Ρεκόρ χρεών στα Ταμεία παρά τις παρατάσεις εισφορών για τους πληττόμενους

986
εισφορών

Στο υψηλότερο, στα χρονικά,  ύψος έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία στο τέλος Μαρτίου, παρά τις παρατάσεις πληρωμής των εισφορών για τους πληττόμενους επιχειρηματίες, μαζί και την κάλυψη των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτών που ίσχυσε ήδη από τα μέσα Μαρτίου.

Με άλλα λόγια αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση του ΚΕΑΟ λίγο κάτω από 100 εκατ. ευρώ της αύξησης των οφειλών προήλθε από νέους οφειλέτες.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από αυτή την ανάλυση, τα υπόλοιπα κοντά 900 εκατ. ευρώ των νέων οφειλών προήλθαν από ήδη καταχωρημένων στο ΚΕΑΟ οφειλετών. Δηλαδή τα 9/10 των νέων χρεών που πέρασαν στο ΚΕΑΟ είναι νέα χρέη ήδη υφιστάμενων οφειλετών.

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη των εργοδοτών και κατά περίπου  500 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη των επαγγελματιών, σύμφωνα με τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ Δεκεμβρίου 2019-Μαρτίου 2020. Μάλιστα,   η αύξηση των χρεών των επαγγελματιών ήταν μεγαλύτερη (4%) σε σχέση με την αύξηση των χρεών των εργοδοτών (2,5%).

Το στοιχεία αυτό έχει εξαιρετική σημασία, καθώς από τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί ο τριμηνιαίος κύκλος συλλογής των στοιχείων από το ΚΕΑΟ προκειμένου να συντάξει την έκθεση του, η κυβέρνηση θέσπισε δύο κρίσιμα μέτρα τα οποία απέτρεπαν τη δημιουργία ληξιπροθέσμων οφειλών:

*Το δεύτερο προέβλεπε την 6μηνη παράταση της καταβολής τρεχουσών και ρυθμισμένων ληξιπροθέσμων οφειλών των πληττομένων εργοδοτών και επαγγελματιών.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από  την τελευταία  έκθεση της Κομισιόν (20/5/2020), οι οφειλές αυτές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (αν και νεότερες άτυπες εκτιμήσεις τις κατεβάζουν στα  1-1,2 δις.ευρώ).

Ωστόσο, δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έτσι δεν μπορούν να μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ,  ενώ  αν και ακόμα και θεωρούνταν δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος έως τα τέλη Μαρτίου, έτσι ώστε να γίνει αυτή η μεταφορά.

Οι οφειλές των πληττόμενων επιχειρηματιών  που θα πάρουν το δρόμο του ΚΕΑΟ θα είναι εκείνες που δεν εξυπηρετήθηκαν τον περασμένο μήνα μέσω της εξόφλησης της δόσης του Μαρτίου, αλλά και εκείνες που δεν εξυπηρετηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέσω της εξόφλησης των εισφορών του Φεβρουαρίου κλπ.

Έτσι, οι νέες οφειλές προς το ΚΕΑΟ , οι οποίες προστέθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 – Μαρτίου 2020, σύμφωνα με στελέχη των ταμείων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, πιθανότατα προήλθαν από αθέτηση πληρωμών πριν ξεσπάσει η κορονο-κρίση, αλλά και μετά από μη πληττόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα παράτασης των τρεχουσών εισφορών τους .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας