Οι επιδιώξεις της Δύσης – Γιατί η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια περιγράφεται από το δυτικά ΜΜΕ ως «φωλιά κατασκόπων» – Η «απώλεια» του Μαυροβουνίου που έπληξε τα ρωσικά συμφέροντα.
«Ας ξεκινήσουν οι Μεγάλοι Αγώνες των Βαλκανίων» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης του Politico, αμερικανικού site δήθεν «αντικειμενικού», που παίζει, όμως το αμερικανικό παιχνίδι, το οποίο φιλοξενεί ανταπόκριση από τα Σκόπια λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, το δημοψήφισμα δεν είναι ένα νέο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, αλλά υπάρχει και άλλος ένας ισχυρός παίκτης, που δεν είναι άλλος από την Κίνα.
«Οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη Μακεδονία σε κανονική χώρα»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή ονόματος είναι σημαντική, καθώς ανοίγει το δρόμο για την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τερματίζοντας τη διαμάχη με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
«Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας φέρνει εντυπωσιακά κοντά ανάμεσα σε αυτό το αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ψηφοφόροι θα πεισθούν στο δημοψήφισμα», σημειώνει ο συντάκτης προσθέτοντας: «Οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη Μακεδονία σε κανονική χώρα. Η Ρωσία έχει επίσης ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η απώλεια του Μαυροβουνίου – το μικρό Βαλκανικό έθνος εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017- θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ατυχία. Όμως η απώλεια του Μαυροβουνίου και της Μακεδονίας θα φαινόταν ως απροσεξία».
«Η Ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια είναι φωλιά κατασκόπων»
Τι θα συμβεί εάν τα Σκόπια «βουτηχτούν στο χάος»
Μιλώντας με τον Παβλέβσκι, ο συντάκτης του δημοσιεύματος υποστηρίζει ότι η Δύση προσπαθεί να δημιουργήσει χάος στη χώρα του. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί (ή εάν εισέλθει στο ΝΑΤΟ), η Κίνα θα χάσει το μόνο διαθέσιμο δρόμο που επιδιώκει προς την Ευρώπη, καθώς ο δρόμος αυτός θα μπορεί να περάσει μόνο μέσα από τρεις χώρες και τόσο η Αλβανία, όσο και η Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Πάντως, εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών που δρουν στα Σκόπια απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «οι Κινέζοι δεν θα εμπλέκονταν με κάποιον σαν τον Παβλέβσκι».