Η κλιματική αλλαγή και η απουσία αποχετευτικών συστημάτων “γέννησαν” τη βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία.
Η έξοδος της στο Αιγαίο θεωρείται σίγουρη όπως δήλωσε στο Sputnik o καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας του ΑΠΘ Χ. Χιντήρογλου που επισημαίνει την ανάγκη συστήματος παρακολούθησης της θάλασσας από την Πολιτεία.
Η θάλασσα και γενικά το περιβάλλον δεν έχουν σύνορα. Αν λοιπόν μια περιβαλλοντική καταστροφή συμβεί σε μια χώρα, σύντομα το πρόβλημα θα «επισκεφτεί» και τη γειτονική.
Τρανό παράδειγμα αυτού είναι η πρόσφατη ρύπανση στη θάλασσα του Μαρμαρά στη γειτονική Τουρκία όπου δημιουργήθηκε μια βλέννα πάχους 15 μέτρων η οποία ταξιδεύει στα τουρκικά παράλια ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι θα εξέλθει των Στενών και θα βγει στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Τουρκία, όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, «είναι μια από τις χώρες που δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα» με αποτέλεσμα οικιακά κι άλλα λύματα να πέφτουν χωρίς καμία επεξεργασία στη θάλασσα ρυπαίνοντάς τη.
Πως δημιουργείται η βλέννα
Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή που φέρνει αύξηση της θερμοκρασίας, προκαλεί και άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και αύξηση εκείνων των μικροοργανισμών όπως είναι οι μονοκύτταροι οργανισμοί που δημιούργησαν τη συγκεκριμένη γλίτσα στη θάλασσα του Μάρμαρα.