Οι εξελίξεις στην Ουκρανία κρέμονται από μια κλωστή
Η ειρήνη στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Μια ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση Ουκρανίας-Ρωσίας κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την ευρύτερη περιοχή μας και να προσλάβει ίσως τον χαρακτήρα Γ΄παγκόσμιου καταστροφικού πολέμου για την ανθρωπότητα.
Η πατρίδα μας ειδικότερα βρίσκεται στο χώρο της ενδεχόμενης ανάφλεξης και κινδυνεύουν περιοχές της, αν όχι ολόκληρη, να γίνουν ολοκαύτωμα.
Και αυτό διότι η πατρίδα μας είναι γεμάτη από αμερικάνικες βάσεις, οι οποίες, σε περίπτωση Ουκρανο-Ρωσικής πολεμικής σύρραξης-ακόμα και σύρραξης μόνο ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και των “ρωσόφωνων” αυτόνομων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ της Nova Russia(Νέα Ρωσία), θα εμπλακούν άμεσα στο πλευρό των Ουκρανικών δυνάμεων.
Ιδιαίτερα η Αλεξανδρούπολη κινδυνεύει σε περίπτωση Ουκρανο-Ρωσικού πολέμου να υποστεί μεγάλη καταστροφή, αφού με το λιμάνι της ναυτική βάση των ΗΠΑ και τις χερσαίες αμερικάνικες εγκαταστάσεις στην πόλη, αποτελεί τον κύριο σταθμό επιβίβασης, στάθμευσης και διέλευσης αμερικανονατοϊκού ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού, εξοπλισμού και εφοδίων προς την Ουκρανία και ελέγχου των Δαρδανελίων.
Παράλληλα, σε περίπτωση Ουκρανο-Ρωσικής σύρραξης είναι αρκετά, έως πολύ πιθανό, να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις και την τροπή των πολεμικών εξελίξεων η Τουρκία, για να επιτεθεί ή και να κατοχυρώσει διεκδικήσεις της σε βάρος της χώρας μας.
Η Ελλάδα αυτήν την ώρα, αντί να ακολουθεί τυφλά και να τρέχει, όπως κάνει η κυβέρνηση σε πλήρη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλες δυνάμεις, πίσω από τα νεοψυχροπολεμικά και τυχοδιωκτικά αμερικανο-νατοϊκά σχέδια, οφείλει να αναλάβει, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μια μεγάλη πρωτοβουλία ΕΙΡΗΝΗΣ.
Η Ελλάδα πρέπει να τολμήσει το αυτονόητο: Να προτείνει στο ΝΑΤΟ να αποδεχθεί και να δεσμευθεί σε ισχυρή νομική βάση ότι δεν πρόκειται να αποφασίσει ή να αποδεχθεί να εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία και αν χρειαστεί, η Ελλάδα να εισηγηθεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία να συζητήσει και να αποφανθεί επί της ελληνικής πρότασης.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα χρειάζεται να ταρακουνήσει τα νερά σε μια ΕΕ που έχει καταρρεύσει και καταντήσει ουραγός και ανύπαρκτη, εντελώς εκτός των κρίσιμων εξελίξεων που αφορούν μια ευρωπαϊκή χώρα και πρωτίστως την Ευρώπη, άβουλο πιόνι στην σκακιέρα των ΗΠΑ.
Γι’ αυτό η Ελλάδα, εφόσον προκρίνει την πρόταση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, πρόταση που θα διέσωζε την ειρήνη και θα άνοιγε δρόμους συνεργασίας στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και τον κόσμο, θα έπρεπε να αντιθέσει στα όργανα της ΕΕ και αν χρειαστεί στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, το οποίο θα έπρεπε ούτως ή άλλως, να προτείνει ούτως ή άλλως να συγκληθεί.
Οι ώρες αυτές έχουν ιστορική σημασία. Είναι ώρες που έθνη και λαοί που θέλουν να έχουν μέλλον, οφείλουν να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα τους δώσουν υπόσταση και δύναμη να υπερασπίσουν την ακεραιότητα, την ασφάλεια τους, την ειρήνη και τη διακριτή εθνική του θεώρηση.
Τέτοιες μεγάλες πρωτοβουλίες μπορεί να είναι τολμηρές, να προκαλούν αντιδράσεις σε κάποιους ισχυρούς αλλά είναι βέβαιο, ακόμα και αν απορριφθούν, κερδίζουν έδαφος μέσα στους λαούς και συνεγείρουν τα καλύτερα των συναισθημάτων, παρακινώντας σε θετικούς αγώνες σε μια εποχή αγριότητας, τυφλών ηγεμονισμών και σκληρών αντιπαραθέσεων.
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως της υιοθέτησης της πρωτοβουλίας που προτείνω, η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να έχει την οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε ενδεχόμενη Ουκρανο-ρωσική πολεμική σύγκρουση και σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία ή και να κλείσει αμέσως τις αμερικανονατοϊκές βάσεις στα εδάφη μας.
Παναγιώτης Λαφαζάνης