Πώς έφτασε ως εδώ η ολλανδική ακροδεξιά;

1761
ακροδεξιά

Στην Ολλανδία ξημέρωσε μετά τις εκλογές μια μέρα με εξαιρετικά ζεστό καιρό, εγκαινιάζοντας κατά κάποιον τρόπο την έλευση της άνοιξης. Αλλά τα υπερβολικά σχόλια των διεθνών ΜΜΕ και κάποιων ηγετών κρατών έκαναν λες και η Ολλανδία έκανε άλμα κατευθείαν από τον χειμώνα στο καλοκαίρι.

Για μήνες, τα γκά­λοπ έδει­χναν ότι η Ολ­λαν­δία θα ήταν η επό­με­νη χώρα όπου θα νι­κή­σει η ακρο­δε­ξιά. Το γε­γο­νός λοι­πόν ότι το Κόμμα Ελευ­θε­ρί­ας (PVV) του Γκέ­ερτ Βίλ­ντερς τερ­μά­τι­σε τε­λι­κά δεύ­τε­ρο μπό­ρε­σε να πα­ρου­σια­στεί ως νίκη για τις πο­λι­τι­κά με­τριο­πα­θείς δυ­νά­μεις. Αλλά η Αρι­στε­ρά δεν μπο­ρεί να είναι τόσο ευ­χα­ρι­στη­μέ­νη.
Τα εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, που πα­νη­γυ­ρί­στη­καν από φι­λε­λεύ­θε­ρους σχο­λια­στές ως επι­τυ­χία του κέ­ντρου, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ση­μα­το­δο­τούν μια διπλή νίκη για την ακρο­δε­ξιά.
Πρώ­τον, το PVV κέρ­δι­σε σε από­λυ­τα αριθ­μη­τι­κούς όρους. Ο Βίλ­ντερς κα­τά­φε­ρε να αυ­ξή­σει το πο­σο­στό του σε 13%, κερ­δί­ζο­ντας 20 από τις 150 έδρες. Στο με­τα­ξύ, τα δυο κυ­βερ­νη­τι­κά κόμ­μα­τα -το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο συ­ντη­ρη­τι­κό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευ­θε­ρία και τη Δη­μο­κρα­τία (VVD) και το κε­ντρο­α­ρι­στε­ρό Ερ­γα­τι­κό Κόμμα (PvDA)- έχα­σαν ση­μα­ντι­κά.
Το VVD έπεσε από τις 41 στις 33 έδρες. Παρά τις απώ­λειες, πα­ρα­μέ­νει το με­γα­λύ­τε­ρο κόμμα σε ένα τε­λεί­ως κα­τα­κερ­μα­τι­σμέ­νο κοι­νο­βού­λιο που μοι­ρά­ζε­ται σε 13 κόμ­μα­τα. Το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα υπέ­στη μια ιστο­ρι­κή τα­πεί­νω­ση. Έχασε 29 έδρες, κρα­τώ­ντας μόλις 9.
Στο κέρ­δος των 5 εδρών για το PVV, θα έπρε­πε να προ­σθέ­σου­με και τις δυο έδρες που κα­τέ­κτη­σε το νέο «Φό­ρουμ για τη Δη­μο­κρα­τία» -το ολ­λαν­δι­κό αντί­στοι­χο της «Εναλ­λα­κτι­κής Δε­ξιάς» (Alt-Right) των ΗΠΑ. Κατά τη διάρ­κεια της εκ­στρα­τεί­ας του, ο ηγέ­της αυτού του κόμ­μα­τος Τίερι Μπά­ου­ντετ, κα­λού­σε να στα­μα­τή­σει η «ομοιο­πα­θη­τι­κή αλ­λοί­ω­ση του Ολ­λαν­δι­κού λαού» από τους ξέ­νους. Επί­σης έχει ισχυ­ρι­στεί σε κεί­με­νά του ότι όλες οι γυ­ναί­κες κατά βάθος αρέ­σκο­νται να τις βιά­ζουν.
Πέρα από αυτά τα αριθ­μη­τι­κά οφέλη, η ακρο­δε­ξιά κα­τά­φε­ρε να επι­βά­λει την ατζέ­ντα της σε όλη την προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο. Τόσο το VVD όσο και oι Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες (CDA, που πήρε 19 έδρες) διε­ξή­γα­γαν την πιο ανοι­χτά ρα­τσι­στι­κή και ισλα­μο­φο­βι­κή εκλο­γι­κή εκ­στρα­τεία από ποτέ άλ­λο­τε.
Ο πρω­θυ­πουρ­γός Μαρκ Ρούτε πρό­τει­νε ότι οι με­τα­νά­στες (ή τα παι­διά τους ή τα εγ­γό­νια τους) θα πρέ­πει να «ξα­πο­στέλ­νο­νται» στις χώρες κα­τα­γω­γής τους αν αρ­νού­νται να εναρ­μο­νι­στούν με τις ολ­λαν­δι­κές αξίες –ή, όπως το έθεσε, «να φέ­ρο­νται φυ­σιο­λο­γι­κά». Μια δια­φη­μι­στι­κή πι­να­κί­δα του VVD πε­ριέ­γρα­φε το χι­τζάμπ ως «πα­τσα­βού­ρα στο κε­φά­λι», μια φράση που επι­νό­η­σε ο Βίλ­ντερς.
Εν τω με­τα­ξύ, ο ηγέ­της του CDA, έτοι­μος τώρα να μπει στον κυ­βερ­νη­τι­κό συ­να­σπι­σμό με το VVD, προ­χώ­ρη­σε στον απί­στευ­το ισχυ­ρι­σμό ότι το Ισλάμ έρ­χε­ται σε αντί­φα­ση με «την χρι­στια­νο-εβραϊ­κή πα­ρά­δο­ση χι­λιά­δων χρό­νων ισό­τη­τας με­τα­ξύ αντρών και γυ­ναι­κών». Πέρα από το ζή­τη­μα των πε­πραγ­μέ­νων της ιστο­ρί­ας του χρι­στια­νι­σμού, μπο­ρού­με με ασφά­λεια να πούμε ότι το CDA και οι πο­λι­τι­κοί πρό­γο­νοί του δεν ήταν ακρι­βώς στην πρώτη γραμ­μή των αγώ­νων για τη γυ­ναι­κεία απε­λευ­θέ­ρω­ση τον προη­γού­με­νο αιώνα.
Αυτή η προ­θυ­μία των υπο­τι­θέ­με­νων με­τριο­πα­θών δυ­νά­με­ων να με­τα­τρέ­ψουν τη ρη­το­ρι­κή του Βίλ­ντερς σε πραγ­μα­τι­κή πο­λι­τι­κή έγινε οφθαλ­μο­φα­νής τις τε­λευ­ταί­ες μέρες πριν τις εκλο­γές, όταν οι κυ­βερ­νή­σεις της Ολ­λαν­δί­ας και της Τουρ­κί­ας τρο­φο­δό­τη­σαν ένα σο­βα­ρό δι­πλω­μα­τι­κό επει­σό­διο για τα δικά τους εθνι­κι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα.
Σε αυτό το πλαί­σιο, ίσως η πιο απο­κα­λυ­πτι­κή δή­λω­ση τη νύχτα των εκλο­γών ήρθε από τον Ρούτε, που επα­να­λάμ­βα­νε ότι το εκλο­γι­κό σώμα απέρ­ρι­ψε «το λάθος είδος λαϊ­κι­σμού». Η έμ­με­ση απο­δο­χή ενός «σω­στού εί­δους λαϊ­κι­σμού» δεν ήταν με τί­πο­τα τυ­χαία: Αυτός και ο Χάλ­μπε Ζίλ­στρα, ο ηγέ­της της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του VVD, προ­σπα­θούν συ­στη­μα­τι­κά να κα­τευ­θύ­νουν το κόμμα τους όλο και πιο κοντά στη ρα­τσι­στι­κή γραμ­μή του PVV.
Έτσι, ο Βίλ­ντερς κέρ­δι­σε τόσο σε αριθ­μούς όσο και σε πο­λι­τι­κή επιρ­ροή. Έχασε μόνο σε σύ­γκρι­ση με τα ακόμα με­γα­λύ­τε­ρα οφέλη που του έδινε η ει­κο­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των εται­ρειών δη­μο­σκο­πή­σε­ων. Αυτό χρή­ζει ιδιαί­τε­ρης ανα­φο­ράς, καθώς τα τε­λευ­ταία χρό­νια οι ίδιες οι εται­ρεί­ες δη­μο­σκο­πή­σε­ων έχουν γίνει ση­μα­ντι­κή δύ­να­μη στην πο­λι­τι­κή σκηνή.
Ας υπο­θέ­σου­με ότι οι χει­ρό­τε­ρες δη­μο­σκο­πι­κές προ­βλέ­ψεις γί­νο­νταν πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, και το PVV είχε πράγ­μα­τι εκτο­πί­σει το VVD από την πρώτη θέση. Όσο τρο­με­ρό κι αν θα ήταν αυτό, το κόμμα του Βίλ­ντερς δεν θα έφτα­νε -το πι­θα­νό­τε­ρο- το 20% που έπια­σε το κόμμα του Ρούτε.
Αλλά η ρη­το­ρι­κή έχει με­γα­λύ­τε­ρη ση­μα­σία από τους αριθ­μούς. Το να χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται οι άν­θρω­ποι που ψή­φι­σαν ακρο­δε­ξιά ως «η πραγ­μα­τι­κή φωνή του λαού» έχει πο­λι­τι­κά οφέλη ακόμα και για τα κα­τε­στη­μέ­να κόμ­μα­τα. Νο­μι­μο­ποιεί ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο την δεξιά με­τα­τό­πι­ση και απο­νο­μι­μο­ποιεί ακόμα και την πιο με­τριο­πα­θή αρι­στε­ρό­στρο­φη ατζέ­ντα. Αλλά αυτό είναι δί­κο­πο μα­χαί­ρι, γιατί ανα­βαθ­μί­ζει ταυ­τό­χρο­να τα δια­πι­στευ­τή­ρια της ακρο­δε­ξιάς.
15 χρό­νια πριν, όταν σκο­τώ­θη­κε από πυ­ρο­βο­λι­σμό ο Ολ­λαν­δός ισλα­μο­φο­βι­κός πο­λι­τι­κός Πιμ Φορ­τού­ιν, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι δεν έδω­σαν ση­μα­σία στην εκλο­γι­κή επι­τυ­χία του κι­νή­μα­τός του, θε­ω­ρώ­ντας την ανω­μα­λία. Σή­με­ρα, το PVV εκ­προ­σω­πεί μια στα­θε­ρή πο­λι­τι­κή δύ­να­μη που συχνά δίνει τον τόνο στην κε­ντρι­κή πο­λι­τι­κή συ­ζή­τη­ση.
Ορ­γα­νώ­σεις «του δρό­μου» που κι­νού­νται στις πα­ρυ­φές του, όπως το ολ­λαν­δι­κό τμήμα του PEGIDA, ορ­γα­νώ­νουν δια­μαρ­τυ­ρί­ες με πυρ­σούς έξω από κέ­ντρα προ­σφύ­γων. Οι επι­τυ­χί­ες του κόμ­μα­τος του Βίλ­ντερς έχουν οδη­γή­σει σε αύ­ξη­ση των επι­θέ­σε­ων σε τζα­μιά και με­τα­νά­στες. Το PVV δεν χρειά­ζε­ται να γίνει το με­γα­λύ­τε­ρο κόμμα για να απο­τε­λεί κίν­δυ­νο: είναι ήδη κίν­δυ­νος εδώ και μια δε­κα­ε­τία.
Αν η στα­θε­ρή άνο­δος του PVV δεν εκ­φρά­ζει μια βαθιά πο­λι­τι­κή τομή, η ολο­κλη­ρω­τι­κή κα­τάρ­ρευ­ση του Ολ­λαν­δι­κού Ερ­γα­τι­κού Κόμ­μα­τος σί­γου­ρα απο­τε­λεί μια τέ­τοια. Τα τε­λευ­ταία 15 χρό­νια κό­στι­σαν ένα βαρύ τί­μη­μα για το κόμμα που κά­πο­τε απο­τε­λού­σε, καλώς ή κακώς, το πο­λι­τι­κό κέ­ντρο βά­ρους ολό­κλη­ρου του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος.
Από το 2002, το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα (PvdA) ανέ­βαι­νε και έπε­φτε. Από το ιστο­ρι­κό χα­μη­λό των 23 εδρών το 2002 -τη χρο­νιά της δο­λο­φο­νί­ας του Φόρ­τουιν- έφτα­σε τις 42 έδρες ένα χρόνο αρ­γό­τε­ρα. Μετά από αρ­κε­τές εκλο­γι­κές ήττες, ανέ­καμ­ψε στις 30 έδρες το 2010 και κέρ­δι­σε άλλες 8 το 2012. Σή­με­ρα έχει πέσει στις 9 έδρες -εκ­προ­σω­πώ­ντας μόλις το 5,7% των ψή­φων- κάτι που δεν έχει προη­γού­με­νο στην Ολ­λαν­δι­κή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ιστο­ρία.
Η σήψη είναι ακόμα βα­θύ­τε­ρη: το PvdA δεν ήρθε πρώτο ούτε σε ένα δήμο, τερ­μα­τί­ζο­ντας στην 4η θέση στο Άμ­στερ­ναμ και στην πέμ­πτη σε μέρη όπως το Ζά­αν­σταντ και το Γκρό­νι­γκεν, κά­πο­τε κά­στρα του Ολ­λαν­δι­κού σο­σια­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος. Στο ερ­γα­τι­κής σύν­θε­σης Ρό­τερ­νταμ, που πα­ρα­μέ­νει το με­γα­λύ­τε­ρο λι­μά­νι της Ευ­ρώ­πης και είναι η πόλη που κά­πο­τε η σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία ήταν από­λυ­τα ηγε­μο­νι­κή, το PvdA ήρθε 7ο.
Το PvdA μπο­ρεί να ξα­να­κερ­δί­σει ένα τμήμα του χα­μέ­νου εκλο­γι­κού εδά­φους κά­ποια στιγ­μή. Υπάρ­χουν πα­ρα­δείγ­μα­τα στην Ευ­ρώ­πη που δεί­χνουν ότι, όπως το Dybbuk του αρ­χαί­ου εβραϊ­κού μύθου, το πνεύ­μα της νε­κρής πα­ρα­δο­σια­κής σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας βρί­σκει συ­νε­χώς και­νούρ­για «οχή­μα­τα» για να συ­νε­χί­σει να κυ­κλο­φο­ρεί στον κόσμο των ζω­ντα­νών. Αλλά το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα δεν θα ξα­να­κερ­δί­σει ποτέ τη συ­μπα­γή ερ­γα­τι­κή του βάση.
Δεν είναι δύ­σκο­λο να εξη­γή­σου­με το γιατί, αλλά οι στρα­τη­γι­κοί ανα­λυ­τές (ΣτΜ: του PvdA) εξα­κο­λου­θούν να πι­στεύ­ουν ότι μπο­ρούν να πλα­σά­ρουν τις τε­ρά­στιες επι­θέ­σεις στο κοι­νω­νι­κό κρά­τος και την αυ­ξα­νό­με­νη ανι­σό­τη­τα ως σο­σια­λι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα, όσο μπο­ρούν να δια­φη­μί­ζουν τη «δη­μο­σιο­νο­μι­κή υπευ­θυ­νό­τη­τα» αυτών των πο­λι­τι­κών.
Από τα μέσα του ’80, το PvdA -όπως και τα αντί­στοι­χα κόμ­μα­τα σε όλη την Ευ­ρώ­πη- έγινε βα­σι­κό ερ­γα­λείο για την υλο­ποί­η­ση των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων πο­λι­τι­κών. Στη δε­κα­ε­τία του ’90 και των αρχών του 2000, συ­νέ­βα­λε στο ξή­λω­μα των κοι­νω­νι­κών πα­ρο­χών και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των σι­δη­ρο­δρό­μων, των τα­χυ­δρο­μι­κών υπη­ρε­σιών και της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης, με­τα­ξύ άλλων.
Κατά την τε­λευ­ταία δια­κυ­βέρ­νη­ση, η δεξιά στρο­φή του PvdA απέ­κτη­σε τε­λεί­ως και­νού­ρια ση­μα­σία. Το κόμμα κέρ­δι­σε ση­μα­ντι­κό έδα­φος στις εκλο­γές του 2012 με το επι­χεί­ρη­μα ότι η ψήφος στους Ερ­γα­τι­κούς ήταν ο μόνος τρό­πος για να απο­φευ­χθεί μια κυ­βέρ­νη­ση λι­τό­τη­τας που θα κα­θο­δη­γεί­ται από το VVD. Αμέ­σως μετά τις εκλο­γές, έκανε κω­λο­τού­μπα και άρ­χι­σε να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται για το σχη­μα­τι­σμό συ­γκυ­βέρ­νη­σης με αυ­τούς τους υπο­τι­θέ­με­νους από­λυ­τους αντι­πά­λους.
Αυτή η συ­γκυ­βέρ­νη­ση εξα­πέ­λυ­σε ένα θη­ριώ­δες πρό­γραμ­μα λι­τό­τη­τας, προ­χω­ρώ­ντας σε πε­ρι­κο­πές σχε­δόν 50 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ. Οι υπουρ­γοί του Ερ­γα­τι­κού Κόμ­μα­τος πε­ρη­φα­νεύ­ο­νταν που ανέ­λα­βαν κά­ποια από τα πιο δύ­σκο­λα πόστα, όπως αυτό των Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων και Ερ­γα­σί­ας (ο ηγέ­της του PvdA Λό­ντε­βικ Άσχερ) και το Οι­κο­νο­μι­κών (Γε­ρούν Ντάι­σελ­μπλουμ). Στέ­λε­χος του PvdA, ως υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, εφάρ­μο­σε τις αντι­προ­σφυ­γι­κές πο­λι­τι­κές του VVD. Και ο Ντάι­σελ­μπλουμ όχι μόνο εφάρ­μο­σε με εν­θου­σια­σμό τη δη­μο­σιο­νο­μι­κή αυ­στη­ρό­τη­τα της ΕΕ στην Ολ­λαν­δία, αλλά ως πρό­ε­δρος του Eurogroup, έγινε και ο βα­σι­κός υπε­ρα­σπι­στής της απέ­να­ντι στην κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην Ελ­λά­δα.
Τί­πο­τα δεν θα μπο­ρού­σε να πε­ρι­γρά­ψει κα­λύ­τε­ρα τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη στρο­φή του PvdA από το γε­γο­νός ότι ο Αλε­ξά­ντερ Πέ­χτολντ, ο ηγέ­της των κε­ντρώ­ων «Δη­μο­κρα­τών-66» επα­νει­λημ­μέ­να πρό­τει­νε να συ­νε­χί­σει ο Ντάι­σελ­μπλουμ να εκ­προ­σω­πεί την Ολ­λαν­δία στις Βρυ­ξέλ­λες «για να τε­λειώ­σει τη δου­λειά».
Ση­μαί­νει αυτό ότι το κέ­ντρο δεν μπο­ρεί να αντέ­ξει, όπως λένε τόσοι πολ­λοί στην προ­σπά­θεια να ανα­λύ­σουν τη ση­με­ρι­νή πο­λι­τι­κή συ­γκυ­ρία; Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των ολ­λαν­δι­κών εκλο­γών  δεν επι­βε­βαιώ­νουν τη θέση αυτή, και η διε­θνής αρι­στε­ρά πρέ­πει να προ­σέ­ξει ιδιαί­τε­ρα.
Ο ίδιος θυμός και οι ίδιες ανη­συ­χί­ες που έχουν προ­κα­λέ­σει βίαια σοκ στο πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα –από τα οποία η κα­τάρ­ρευ­ση του PvdA είναι μόνο το τε­λευ­ταίο δείγ­μα- συ­νε­χί­ζουν ταυ­τό­χρο­να να οδη­γούν με­γά­λους αριθ­μούς αν­θρώ­πων στο να ψη­φί­ζουν για υπο­τι­θέ­με­να «ασφα­λή» κόμ­μα­τα που -λαν­θα­σμέ­να πι­στεύ­ουν ότι- του­λά­χι­στον δεν θα κά­νουν τα πράγ­μα­τα χει­ρό­τε­ρα.
Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, οι απώ­λειες του VVD και του PvdA ανα­πλη­ρώ­θη­καν του­λά­χι­στον εν μέρει από την άνοδο των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών και των Δ-66 (από 13 στις 19 έδρες και από 12 στις 19 αντί­στοι­χα). Αυτά τα δύο κόμ­μα­τα είναι εξί­σου αφο­σιω­μέ­να στις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές όσο και το VVD και το PvdA.
Και ο με­γά­λος νι­κη­τής-έκ­πλη­ξη των εκλο­γών, ο Γιέσε Κλά­βερ της Πρά­σι­νης Αρι­στε­ράς (GL), δεν έκανε προ­ε­κλο­γι­κή εκ­στρα­τεία μόνο στη βάση της «ανά­γκης για αλ­λα­γή», αλλά και στη βάση του ότι απο­τε­λεί «υπεύ­θυ­νο και αξιό­πι­στο» πο­λι­τι­κό εταί­ρο σε μελ­λο­ντι­κές κυ­βερ­νή­σεις συ­νερ­γα­σί­ας, πα­ρου­σιά­ζο­ντας ρητά τον εαυτό του ως αξιό­πι­στο κε­ντρο­α­ρι­στε­ρό υπο­ψή­φιο.
Σε σύ­γκρι­ση με την πο­λι­τι­κή σκηνή όπως αυτή δια­μορ­φώ­θη­κε στο δεύ­τε­ρο μισό του αιώνα μετά τον Β’ Πα­γκό­σμιο Πό­λε­μο, το πο­λι­τι­κό κέ­ντρο έχει γίνει πολύ πιο εύ­θραυ­στο και κα­τα­κερ­μα­τι­σμέ­νο. Αλλά δεν έχει κα­ταρ­ρεύ­σει, ούτε βρι­σκό­μα­στε στα πρό­θυ­ρα της κα­τάρ­ρευ­σής του.
Αυτό που δεί­χνουν όντως οι εκλο­γές είναι ότι η πα­ρα­μο­νή στο κέ­ντρο δεν εγ­γυά­ται πλέον στα­θε­ρό­τη­τα: τα κε­ντρώα κόμ­μα­τα μπο­ρεί να εκτι­νάσ­σο­νται και μετά να βυ­θί­ζο­νται από εκλο­γές σε εκλο­γές. Αλλά τα κόμ­μα­τα που βρί­σκο­νται στα δυο πο­λι­τι­κά άκρα δεν επω­φε­λού­νται αυ­τό­μα­τα από αυτή την αστά­θεια του κέ­ντρου.
Χωρίς κοι­νω­νι­κές εκρή­ξεις που να ανα­σχη­μα­τί­ζουν ρι­ζι­κά το υπαρ­κτό πο­λι­τι­κό πλαί­σιο, τα κόμ­μα­τα που κερ­δί­ζουν πε­ρισ­σό­τε­ρο από αυτή την κρίση του κέ­ντρου είναι συχνά άλλοι κε­ντρώ­οι σχη­μα­τι­σμοί.
Ένας από τους βα­σι­κούς λό­γους που το πο­λι­τι­κό κέ­ντρο μπο­ρεί να αυ­το­συ­ντη­ρεί­ται είναι η δο­μι­κή ανι­κα­νό­τη­τα της Ολ­λαν­δι­κής Αρι­στε­ράς να χτί­σει μια βιώ­σι­μη εναλ­λα­κτι­κή. Το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα και η GL δεν θε­ω­ρούν καν ότι είναι απο­στο­λή τους να απα­ντή­σουν σε αυτήν την πρό­κλη­ση. Το Σο­σια­λι­στι­κό Κόμμα προ­σπα­θεί σε αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση, αλλά δεν κα­τά­φε­ρε να κερ­δί­σει από την ιστο­ρι­κή κα­τάρ­ρευ­ση του PvdA. Αθροι­στι­κά τα τρία με­γά­λα κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς (ΣτΜ συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται το PvdA) έχα­σαν 20 έδρες, κερ­δί­ζο­ντας μόνο 37 συ­νο­λι­κά.
Για πρώτη φορά, το PvdA ήρθε τρίτο με­τα­ξύ αυτών των τριών. Το Σο­σια­λι­στι­κό Κόμμα λίγο πολύ δια­τή­ρη­σε τις δυ­νά­μεις του (14 έδρες από 15), ενώ ο Γιέσε Κλά­βερ που θυ­μί­ζει Τζά­στιν Τρι­ντό (ΣτΜ: ο Κα­να­δός πρω­θυ­πουρ­γός που στη­ρί­ζε­ται πολύ στην «φι­λε­λεύ­θε­ρη, προ­ο­δευ­τι­κή» ει­κό­να του) κα­τά­φε­ρε να φέρει την GL από τις 4 στις 14 έδρες.
Αν και η επι­τυ­χία του Κλά­βερ αντι­με­τω­πί­στη­κε με αρ­κε­τό εν­θου­σια­σμό τόσο εντός όσο και εκτός Ολ­λαν­δί­ας, ο ισχυ­ρι­σμός του ότι θα ηγη­θεί της Αρι­στε­ράς είναι κού­φιος.
Στα μέσα του ’80, η Πρά­σι­νη Αρι­στε­ρά δη­μιουρ­γή­θη­κε από τη συγ­χώ­νευ­ση ενός αριθ­μού μι­κρό­τε­ρων αρι­στε­ρών κομ­μά­των, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Ολ­λαν­δι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος. Τότε ήταν συν­δε­δε­μέ­νη με τα ανα­δυό­με­να αντι­πο­λε­μι­κά και οι­κο­λο­γι­κά κι­νή­μα­τα, αλλά έκανε μια ιστο­ρι­κή δεξιά στρο­φή στα τέλη του ’90, υιο­θε­τώ­ντας τον σο­σιαλ­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό και υπο­στη­ρί­ζο­ντας την στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση τόσο στη Σερ­βία όσο και στο Αφ­γα­νι­στάν.
Ο Κλά­βερ έγινε ηγέ­της του κόμ­μα­τος εν μέσω της δη­μό­σιας συ­ζή­τη­σης για τις πε­ρι­κο­πές στην τρι­το­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας η  GL έκανε ενερ­γη­τι­κή κα­μπά­νια για την κα­τάρ­γη­ση των φοι­τη­τι­κών υπο­τρο­φιών.
Η από­φα­ση του κόμ­μα­τος να τρέ­ξει μια προ­ε­κλο­γι­κή κα­μπά­νια με κέ­ντρο την «αλ­λα­γή» προ­έ­κυ­ψε έπει­τα από συ­ζη­τή­σεις με εκ­προ­σώ­πους και συμ­βού­λους του Δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος των ΗΠΑ. Αυτοί συμ­βού­λε­ψαν τον Κλά­βερ να ση­κώ­νει τα μα­νί­κια του όπως ο Τρι­ντό και να μιλά όπως ο Ομπά­μα. Σε μια πε­ρί­πτω­ση, ο Κλά­βερ πήρε τις συμ­βου­λές τους κυ­ριο­λε­κτι­κά και αντέ­γρα­ψε ολό­κλη­ρα τμή­μα­τα ενός λόγου του Ομπά­μα.
Φυ­σι­κά, η απο­λύ­τρω­ση/εξι­λέ­ω­ση είναι δυ­να­τή ακόμα και στην Αρι­στε­ρά. Αλλά η στρο­φή της GL συ­νέ­βη χωρίς ου­σια­στι­κή συ­ζή­τη­ση, στιγ­μές ανα­στο­χα­σμού ή ρήξης με το πα­ρελ­θόν. Ο Κλά­βερ ξε­κί­νη­σε την εκ­στρα­τεία του πλαι­σιω­μέ­νος από όλη την ηγε­σία των τε­λευ­ταί­ων δε­κα­πέ­ντε χρό­νων, που τον χει­ρο­κρο­τού­σαν. Όταν ρω­τή­θη­κε ευ­θέ­ως, αρ­νή­θη­κε επί­μο­να να απο­κλεί­σει ότι θα συμ­με­τέ­χει σε κυ­βέρ­νη­ση συ­να­σπι­σμού με το VVD.
Βε­βαί­ως, πολ­λοί ψή­φι­σαν GL από ει­λι­κρι­νή επι­θυ­μία για αλ­λα­γή. Η ικα­νό­τη­τα του κόμ­μα­τος να προ­ω­θή­σει μια ει­κό­να νε­α­νι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης απέ­να­ντι στη δεξιά έγινε εφι­κτή κυ­ρί­ως λόγω της απου­σί­ας πραγ­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης. Κι εδώ είναι που φέρει πολύ με­γά­λες ευ­θύ­νες το Σο­σια­λι­στι­κό Κόμμα.
Σε αντί­θε­ση με την GL, το ΣΚ αντι­πά­λε­ψε στα­θε­ρά τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές σε εθνι­κό επί­πε­δο και δια­θέ­τει μια ση­μα­ντι­κή βάση υπο­στή­ρι­ξης στην αρι­στε­ρή πτέ­ρυ­γα του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος. Δια­δή­λω­σε ενά­ντια στους πο­λέ­μους σε Αφ­γα­νι­στάν και Ιράκ και την χρο­νιά που πέ­ρα­σε έχτι­σε μια με­γά­λη κα­μπά­νια στους δρό­μους ενά­ντια στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης. Ωστό­σο, η συ­νο­λι­κό­τε­ρη δύ­να­μη και πα­ρου­σία του στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις έχει μειω­θεί σο­βα­ρά την τε­λευ­ταία δε­κα­ε­τία.
Η εμ­μο­νή του κόμ­μα­τος να αντι­κα­τα­στή­σει το PvdA και να γίνει «κυ­βερ­νη­τι­κό» εξα­σθέ­νη­σε την ακτι­βί­στι­κή του πτέ­ρυ­γα. Στο Άμ­στερ­νταμ, συμ­με­τεί­χε στην το­πι­κή κυ­βέρ­νη­ση με το VVD, ένα μο­τί­βο που επα­να­λή­φθη­κε και σε άλλες πό­λεις. Σε εθνι­κό επί­πε­δο, αυτή η άποψη με­τα­φρά­στη­κε στο πα­ρά­λο­γο προ­ε­κλο­γι­κό σύν­θη­μα «να πά­ρου­με την εξου­σία».  Όταν έγινε κα­θα­ρό ότι το ΣΚ θα πή­γαι­νε για άλλη μια φορά κα­τώ­τε­ρα από τις προσ­δο­κί­ες του, οι ηγέ­τες του εγκα­τέ­λει­ψαν αυτό το σύν­θη­μα σιω­πη­λά.
Αλλά η κα­μπά­νια του ΣΚ είχε κι ένα άλλο κρί­σι­μο μειο­νέ­κτη­μα.  Εξαι­τί­ας της κυ­ρί­ως «ερ­γα­τί­στι­κης» άπο­ψής του, το κόμμα έχει συν­δυά­σει τη δέ­σμευ­σή του σε ένα πα­ρα­δο­σια­κό σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό πρό­γραμ­μα με πολ­λές υπο­χω­ρή­σεις στο ρα­τσι­σμό και τον εθνι­κι­σμό. Για πα­ρά­δειγ­μα, οι κα­μπά­νιες του ενά­ντια στην ΕΕ επι­κέ­ντρω­ναν πά­ντο­τε στην «απώ­λεια της εθνι­κής κυ­ριαρ­χί­ας της Ολ­λαν­δί­ας» αντί να απο­κη­ρύσ­σουν το νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό και το μι­λι­τα­ρι­σμό της ΕΕ.
Ακόμα πιο προ­βλη­μα­τι­κή είναι η διαρ­κής άρ­νη­ση του κόμ­μα­τος να έρθει σε ευ­θεία αντι­πα­ρά­θε­ση με την ακρο­δε­ξιά. Κατά τη διάρ­κεια μιας προ­ε­κλο­γι­κής πε­ριό­δου που σε με­γά­λο βαθμό εξε­λισ­σό­ταν με κέ­ντρο τις επι­θέ­σεις του Βίλ­ντερς ενά­ντια στους με­τα­νά­στες και τους μου­σουλ­μά­νους, το ΣΚ υιο­θε­τού­σε κά­ποια από τις τρεις πα­ρα­κά­τω επι­λο­γές: είτε να σιωπά, είτε να κάνει θολές ανα­φο­ρές στην ανά­γκη «να ζή­σου­με μαζί», είτε -το χει­ρό­τε­ρο απ’ όλα- να απο­δέ­χε­ται αυτές τις επι­θέ­σεις.
Για πολ­λούς, ο από­λυ­τος πάτος έφτα­σε όταν το Νο 3 του κόμ­μα­τος, Λί­λιαν Μα­ρί­νι­σεν, απο­κά­λε­σε τη νίκη του Τραμπ «ανα­ζω­ο­γο­νη­τι­κή». Αν και αρ­γό­τε­ρα δι­καιο­λο­γή­θη­κε ως λε­κτι­κό ολί­σθη­μα, τέ­τοιου εί­δους σχό­λια από ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του ΣΚ ήταν πολύ συχνά για να αγνοη­θούν.
Και το κόμμα τα πλή­ρω­σε ακρι­βά. Για πολλά χρό­νια, η εκλο­γι­κή στρα­τη­γι­κή του κόμ­μα­τος επι­κέ­ντρω­νε στο να κερ­δί­σει τη βάση του Ερ­γα­τι­κού Κόμ­μα­τος. Και όταν αυτή η βάση έγινε επι­τέ­λους διεκ­δι­κή­σι­μη, το ΣΚ δεν μπό­ρε­σε να κερ­δί­σει ούτε μια έδρα.
Σε αντί­θε­ση με το πα­γκό­σμιο μο­τί­βο, το ΣΚ ήταν λι­γό­τε­ρο δη­μο­φι­λές ανά­με­σα στους νέους ψη­φο­φό­ρους από ότι στους με­γα­λύ­τε­ρους. Σύμ­φω­να με μια με­τε­κλο­γι­κή δη­μο­σκό­πη­ση, πάνω από το ένα τρίτο των ψη­φο­φό­ρων της Πρά­σι­νης Αρι­στε­ράς ήταν κάτω των 35, ενώ λι­γό­τε­ρο από το 16% του ίδιου εκλο­γι­κού σώ­μα­τος υπο­στή­ρι­ξε το ΣΚ. Από τα με­γά­λα κόμ­μα­τα, μόνο το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα είχε ακόμα μι­κρό­τε­ρη υπο­στή­ρι­ξη στη νε­ο­λαία.
Όλα αυτά δεί­χνουν ότι η Ολ­λαν­δι­κή Αρι­στε­ρά βρί­σκε­ται σε κρίση. Αλλά ακρι­βώς όπως ο εφη­συ­χα­σμός για τη δεύ­τε­ρη θέση του PVV οδη­γεί κά­ποιους να υπο­τι­μούν σο­βα­ρά τον κίν­δυ­νο της ακρο­δε­ξιάς, έτσι θα μπο­ρού­σε και η Αρι­στε­ρά να απο­κοι­μη­θεί από το «να­νού­ρι­σμα» της επι­φα­νεια­κής επι­τυ­χί­ας του Κλά­βερ και της ικα­νό­τη­τάς του ΣΚ να πε­ριο­ρί­σει τις απώ­λειές του.
