Ρώσικο “παιχνίδι” στην Ιντλίμπ-Η Τουρκία μπορεί να πληρώσει βαρύ τίμημα

721
Η Τουρκία μπορεί να πληρώσει βαρύ τίμημα

Ιντλίμπ- YPG-  Νότιος Καύκασος είναι τρία καυτά σημεία στα οποία η Ρωσία θέλει να δείξει στην Τουρκία ότι κυριαρχεί

Ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ είναι η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στο Σότσι της Ρωσίας και η συνάντησή του με τον Πούτιν. Αξίζει να δούμε πως βλέπουν τις εξελίξεις οι Τούρκοι, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια πολυδιάστατη-πολύπλευρη άποψη για τις μελλοντικές εξελίξεις

Ο δημοσιογράφος Taha Dağlı αξιολόγησε τα κρίσιμα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησης του Προέδρου Ερντογάν με τον Πούτιν, τα οποία αναλύει στο άρθρο του με τίτλο,
“υπάρχουν πολύ κρίσιμα θέματα για συζήτηση με τον Πούτιν”.

Τα κυριότερα σημεία του άρθρου-ανάλυσης είναι τα παρακάτω:

“Η σύνοδος κορυφής Ερντογάν-Πούτιν είναι στον ορίζοντα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία στο τέλος αυτού του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν πολύ, πολύ κρίσιμα θέματα στο τραπέζι, τόσο που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε αυτήν τη σύνοδο κορυφής ως “την πιο ολοκληρωμένη ατζέντα από την αρχή των διμερών σχέσεων”.

Ιντλίμπ- YPG-  Νότιος Καύκασος.

Η αντιπολίτευση είχε δύο προπύργια στη Συρία, το ένα είναι η Ντέρα και το άλλο το Ιντλίμπ. Η Ρωσία, το καθεστώς, το Ιράν πήραν τη Νταράα. Τώρα είναι η σειρά του Ιντλίμπ.

Εάν ξεκινήσει μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ιντλίμπ, θα υπάρξει εισροή μετανάστευσης μαζί με τη σφαγή, η οποία θα φέρει την Τουρκία σε δύσκολη θέση. Προς το παρόν, η Ρωσία βομβαρδίζει ταυτόχρονα την Ιντλίμπ και κατηγορεί την Τουρκία.

Η τελευταία συμφωνία για την Ιντλίμπ έγινε στις 5 Μαρτίου 2020, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν φιλοξένησε πρόσφατα τον Μπασάρ Άσαντ, στον οποίοα απευθυνόμενος είπε ότι  το 90%της συριακής επικράτειας βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Άσαντ.

Σύμφωνα με αυτόν τον υπολογισμό του Πούτιν, το υπόλοιπο 10%  είναι το Ιντλίμπ, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί  το συριακό έδαφος στα ανατολικά του Ευφράτη υπό την κατοχή του YPG  δε θα ανήκει στη Συρία.

Εάν ο Πούτιν δεν έκανε μαθηματικό λάθος, δίνει μήνυμα αυτονομίας στην τρομοκρατική οργάνωση ανατολικά του Ευφράτη. Η Ρωσία έκανε επίσης  μνεία  στο PKK-PYD στις συνταγματικές της μελέτες.

Δύο ημέρες μετά τα λόγια του Πούτιν, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD, Ιλχαμ Αχμέτ, διαβόητος τρομοκράτης του ΡΚΚ που υπηρέτησε για λίγο στην Καντίλ, φιλοξενήθηκε στη Μόσχα από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα, Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν πραγματοποίησαν μια άσκηση που ονομάστηκε “Τρία αδέλφια-2021”, ενώ ο τουρκικός και ο αζερμπαϊτζανικός στρατός πραγματοποίησαν άλλη μια διμερή άσκηση.

Η Ρωσία ενοχλήθηκε από τα παραπάνω, με την Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι  “μετέφερε τις ανησυχίες της Ρωσίας στο Μπακού”.

Με άλλα λόγια, η Ρωσία έκανε 3 κινήσεις εναντίον της Τουρκίας σε 10 ημέρες.

Πριν από τη σύνοδο Ερντογάν-Πούτιν, οι Ρώσοι  κούνησαν το δάχτυλό τους στην Τουρκία τόσο για το Ιντλίμπ, το YPG και τον Νότιο Καύκασο.

Τι εξόργισε την Ρωσία;

Ας δούμε τους λόγους που οδήγησαν  τη Ρωσία σε επιθετική συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας.

1. Σχέσεις Ουκρανίας-Τουρκίας.

Το αίτημα της Ουκρανίας για υποστήριξη από την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και η προφορικά θετική ανταπόκριση της Τουρκίας σε αυτό, σε συγκερασμό με τη  στάση της Ουκρανίας απέναντι στην κατάληψη της Κριμαίας, και την ταυτόσημη άποψη της Τουρκίας για  κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία, εξόργισαν τον Πούτιν

2. Παρόμοιες σχέσεις της Τουρκίας με τη Γεωργία.

3 Η γειτνίαση της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν, μετά τον πόλεμο στο Ναγόρνο Καραμπάχ

4 Εναντίωση  της Τουρκίας στον Χάφταρ που στηρίζει η Ρωσία στη Λιβύη.

5 Το γεγονός ότι η Ρωσία διαβάζει τη νέα εξίσωση που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ως απειλή και ότι η Τουρκία και  όχι η Ρωσία, κυριαρχεί στις εξελίξεις.

Όλα αυτά κάνουν τους Ρώσους επιθετικούς απέναντι στην Τουρκία.

Κάθε φορά που ο Πούτιν αισθάνεται άσχημα για την Τουρκία, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να ξεσηκώσει το Ιντλίμπ. Το έκανε και αυτό το διάστημα, ενώ την τελευταία φορά που ο Πούτιν το δοκίμασε αυτό, 34 στρατιώτες μας μαρτύρησαν στο Ιντλίμπ.

Η Ρωσία βλέπει την Ιντλίμπ ως  το “μαλακό υπογάστριο” της Τουρκίας και όχι μόνο, αλλά και για την ίδια τη Ρωσία και το Ιράν.

Όταν μαρτύρησαν 34 στρατιώτες μας στο Ιντλίμπ το 2020, σκοτώσαμε  περισσότερους από 2000  στρατιώτες του  Άσαντ και Ιρανών μαχητών, ακόμη και τρομοκρατών στο Ιντλίμπ.

Αν και δεν υπήρχαν Ρώσοι μεταξύ των θυμάτων, δεν αμελήσαμε να τιμωρήσουμε τους Ρώσους.

Τα δικά μας Bayraktar SİHA μετέτρεψαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των Ρώσων Pantsir σε άμορφα σιδερικά.

Η επιμονή της Ρωσίας να παίξει ρωσική ρουλέτα για το Ιντλίμπ μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να πληρώσει βαρύ τίμημα, αλλά αυτό δεν θα είναι μονόπλευρο.

Η Ρωσία ήρθε σε κάποια προσέγγιση με τις ΗΠΑ στη Συρία. Η αύξηση των επαφών με το YPG είναι απόδειξη για αυτό

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε έναν κοινό παρονομαστή όσον αφορά την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.

Είναι όμως γεγονός ότι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, , αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για τη Ρωσία και όχι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτή η απειλή στέκεται ενάντια στους Ρώσους, τον Άσαντ και το Ιράν στο Ιντλίμπ.

Εάν λάβουμε επίσης υπόψη ότι οι συριακές αντιπολιτευτικές ομάδες ενώθηκαν κάτω από τη στέγη του Συριακού Απελευθερωτικού Μετώπου σε αυτή τη διαδικασία, ανεξάρτητα από το HTS, και ότι η Τουρκία το υποστήριξε, βλέπουμε μια κοινή αντιμετώπιση με τους Ρώσους.

Επειδή αυτό το ζήτημα της Ιντλίμπ δεν είναι πλέον μια πληγή που πρέπει να επουλωθεί για άλλη μια φορά, θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο,  να λυθεί οριστικά”.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας