. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την Ε.Ε. για το θέμα αυτό;

Βλ. Τσίζχοβ: Αυτό είναι σωστό, πρέπει να λύσετε το πρόβλημα μέσω του διαλόγου. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση στη Δαμασκό ως εταίρους στις διαπραγματεύσεις αυτές και φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων και μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού. Εν τω μεταξύ, εμείς προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν. Και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Έλληνες γι ‘αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα.

-Αφού μιλήσατε για τους Έλληνες. Στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, τα δυο μέρη υπέγραψαν τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Πώς η Ελλάδα, ο παραδοσιακός εταίρος της Ρωσίας, εξηγεί μια τέτοια κίνηση;

Βλ. Τσίζχοβ: Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φυσικά, θα πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική πλευρά για τους λόγους για τους οποίους ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Αλλά δεν αποκλείω ότι το έκαναν εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι καλά ζυγισμένη από την άποψη προοπτικής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας