Προφέσορες

1783

Περιγραφικός τύπος ο Τσάκα-λόττος –κέρδισε επαξίως το προσωνύμιο, που παραπέμπει τόσο στο νωχελικό Τσακατσούκας όσο και στο υπερκινητικό τσάκαλος, αφότου φορολόγησε και τα τυχερά παίγνια–, αρέσκεται να διανθίζει πάντα την κουβέντα του με εύγλωττα παραδείγματα και σημαδιακές παροιμιώδεις φράσεις. Ανέλυε τις άλλες στους εκ Κουμουνδούρου ορμώμενους συναδέλφους του την τρέχουσα κατάσταση πολιορκίας, ολίγες μόλις εβδομάδες προτού αποτολμήσουμε την ηρωική έξοδο από τα μνημόνια, η οποία ουδόλως σχετίζεται με την ιστορική αντίστοιχη του Μεσολογγίου. Ανάσαναν αέρα ελευθερίας όσοι κατόρθωσαν τον Απρίλιο του 1826 να εξέλθουν σώοι από την αιτωλική πόλη, παίρνοντας τα βουνά.

Απεναντίας, το 2018 τα πιο αιματηρά πλήγματα προκαλούνται στους επιζήσαντες, οι οποίοι θα πληρώνουν το βαρύ μάρμαρο ώσπου να τους πλακώσει οριστικά. Ας επιστρέψουμε όμως στον Ευκλείδη, όστις εξήγησε εναργέστατα, καίτοι εν κατακλείδι: «Ο καθηγητής μου στο διδακτορικό Βλάντζιμιρ Μπρους [σ.σ. ή κάτι τέτοιο], που ήταν από τους πολύ μεγάλους Πολωνούς οικονομολόγους, έλεγε μια παροιμία που “όταν νομίζεις ότι έχεις φτάσει στο πάτο και είσαι ήσυχα ότι δεν μπο’ να χειροτέψ’…, να χειροτερέψουμε πια, όταν είσαι στο κελάρι του κελαριού, τότε είναι που ακούς ένα τακ, τακ, τακ από κάτω”. Εκεί έχουμε φτάσει».

Τα σύκα σκάφη και τα σκάφη μούσμουλα, πά’ να πει. Πιο λιανά δεν γίνεται. Εμπιστεύομαι ελαχίστως τους οικονομολόγους, πολλώ δε μάλλον τους Πολωνούς. Η επιστημοσύνη τους εξαντλείται στο να επιχειρηματολογούν με αμφίβολη πειστικότητα αύριο, γιατί αποδείχτηκαν ανεδαφικές οι θεωρίες τους σήμερα. Οπως και να ’χει, ο προφέσορας Βλάντζιμιρ Μπρους –ή κάπως έτσι– ακούγεται ντιπ καταντίπ ακατανόητος. Είτε ισοδυναμούν με αρλούμπες τα θέσφατά του είτε τα κατάλαβαν στραβά οι μαθητές του, οπότε μεταδοτικότης μηδέν. Μένει μετεξεταστέος σε αμφότερες τις περιπτώσεις.

Ο λόγος του μοιάζει με γρίφο. Με κουίζ πολλαπλών ερωτήσεων αυξημένης δυσκολίας. Ποιος βαράει, άραγε, τακ, τακ, τακ κάτω κάτω στο «κελάρι του κελαριού», «στο πάτο» της ξεφτίλας; Α: Ο πίσω απ’ τις λέξεις ΘΑλέξης. Β: Ο Γούντι ο Καρυδοθραύστης. Γ: Η Κάνγκελα Μέρκελ. Δ: Ο Λάρης Τρυπιοκελάρης. Ε: Ο κατακρημνισμένος Καμμένος. ΣΤ: Ο Μνημονιοτρίς Χατζηπετρής. Ζ: Πρόκειται για εκδήλωση ψευδακουστικού συνδρόμου. Οσο ξύνουν την κούτρα τους μπας και κυκλώσουν τη σωστή απάντηση οι βουλευτές της συμπολίτευσης, ψηφίζουν αδιάβαστα και αμετάφραστα, σαν πουλιά πετούμενα, εκατοντάδες προαπαιτούμενα που μεγεθύνουν αντί να μειώνουν τα χρωστούμενα.

Συλλήβδην κληρώνουν στον Τσάκα-λόττο οι έξι αριθμοί του Λόττο, αλλά παρασύρεται μες στη χαρά του και βλαστημάει τους διαπλεκόμενους πολιτικούς του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που χαράτσωσαν με φόρους τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Συμπτωματολογία της ψυχοπαθολογίας των κουμουνδουριστών, να αντιπολιτεύονται εαυτούς για τα ειδεχθή μέτρα που επικυρώνουν. Τελικά το «Πολωνός οικονομολόγος» φαντάζει ξεκαρδιστικό, σύντομο ανέκδοτο συριζαϊκής κοπής, όπως τα «κόκκινες γραμμές», «παράλληλο πρόγραμμα», «αντίμετρα», «έξοδος». Βοήθειά μας!

*Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας