Μια πολύ θετική και σημαντική εξέλιξη αν και εφόσον υλοποιηθεί
Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, εξέδωσε επίσημο αίτημα προς την Τουρκία, με το οποίο της ζητά να αποσύρει τους “Σύρους μισθοφόρους” και “Τούρκους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από τη Συρία“, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Libya Review τη Δευτέρα.
Το αίτημα έφτασε καθώς ο αλ-Μένφι και ο αντιπρόεδρός του Αμπντουλάχ αλ-Λάφι πραγματοποίησαν συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, στην πρώτη επίσκεψη του αρχηγού του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του μήνα.
Στη Λιβύη, η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Η Τουρκία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο μετά το αίτημα του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, βάσει συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο άντρες. Η Άγκυρα στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας άρχισε να παίρνει μισθοφόρους της, αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές από τη Συρία, να τους εκπαιδεύει σε διάφορες βάσεις στην κεντρική και ανατολική Τουρκία και στη συνέχεια να τους στέλνει στη Λιβύη για να σταματήσει την προέλαση του στρατάρχη Χαφτάρ που είχε φτάσει μία ανάσα από την κατάκτηση της πρωτεύουσας Τρίπολης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Παρασκευής, ο Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στη νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), στο στόχο που έχει βάλει να πετύχει σταθερότητα στη χώρα, ανέφερε το Libya Review.
Ο αλ-Μένφι πρόκειται να διοικεί τη χώρα μέχρι να διεξαχθούν εκλογές τον Δεκέμβριο.
Εν τω μεταξύ, αποστολή της ΕΕ προς την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Βόρειας Αφρικής ζήτησε την απόσυρση ξένων μισθοφόρων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πραγματοποίησαν αποστολή σε μια επίδειξη υποστήριξης για τη GNU, ανέφερε τη Δευτέρα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Οι υπουργοί ανέφεραν ότι η “απόσυρση ξένων μισθοφόρων και πολιτοφυλακών που είναι παρόντες στη χώρα” ήταν ένα αποφασιστικό βήμα που πρέπει να ληφθεί, το οποίο είναι “απαραίτητο ώστε το κράτος της Λιβύης να διεκδικήσει την κυριαρχία του”.
Πέτρος Κράνιας