Οι εκλο­γές απο­κά­λυ­ψαν ένα τέ­τοιο επί­πε­δο κα­τα­κερ­μα­τι­σμού στη ρι­ζο­σπα­στι­κή αρι­στε­ρά που θα είναι δύ­σκο­λο να το κα­τα­λά­βουν οι άν­θρω­ποι εκτός Ολ­λαν­δί­ας. Το οι­κο­λο­γι­κό Κόμμα των Ζώων κέρ­δι­σε 3 έδρες και τώρα βρί­σκε­ται στις πέντε. Το DENK (ΣτΜ: στα ολ­λαν­δι­κά ση­μαί­νει «Σκέ­ψου» και στα τουρ­κι­κά «ισό­τη­τα»), ένα κόμμα με­τα­να­στών που προ­ήλ­θε από διά­σπα­ση του Ερ­γα­τι­κού Κόμ­μα­τος, κέρ­δι­σε επί­σης 3 έδρες. Αυτό το κόμμα έχει μια ισχυ­ρή αντι­ρα­τσι­στι­κή πλατ­φόρ­μα, αλλά είναι κα­θα­ρά νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο, και οι ηγέ­τες του δια­τη­ρούν αμ­φι­λε­γό­με­νους δε­σμούς με το κα­θε­στώς Ερ­ντο­γάν στην Τουρ­κία.
Μια διά­σπα­ση αυτής της διά­σπα­σης, με όνομα «Άρθρο 1», πρό­σφε­ρε μια αχτί­δα ελ­πί­δας για όσους θέ­λουν πραγ­μα­τι­κή ανα­νέ­ω­ση στα αρι­στε­ρά. Συν­δύ­α­ζε μια ισχυ­ρή αντι­ρα­τσι­στι­κή πλατ­φόρ­μα με ακτι­βι­στι­κή πα­ρου­σία στους δρό­μους για μια σειρά θε­μά­των χει­ρα­φέ­τη­σης. Το κόμμα κέρ­δι­σε 2,7% των ψήφων στο Άμ­στερ­νταμ, αλλά, έχο­ντας ιδρυ­θεί μόλις λί­γους μήνες πριν από τις εκλο­γές, δεν κέρ­δι­σε ούτε μια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή έδρα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρ­χει ακόμα διά­θε­ση για αγώ­νες. Το Σάβ­βα­το πριν τις εκλο­γές, στο Άμ­στερ­νταμ έγινε μια Πο­ρεία Γυ­ναι­κών ενά­ντια στον Τραμπ και τον Βίλ­ντερς. Αν και δεν κα­λού­σε καμιά από τις «επί­ση­μες» αρι­στε­ρές ορ­γα­νώ­σεις, συ­γκε­ντρώ­θη­καν 20.000 άν­θρω­ποι, συν­θέ­το­ντας μια από τις με­γα­λύ­τε­ρες αρι­στε­ρές δια­δη­λώ­σεις τα τε­λευ­ταία χρό­νια.
Νέες γυ­ναί­κες, άν­θρω­ποι όλων των φυλών και ΛΟΑΤ ακτι­βι­στές ήταν ο κύ­ριος όγκος της δια­δή­λω­σης. Επί­σης έκανε την εμ­φά­νι­σή της μια μα­ζι­κή αντι­προ­σω­πεία του συν­δι­κά­του των οι­κια­κών βοη­θών. Τα συν­θή­μα­τα ήταν μα­χη­τι­κά, φε­μι­νι­στι­κά, αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κά και πο­λι­τι­κά.
Πολ­λοί από αυ­τούς γύ­ρι­σαν σπίτι από τη δια­δή­λω­ση σκε­φτό­με­νοι να ψη­φί­σουν την Πρά­σι­νη Αρι­στε­ρά ή να δώ­σουν μια τε­λευ­ταία ευ­και­ρία στο ΣΚ. Άλλοι επι­βρά­βευ­σαν την με­γά­λη ομάδα των υπο­ψη­φί­ων του  «Άρ­θρου 1» που δια­δή­λω­σε μαζί τους. Ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ροι μπα­λαν­τσά­ρι­ζαν από τη μια άποψη στην άλλη και πάλι πίσω.
Αν η ρι­ζο­σπα­στι­κή αρι­στε­ρά θέλει να ξε­πε­ρά­σει αυτόν τον κα­τα­κερ­μα­τι­σμό και να δη­μιουρ­γή­σει μια πραγ­μα­τι­κή βάση για να επη­ρε­ά­σει σο­βα­ρά τα πράγ­μα­τα στην Ολ­λαν­δι­κή πο­λι­τι­κή σκηνή, πρέ­πει να συν­δυά­σει τον αντι-νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό του ΣΚ με τη ζω­ντά­νια, τη μα­χη­τι­κό­τη­τα και τον αντι­ρα­τσι­σμό που εκ­φρά­στη­καν σε αυτή τη δια­δή­λω­ση. Με δε­δο­μέ­νο τον συ­ντη­ρη­τι­σμό και την ισχύ των «κα­θιε­ρω­μέ­νων» αρι­στε­ρών δυ­νά­με­ων, ο δρό­μος για μια τέ­τοια ανα­διορ­γά­νω­ση (στΜ στην Αρι­στε­ρά) θα είναι σί­γου­ρα δύ­σκο­λος. Αλλά τα εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα δεν πα­ρέ­χουν στην Ολ­λαν­δι­κή Αρι­στε­ρά την πο­λυ­τέ­λεια να αφή­σει αυτή την κρίση να συ­νε­χί­σει να σι­γο­βρά­ζει…
*Ο Pepijn Brandon είναι επί­κου­ρος κα­θη­γη­τής ιστο­ρί­ας στο Ελεύ­θε­ρο Πα­νε­πι­στή­μιο του Άμ­στερ­νταμ.
**Μετάφραση: Αλέξης Λιοσάτος.
***Πηγή:  rproject.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας