Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθώματα γιγάντιου ψαριού

1752

Ο Ρώσος επιστήμονας Αλεξάντερ Καρπίνσκι περιέγραψε για πρώτη φορά το ψάρι το 1899 ονομάζοντάς του Helicoprion bessonowi από τον Αλεξάντερ Μπεσόνοφ που ανακάλυψε το απολίθωμα δύο χρόνια πριν. Για πολλά χρόνια αποτελούσε ερωτηματικό πώς χρησιμοποιούσαν τα ψάρια τα σπειροειδή δόντια τους.

Ομάδα Ρώσων επιστημόνων έφερε στο φως απολιθώματα τεράστιου ψαριού με σπειρωτά δόντια που εκτιμάται ότι ήταν ο πρόγονος του «καρχαρία φάντασμα» που είναι γνωστός και ως κοκκινόψαρο. Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη το καλοκαίρι σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Σαράτοφ.

Togrogiin Shiree is an escarpment in the Gobi with an abundance of fossils.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ιβανόφ, του επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα ανήκουν σε μέλος της οικογένειας Helicoprionidae, γνωστή ως Ελικοπρίον και χρονολογείται στα 300 εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα πλάσματα, που μοιάζουν με τους σημερινούς καρχαρίες, έφτασαν σε πρωτοφανή μεγέθη με το μεγαλύτερο να εκτιμάται στα 7,5 μέτρα μήκος. Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό του ψαριού προκαλεί ερωτηματικά στους επιστήμονες. Πρόκειται για τα δόντια που υπολογίζονται στα 25 εκατοστά διάμετρο. Στην αρχή πίστευαν ότι αυτή η σπείρα δοντιών δεν μπορούσε να χωρέσει μέσα στο στόμα του ψαριού. Ο Αλεξάντερ Καρπίνσκι περιέγραψε πρώτος το Ελικοπρίον με σπιράλ δόντια στην άνω γνάθο, ενώ άλλοι επιστήμονες τα τοποθετούν στην κάτω, στο πίσω μέρος ακόμα και στην ουρά.

Κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα σαγόνια ήταν ευέλικτα και χρησιμοποιούνταν ως μαστίγιο.

Το 2013, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, ο καθηγητής Λάιφ Ταπανίλα του Πανεπιστημίου του Άινταχο και οι συνάδελφοί του δημιούργησαν 3D αποτύπωμα του Ελικοπρίον.

https://twitter.com/USFWS_PSW/status/1156235217692057600

Τότε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σπιράλ δοντιών έβγαιναν μέσα στην κάτω γνάθο και καθώς τα σαγόνια έκλειναν τα δόντια κινούνταν. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα δόντια ήταν σε καλή κατάσταση, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το συγκεκριμένο είδος ψαριού τρεφόταν με τρυφερά είδη όπως γαρίδες.

Οι επιστήμονες επίσης συμπεραίνουν ότι το ψάρι είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τις σημερινές χίμαιρες όπως το κοκκινόψαρο, περισσότερο από ό,τι με τους καρχαρίες, παρότι και τα δύο είδη έχουν χόνδρους αντί για κόκκαλα, λόγος για τον οποίο τα απολιθώματα δεν διατηρούνται καλά.

Το Κράσνουφιμσκ όπου ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το Ελικοπρίον έγινε ανεπίσημο σύμβολο της παλαιοντολογίας, που κέρδισε μία θέση σε συλλεκτικό νόμισμα το 2014.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας