Η Μόσχα, θεωρεί σχεδόν εχθρικό συνομιλητή το Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον, ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας! Έμπειρος διπλωμάτης, που έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια στην πρεσβεία μας στη Μόσχα, αποκωδικοποιώντας το μήνυμα της ρωσικής διπλωματίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, με αφορμή της εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, υποστήριξε ότι, προϋπόθεση για την αποκατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων είναι η απομάκρυνση του Ν. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών! Ίσως να είναι και η μεγάλη έκπληξη στον επικείμενο ανασχηματισμό …. εφόσον φυσικά, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, επιθυμεί να βελτιωθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις.
«Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» λέει μια παλιά λαϊκή παροιμία, που σημαίνει, ότι σε περίοδο κρίσης και σύγκρουσης ισχυρών συμφερόντων, συνήθως οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί, που καταβάλλουν και το μεγαλύτερο κόστος.
Η σοβαρή διπλωματική κρίση που υποφώσκει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, είναι μια παραμετρική εξέλιξη, της Στρατηγικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία, για την γεωπολιτική επιρροή και τον ενεργειακό έλεγχο (διέλευση αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη) της Βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και ευρύτερα, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αναμενόμενη η διπλωματική αντίδραση της Ρωσίας, στις απελάσεις ρώσων διπλωματών, που είχε προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, πριν από ένα μήνα. Με εντολή του ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, προς τον έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, απελάθηκε ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του ΥΠ.ΕΞ. Νίκου Κοτζιά, που αποτελεί και ένα προσωπικό μήνυμα της ρωσικής διπλωματίας, προς τον Έλληνα ΥΠ.ΕΞ., που ασφαλώς, θα αξιολογηθεί πολιτικά από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Επιβεβαίωση της ρήξης υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, είναι η τελευταία ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Με αφορμή τις απελάσεις ελλήνων και ρώσων διπλωματών, που έχουν τραυματίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Ελληνικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων επισημαίνει και τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας στο στρατιωτικό τομέα και αναφέρει οτι: «Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει, να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.»
Και για την απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ, να απελαθούν από την Μόσχα έλληνες διπλωμάτες, στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ: «η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο. Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.»
Και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει ως εξής: «ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.» Είναι τουλάχιστον περίεργο για έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, εκτός και αν είναι ενεργούμενο της αμερικανικής διπλωματίας, να κατηγορεί την Ρωσία ότι «πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας» εναντίον της ασφάλειας και των Ελληνικών συμφερόντων!!!
Σημαντική παράμετρος της ελληνορωσικής διπλωματικής και πολιτικής κρίσης, είναι και οι διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, αλλά παράλληλα και οι διαρκώς και πιο στενές σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα και της Μόσχας με την Τεχεράνη (ισχυροποιείται μια αντιαμερικανική Συμμαχία ΡΩΣΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΡΑΝ), με την Αθήνα να εκφράζει σαφώς, μια φιλοαμερικανική πολιτική, επιχειρώντας να καλύψει πιθανά στρατηγικά κενά της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και των Βαλκάνιων.
Όμως, οι διπλωματικές επιλογές της Αθήνας, δεν άφησαν … «ασυγκίνητη» τη Μόσχα. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Μόσχα το τελευταίο διάστημα, λαμβάνει αποφάσεις, που δεν είναι φιλικές προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, επειδή, όπως εκτιμούν, επηρεάζεται από τις στενές και σε πολλά επίπεδα φιλικές, σχέσεις της με την Άγκυρα, σχέσεις που προωθεί συστηματικά η ρωσική διπλωματία και βρίσκει ανταπόκριση από το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν, με το οποίο όμως, έχει αρκετές δυσκολίες συνεννόησης η αμερικανική διπλωματία και κυρίως, διότι η Ελλάδα, έχει εξελιχτεί σε αμερικανικό προτεκτοράτο, όπου τη χώρα διαφεντεύει ο υπερδραστήριος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Ασφαλώς, η συγκρουσιακή πορεία των ΗΠΑ του Τράμπ με την Τουρκία του Ερντογάν, είναι μία ακόμη αξιολογήσιμη παράμετρος των ελληνορωσικών σχέσεων.
Η κρίση στις σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα, καθώς δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση και επομένως, είναι δύσκολα προβλέψιμες οι εξελίξεις. Πιθανόν να μην πρόκειται για Lapsus Linguae (ολίσθημα της γλώσσας), η αναφορά του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ, για «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου», αλλά για αλλαγή πλεύσης της Ρωσίας στο Κυπριακό. Επισημαίνουμε ότι, η Ρωσία, παραδοσιακά, στήριζε ακόμη και με «veto» τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ελληνοκυπρίων στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή FORA.