Ροδίτης δημιούργησε το ρομπότ που βελτιώνει τη θεραπεία του καρκίνου!

1650
ροδίτης

Ο καθηγητής Νίκος Παραγιός, ζει στο Παρίσι και αποτελεί την ελπίδα εκατομμυρίων καρκινοπαθών

Ποιος να το φανταζόταν ότι ξεκίνησε από τη Ρόδο τελειώνοντας το Καζούλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο και έκανε μια παγκόσμια, πολυβραβευμένη ανακάλυψη για τη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου και την ελαχιστοποίηση των μεταστάσεων! 

Ότι έρχεται κάθε καλοκαίρι στη Ρόδο και την Κάρπαθο, την ιδιαίτερη πατρίδα του και η «λύση του», όπως τη λέει, το ρομπότ που δημιούργησε για να στέλνει ακτινοβολία στον ανθρώπινο οργανισμό και να εξολοθρεύει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, κι όχι και τα υγιή, θα εγκατασταθεί από τις αρχές του 2019 σε πολλά νοσοκομεία της Ευρώπης, το 2021 θα φτάσει στην  Αμερική και το 2023 στην Κίνα!

Κι αν μεγάλωσαν τα φτερά του ο Νίκος Παραγιός του Κωσταντίνου και της Ειρήνης- οι οποίοι ζουν στο Μεσοχώρι της Καρπάθου- ο αδελφός του Πέτρου Παραγιού του εκπαιδευτικού που ζει στη Ρόδο και του Βασίλη Παραγιού του εισαγγελέα, παρέμεινε ο ίδιος!

Παρέμεινε το παιδί που ήταν ο πιο δυνατός μαθητής, αλλά δεν άφηνε και το παιχνίδι, που  έπαιζε μπάσκετ στον Διαγόρα, και δεν ήταν τόσο καλός στο ποδόσφαιρο.

Τώρα που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα υποκλίνεται, τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά κέντρα του κόσμου περιμένουν την εγκατάσταση του ρομπότ του ας γνωρίσουμε κι εμείς τον σπουδαίο συμπατριώτη μας!

Κάλλιο αργά παρά αργότερα πριν η ερευνητική του δραστηριότητα εκπλήξει κι άλλο ολόκληρο τον κόσμο.
Μίλησα στο τηλέφωνο μαζί του από το Παρίσι, στο ραντεβού που μας έκλεισε ο Πέτρος, στην ώρα ακριβώς που ειπώθηκε, κι είχε την απλότητα και την αμεσότητα που έχουν όλοι όσοι είναι πραγματικά σπουδαίοι.

Πώς συστήνεστε, Ροδίτης ή Καρπάθιος;
Η καταγωγή μου είναι από την Κάρπαθο, κι από τους δυό μου γονείς. Μετά το Δημοτικό σχολείο ήρθαμε στη Ρόδο όπου και φοίτησα στο Καζούλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Ήσασταν ο καλύτερος όλων; Ο πιο δυνατός μαθητής;
Μάλλον, αλλά δεν έχανα και τίποτα. Και έπαιζα και έβγαινα. Έπαιζα και μπάσκετ στο Διαγόρα. Δεν ήμουν πάρα πολύ καλός, αλλά ήμουν καλύτερος απ’ ό,τι στο ποδόσφαιρο. Το μπάσκετ μ’ αρέσει μέχρι σήμερα.

Τι θέλατε να γίνετε τότε;
Οι θετικές επιστήμες μ΄ ενδιέφεραν. Τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, αλλά δεν ήξερα ακριβώς τι να ακολουθήσω. Γύρω στα 16 μου, ξεκίνησε να εισάγεται η Πληροφορική στην κοινωνία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Κάτι φαινόταν να αλλάζει, έδειχνε να είναι το μέλλον που θα αλλάξει την κοινωνία και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Αποκτήσατε από τους πρώτους υπολογιστή, να υποθέσω! 
Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι που είχαν υπολογιστή,  έπαιζαν παιχνίδια γιατί αυτή ήταν κυρίως η χρήση του. Εγώ ήμουν ένα παιδί που του άρεσε να είναι έξω, κι όχι σ΄ ένα δωμάτιο μπροστά σε μία οθόνη. Τον πρώτο μου υπολογιστή τον απέκτησα στα 18 μου και μετά φοίτησα στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου Κρήτης.

Τελειώσατε σε μόλις 3,5 χρόνια, επιλέξατε να συνεχίσετε για μεταπτυχιακό αντί να φύγετε στο εξωτερικό,  ενώ είχατε ήδη πρόταση για διδακτορικό με υποτροφία στη Γαλλία. Αποφύγατε εκείνη την περίοδο και την Αμερική! Γιατί;
Επέλεξα την Κρήτη για μεταπτυχιακό και την προοπτική που αναπτύχθηκε στη συνέχεια για συνεργασία με το Γαλλικό ίδρυμα Ερευνών. Στη συνέχεια είχα πρόταση για διδακτορικό με υποτροφία στη Γαλλία. Την Αμερική την απέφυγα γιατί φάνταζε μακριά και φοβόμουν ότι αν πάω στην Αμερική, δεν θα γυρίσω ποτέ πίσω στην Ελλάδα.

Δεν γυρίσατε όμως, μείνατε στη Γαλλία!
Και δεν απέφυγα τελικά και την Αμερική όπου πήγα για πέντε χρόνια μετά το διδακτορικό μου, το 2007 ως επισκέπτης καθηγητής στο Yale και το 2009 στο πανεπιστήμιο του Houston. Στη ζωή πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορείς να προβλέψεις, υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των σχεδίων και της πραγματικότητας.  Έτσι όπως είναι δομημένη η κοινωνία στην Αμερική, με κυρίαρχο το χρήμα και τo τι σπίτι έχεις, πραγματικά δεν μου ταίριαζε.

Και μετά από 10 χρόνια ως διακεκριμένος καθηγητής Μαθηματικών στο δεύτερο ή τρίτο καλύτερο πανεπιστήμιο της Γαλλίας το  Ecole Centrale Supelec University Paris Saclay,  κάνατε μια παγκόσμια ανακάλυψη ως επικεφαλής της Ομάδας σας, της «Thera Panacea», η οποία βελτιώνει τη ζωή των καρκινοπαθών και προλαμβάνει μεταστάσεις! 
Ένας στους δύο ανθρώπους μέχρι το 2030 θα διαγνωστεί με έναν καρκίνο και 15 εκατομμύρια άνθρωποι, εκείνο το χρόνο δεν θα επιβιώσουν. Δυστυχώς βλέπουμε ότι παρά τις τεράστιες προόδους της ιατρικής, ο καρκίνος μένει μία από τις αρρώστιες που δεν αντιμετωπίζονται. Η Ομάδα μου,  αποτελείται από 15 επιστήμονες που είναι: μηχανικοί  ηλεκτρονικών υπολογιστών, μαθηματικοί, φυσικοί και γιατροί  οι οποίοι χρησιμοποιήσαμε την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) για να βελτιώσουμε τη θεραπεία του καρκίνου, μέσω ραδιοθεραπείας. Κι αυτό για να καλυτερεύσουμε τις πιθανότητες θεραπείας, να ελαχιστοποιήσουμε τις μεταστάσεις και να απαλύνουμε τις αρνητικές, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της θεραπείας στον οργανισμό. Χρειαζόμαστε δύο πράγματα γι’ αυτό: ένα μηχάνημα το οποίο «στέλνει» την ακτινοβολία στο οργανισμό για να σκοτώσει τα καρκινογόνα κύτταρα, κι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ο εγκέφαλος του μηχανήματος που επιλέγει ποιες ακτίνες να χρησιμοποιήσουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Είναι διαφορετικό για κάθε ασθενή εξαρτάται από την ανατομία του, αλλά και από το όργανο στο οποίο έχει δημιουργηθεί ο καρκίνος.

Στα μεγαλύτερα αντικαρκινικά κέντρα του κόσμου θα εγκατασταθεί η βραβευμένη ανακάλυψη

Στα μεγαλύτερα αντικαρκινικά κέντρα του κόσμου θα εγκατασταθεί η βραβευμένη ανακάλυψη

Δηλαδή τι ακριβώς έχετε πετύχει να δημιουργήσετε;
Η Ομάδα μου δημιούργησε ένα καινούργιο λογισμικό (στον εγκέφαλο του μηχανήματος) για να βελτιωθεί στο μέγιστο η ποιότητα της θεραπείας. Αυτό που κάνουμε είναι να στοχεύουμε καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα εξολοθρεύοντάς τα και αποφεύγοντας να επιβαρύνουμε τα υγιή κύτταρα. Το μηχάνημα που στέλνει την ακτινοβολία είναι ρομπότ και η ακτινοβολία είναι στοχευμένη. Είναι αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς πέντε χρόνων.

Ένας στους δύο ανθρώπους μέχρι το 2030 θα διαγνωστεί με έναν καρκίνο και 15 εκατομμύρια άνθρωποι, εκείνο το χρόνο δεν θα επιβιώσουν.

Οι χημειοθεραπείες θα συνεχίσουν να είναι τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου;
Η χημειοθεραπεία είναι σε φάση αντικατάστασης από καινούργιες θεραπείες, οι οποίες συνδυάζονται με τη δική μας λύση, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Η Γαλλία βράβευσε πολλές φορές την ανακάλυψή σας και πολλά είναι ήδη τα νοσοκομεία που αναμένουν την εγκατάσταση.
Πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 15 Οκτωβρίου 2018 πήραμε το α΄ βραβείο στον διαγωνισμό της Περιφέρειας Παρισιού, με πληθυσμό 12 εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ 150 προεπιλεγμένων εταιρειών από όλους τους τομείς. Βραβευτήκαμε επίσης από το Γαλλικό Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, από το Γαλλικό Υπουργείο Βιομηχανίας και από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Έρευνας.

Κατα τη βράβευση που έγινε τον προηγούμεο μήνα στο Παρίσι

Κατα τη βράβευση που έγινε τον προηγούμεο μήνα στο Παρίσι

Μεγάλη ικανοποίηση θα πήρατε!
Προσωπικά πιστεύω ότι η επιμονή, η σκληρή δουλειά και η υψηλή στόχευση, ανταμείβονται. Οι επιτυχίες αυτές είναι επιτυχίες όλης της Ομάδας. Η Ομάδα μου έχει τους ίδιους στόχους μ΄ εμένα και την ίδια προσήλωση για την επίτευξή τους. Είναι αποτέλεσμα πολλής  δουλειάς, ήταν πολλά τα ξενύχτια, λιγότερος ο χρόνος για την οικογένεια εντός Ελλάδος και εκτός Ελλάδος. Αυτό που μας δίνει ώθηση να συνεχίζουμε είναι το αποτέλεσμα. Δουλέψαμε σ΄ ένα αντικείμενο το οποίο θα έχει τεράστια κοινωνική επίδραση. Αρκετά νοσοκομεία περιμένουν την εγκατάσταση. Από τις αρχές του 2019 θα έχει εγκατασταθεί σε νοσοκομεία της Γαλλίας και της Ευρώπης και συγκεκριμένα τρία νοσοκομεία της Γαλλίας περιμένουν την εγκατάσταση ήδη, ένα στο Ισραήλ, ένα στον Καναδά, κι ένα στην Αυστρία. Στόχος μας είναι το 2021 να πάμε στην Αμερική, το 2023 στην Κίνα και να γίνουμε η πιο καινοτόμος λύση στον κόσμο για τη θεραπεία του καρκίνου, μέσω ραδιοθεραπείας. Στόχος μας είναι η «λύση μας» να χρησιμοποιείται σε όλα τα αντικαρκινικά κέντρα στον κόσμο, μειώνοντας τους θανάτους και βελτιώνοντας τη ζωή των προσβεβλημένων από καρκίνο.

Κάνατε μεγάλη διαδρομή ήδη, κι ήταν τεράστια η επιτυχία. Ποιοι ήταν οι συνοδοιπόροι σας;
Η διαδρομή αυτή, κι όλες αυτές οι επιτυχίες δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τις θυσίες των γονιών μου, του Κωνσταντίνου και της Ειρήνης, που ήταν πάντα δίπλα μου όπως και τ΄ αδέλφια μου, ο Πέτρος που ζει στη Ρόδο και ο Βασίλης. Οι γονείς μου ζουν στην Κάρπαθο, στο Μεσοχώρι.

Έρχεστε συχνά στη Ρόδο, κάθε χρόνο, δεν ξεχνάτε!
Ήμουν στη Ρόδο το καλοκαίρι, έρχομαι κάθε χρόνο, θέλω η οικογένειά μου, τα παιδιά μου, να συνδυάσουν τη Ρόδο και την Κάρπαθο με τα καλοκαίρια και την πατρίδα μου.

 

*Πηγή: rodiaki.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας