Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κι ερευνητών για το Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ

1249
πανεπιστημιακών

Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστηµιακοί και πανεπιστηµιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουµε την αντίθεσή µας στις συνεχιζόµενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωµάτων των Παλαιστινίων και κάνουµε έκκληση για γενικό µποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδηµαϊκών θεσµών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις.

Διακινούµε το κείµενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήµια, κι ερευνητικά ιδρύµατα της χώρας και του εξωτερικού.

Εδώ και 12 χρόνια το Ισραήλ διατηρεί µία παράνοµη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών µέσα και έξω από αυτή. Στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι εκδιώκονται από τα εδάφη τους και στερούνται βασικά µέσα διαβίωσης, ενώ το Τείχος περιορίζει όχι µόνο την ελευθερία κίνησης αλλά και την εκπαίδευση.

Οι πρόσφατες ψυχρές δολοφονίες δεκάδων άοπλων διαδηλωτών και εθελοντών νοσηλευτών στις «Πορείες της Επιστροφής» στην Γάζα είναι µια ακόµα υπενθύµιση ότι κυβερνήσεις και διεθνή ΜΜΕ δεν υποχρεώνουν το Ισραήλ να λογοδοτεί. Αυτές κι άλλες πολλές συνεχιζόµενες παραβιάσεις δεν θα πάψουν αν οι πολίτες σε όλο τον υπόλοιπο κόσµο δεν κάνουµε αυτά στα οποία κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισµοί έχουν αποτύχει.

Ως εργαζόµενες κι εργαζόµενοι ή συνεγραζόµενες και συνεργαζόµενοι µε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα έχουµε ιδιαίτερη ευθύνη κατ’ αρχήν να αντιταχθούµε στις εκτεταµένες και συστηµατικές παραβιάσεις του δικαιώµατος στην πανεπιστηµιακή εκπαίδευση των Παλαιστινίων και στις δύο πλευρές των συνόρων. Οι παραβιάσεις έχουν διοικητικές, νοµικές αλλά και πολεµικές εκφάνσεις. Οι ισραηλινές δυνάµεις εµποδίζουν συστηµατικά την πρόσβαση στο Πανεπιστήµιο Al Quds στην Ιερουσαλήµ, στο Αραβικό Αµερικανικό Πανεπιστήµιο της Τζενίν και στο Πανεπιστήµιο Birzeit κοντά στη Ραµάλα.
Το καλοκαίρι του 2014, ισραηλινός εναέριος βοµβαρδισµός κατέστρεψε µεγάλο µέρος του Ισλαµικού Πανεπιστηµίου της Γάζας. Γενικότερα, το ισραηλινό κράτος προβαίνει σε διακρίσεις εις βάρος Παλαιστινίων φοιτητών στα ισραηλινά πανεπιστήµια και αποµονώνει τον παλαιστινιακό ακαδηµαϊκό χώρο, µεταξύ άλλων, για να εµποδίσει ξένους ακαδηµαϊκούς να επισκέπτονται παλαιστινιακά ιδρύµατα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ανησυχούµε, επίσης, για τη µακρά ιστορία των κατασχέσεων των παλαιστινιακών αρχείων και την καταστροφή των βιβλιοθηκών και των ερευνητικών κέντρων.

Τα ισραηλινά ακαδηµαϊκά ιδρύµατα συνεισφέρουν στην κατοχή και την καταπίεση των Παλαιστινίων. Το Πανεπιστήµιο του Τελ Αβίβ, το Εβραϊκό Πανεπιστήµιο της Ιερουσαλήµ, το Πανεπιστήµιο BarIlan, το Πανεπιστήµιο της Χάιφα, το Technion και το Πανεπιστήµιο BenGurion δήλωσαν δηµοσίως την άνευ όρων στήριξή τους στον ισραηλινό στρατό. Επιπλέον, υπάρχουν στενές σχέσεις µεταξύ των ισραηλινών ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων και του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και της κυβέρνησης του Ισραήλ. Για παράδειγµα, το Πανεπιστήµιο του Τελ Αβίβ εµπλέκεται άµεσα µέσω του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στην ανάπτυξη του δόγµατος Dahiya, το οποίο ενέκρινε ο ισραηλινός στρατός στις επιθέσεις του στο Λίβανο και στη Γάζα το 2006. Το δόγµα της Dahiya υποστηρίζει την εκτεταµένη καταστροφή των υποδοµών και τη λεγόµενη «έντονη ταλαιπωρία» του άµαχου πληθυσµού ως µέσο για την υπόταξη οποιασδήποτε αντίστασης.

Μπροστά σε αυτή την πραγµατικότητα, ως κοινότητα ακαδηµαϊκών – ερευνητών, που µελετούν και σχολιάζουν ζητήµατα εξουσίας, καταπίεσης και πολιτισµικής ηγεµονίας έχουµε την ηθική ευθύνη να µιλάµε και να απαιτούµε λογοδοσία από το Ισραήλ και τις κυβερνήσεις µας που συνεργάζονται µαζί του. Ως κοινωνικοί επιστήµονες αισθανόµαστε υποχρεωµένοι να συνταχθούµε µε πανεπιστηµιακούς από όλο τον κόσµο, που υποστηρίζουν την παλαιστινιακή έκκληση για µποϊκοτάζ στους ισραηλινούς πανεπιστηµιακούς θεσµούς.

Αυτή η πρόσκληση αποτελεί µέρος µιας µακρόχρονης έκκλησης των παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών για την ολοκληρωµένη εφαρµογή του λεγόµενου BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) Mποϊκοτάζ, Aποεπενδύσεις, Kυρώσεις στο Ισραήλ και υποστηρίζεται από την Παλαιστινιακή Οµοσπονδία Πανεπιστηµιακών Καθηγητών και Εργαζοµένων (PFUUPE) και την Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδηµαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI).

Ακολουθώντας τα βήµατα του αυξανόµενου αριθµού πανεπιστηµιακών ενώσεων, όπως η Αµερικανική Ένωση Ανθρωπολογίας, η Βρετανική Ενωση Καθηγητών, Η Πρωτοβουλία Ακαδηµαϊκών από την Νότια Αφρική, κι άλλες ενώσεις πανεπιστηµιακών ανά τον κόσµο, που ενέκριναν ψηφίσµατα µποϊκοτάζ, καλούµε τους συναδέλφους πανεπιστηµιακούς και ερευνητές να µποϊκοτάρουν τα ισραηλινά ακαδηµαϊκά κι ερευνητικά ιδρύµατα.

Πιστεύουµε ότι αυτό το µποϊκοτάζ είναι η µόνη µη βίαιη µορφή πίεσης που θα µπορούσε να πείσει το Ισραήλ να προβεί σε αλλαγές που θα δροµολογούσαν µια ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήµατος. Η αλληλεγγύη µε την παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών συνεχίζει µια επιστηµονική παράδοση υποστήριξης των αντι-αποικιακών αγώνων αλλά και των αγώνων υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, όπως η επιτυχηµένη πρωτοβουλία µποϊκοτάζ για την άρση του απαρχάϊντ στη Νότια Αφρική.

Ως εργαζόµενες κι εργαζόµενοι της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας:

1. Δεσµευόµαστε να µη συνεργαστούµε στο πλαίσιο προγραµµάτων και εκδηλώσεων που αφορούν ισραηλινούς πανεπιστηµιακούς κι ερευνητικούς φορείς. Η δέσµευσή µας αυτή επικεντρώνεται σε άρνηση συνεργασίας µε φορείς που υποστηρίζουν το αποικιοκρατικό δόγµα του Ισραήλ και θα διαρκέσει µέχρις ότου αυτοί τερµατίσουν την παραβίαση των δικαιωµάτων των Παλαιστινίων και σεβαστούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

2. Καλούµε το Ισραήλ:
– Να τερµατίσει την παράνοµη και απάνθρωπη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, την κατοχή όλων των αραβικών εδαφών που κατέλαβε τον Ιούνιο του 1967, να διαλύσει τους εποικισµούς και τα τείχη.
– Να αναγνωρίσει τα θεµελιώδη δικαιώµατα των Αραβοπαλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων Βεδουίνων της Negev, εκχωρώντας τους καθεστώς πλήρους ισότητας και ισονοµίας.
– Να σεβαστεί, να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικαιώµατα των Παλαιστινίων προσφύγων ώστε να καταστεί δυνατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους, όπως ορίζεται στο ψήφισµα 194 του ΟΗΕ.

3. Ζητούµε από την ελληνική κυβέρνηση:
– Να τηρήσει αποστάσεις από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ µέχρι την συµµόρφωσή του µε τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
– Να αναθεωρήσει τη στάση της σε κρίσιµες ψηφοφορίες διεθνών οργανισµών (βλ. την πρόσφατη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει βέτο σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στους παράνοµους εποικισµούς, καθώς και στην αρνητική της ψήφο σχετικά µε την επικριτική απόφαση από την εκτελεστική επιτροπή της UNESCO).

(Το τελικό κείµενο µε τις υπογραφές θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κοµµάτων, στα µέλη του υπουργικού συµβουλίου, στις πρεσβείες Ισραήλ και Παλαιστίνης, στις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στις αντιπροσωπείες του ΟΗΕ στην Ελλάδα και θα δηµοσιευθεί στον ελληνικό τύπο).

Υπογραφές (µε αλφαβητική σειρά): 
Θανάσης Αλεξίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Λίλιαν Αντωνίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ράνια Αστρινάκη, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Λεωνίδας Βατικιώτης, ΣΕΠ, Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Μαρία Βελιώτη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Λίνα Βεντούρα, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Αιμιλία Βουλβούλη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εύη Βουλγαράκη – Πισίνα, ΕΚΠΑ
Νάντα Γαντούρ-Δεμίρη, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού
Μαρία Γιαννησοπούλου Πανεπιστήμιο Κρήτης
Χρήστος Γιοβανόπουλος, ερευνητής, Vrije Universiteit Amsterdam
Στράτος Γεωργούλας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Στέλιος Γκιάλης Τμ. Γεωγραφίας, Παν. Αιγαίου
Διονύσης Γουβιάς, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημήτρης Δαλάκογλου, Vrije Universiteit Amsterdam
Βασίλης Δαλκαβούκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Δουκακάρου Μαρία, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου
Νίκος Ευστρατίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης
Τίνα Ζορμπαλά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Αφροδίτη Καντσά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Αύρα Καραφίλη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Κωνσταντής Καστρισιανάκης, Ανεξάρτητος ερευνητής
Κυριάκος Κατζουράκης Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
Ζαμπία Κατσανεβάκη, ΕΜΠ
Στυλιανός Κατσαούνης, Δρ. Παιδαγωγικής
Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Νικόλας Κοσµατόπουλος, Αµερικανικό Πανεπιστήµιο Βηρυτού
Χαρά Κούκη, University of Durham
Πάνος Κουργιώτης, Καθηγητής Αραβικής Γλώσσας Πανεπιστήµιο Μακεδονίας
Χρήστος Κουρούτζας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Γιάννης Μαΐστρος, ΕΜΠ
Ελένη Μαραγκουδάκη, πρώην Αναπ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σπύρος Μαρκέτος, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Εύχαρις Μάσχα, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Χρυσούλα Μητσοπούλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Τρύφωνας Μπαμπίλης, Ολλανδικό Ινστιτούτων Αθηνών
Μαρία Μοσκοφόγλου – Χιονίδου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μαρία Νικολακάκη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ειρήνη Παπαδάκη, University of Edinburgh
Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημήτριος Πασσάκος, Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
Μαρία Πενταράκη, Queen’s University Belfast
Δημήτρης Πετρόπουλος, ΤΕΙ Πελοποννήσου
Κρίστη Πετροπούλου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Έφη Πλεξουσάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τάκης Πολίτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας
Μαρία Σακελλάρη, University of Brighton
Δημήτρης Σερεμέτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μάνος Σπυριδάκης, Παν/μιο Πελοποννήσου
Ελένη Στεφάνου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Παναγιώτης Σωτήρης, ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Αιμίλιος Τσεκένης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Γιώργος Τσιμουρής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Φωτεινή Τσιµπιρίδου, Πανεπιστήµιο Μακεδονίας
Γιάννης Τσιουλάκης, Queen’s University Belfast
Τέλης Τύμπας, ΕΚΠΑ
Νίκος Χριστοφής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Μιχάλης Ψημίτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Για προσθήκη υπογραφής παρακαλούµε στείλτε όνοµα, επώνυµο, ακαδηµαϊκή ιδιότητα/ίδρυµα στο AcadCultBDSGreece@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας