Tο πρώτο διπλωματικό προειδοποιητικό «χτύπημα» στην Άγκυρα, η Ινδία το έδωσε μέσω Κύπρου και Αρμενίας τον Σεπτέμβριο του 2019 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Tον Τούρκο απεσταλμένο στη χώρα κάλεσαν οι αρχές της Ινδίας για εξηγήσεις μετά την κοινή προκλητική δήλωση Τουρκίας – Πακιστάν για την κατάσταση του Τζαμού και Κασμίρ κατά την διάρκεια την επίσημης συνάντηση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν ο Ερντογάν, σύγκρινε τον αγώνα του λαού του Κασμίρ με τον αγώνα του τουρκικού λαού κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου ενάντια στην ξένη κυριαρχία.
«Χθες ήταν το Τσανάκκαλε και σήμερα είναι το Κασμίρ. Δεν υπάρχει καμία διαφορά», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφορικά με τη μάχη της Καλλίπολης μεταξύ Τουρκίας και Συμμαχικών Δυνάμεων το 1915 και το 1916, εμπλέκοντας την με το …Κασμίρ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξή του προς το Ισλαμαμπάντ, κατηγορώντας το Νέο Δελχί για τη λήψη «μονομερών βημάτων» στη διαμάχη γύρω από το Κασμίρ.
Από το Σάββατο η Ινδία επέκρινε σφοδρότατα τον Ερντογάν για το “καυτό” ζήτημα του Κασμίρ, ζητώντας του να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου εξωτερικών Ραβενες Κουμάρ δήλωσε ότι «το Νέο Δελχί απορρίπτει όλες τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου για το Κασμίρ, δηλώνοντας ότι η περιοχή είναι ένα αναπόσπαστο και αναλλοίωτο κομμάτι της Ινδίας».
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Ερντογάν, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Imran Khan και ο Ερντογάν υπέγραψαν 13 συμφωνίες συνεργασίας για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων στους τομείς του, εμπορίου, τουρισμού, άμυνας και ανάπτυξης υποδομών.
Τις προηγούμενες μέρες στο twitter χρήστες από Ινδία και Πακιστάν είχαν προωθήσει το Hashtag #PakTurkFriendship. Ανάμεσα στα σχόλια που ανέβαζαν ήταν το εξής: «To Πακιστάν υποστήριζε πάντοτε την θέση της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως η Άγκυρα υποστηρίζει την στάση της Ισλαμαμπαντ για το θέμα Τζαμού και Κασμίρ».
Ο Ερντογάν έγινε δεκτός στο Πακιστάν μέσα μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον Τύπο να παρουσιάζει με διθυραμβικά σχόλια τον Τούρκο Πρόεδρο.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο διπλωματικό προειδοποιητικό «χτύπημα» στην Άγκυρα, η Ινδία το έδωσε μέσω Κύπρου και Αρμενίας τον Σεπτέμβριο του 2019 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Αφορμή ήταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση όπου ο ίδιος αυτοπροβλήθηκε περίπου ως ο «μεσσίας» των μουσουλμανικών πληθυσμών σε ολόκληρο τον κόσμο δηλώνοντας :«Παρά τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν, το Κασμίρ εξακολουθεί να είναι πολιορκημένο και οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κολλήσει στο Κασμίρ».
Ως αντίδραση ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Νarendra Modi συναντήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον ινδικό Τύπο να ερμηνεύει κίνηση αυτή ως ένα άμεσο μήνυμα προς τον Ερντογάν πως αν συνεχίσει να μιλάει για το Κασμίρ, η Ινδία θα συνταχθεί με τους εχθρούς της Τουρκίας. Μάλιστα διάφοροι Τούρκοι αναλυτές και αρθρογράφοι προειδοποιούν πως αν η Ινδία συμμαχήσει με Κύπρο και Αρμενία τότε η Άγκυρα θα πρέπει να μποϊκοτάρει τα ινδικά προϊόντα / επιχειρήσεις.