Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020 σχεδιάζεται ένα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, που θα ξεπουλήσει στην εγχώρια ολιγαρχία και κυρίως στο πολυεθνικό κεφάλαιο, όσες μεγάλες επιχειρηματικές και μονοπωλιακές κερδοφόρες επιχειρήσεις έχουν απομείνει σε κρατικά χέρια και ένα πρόσθετο στρατηγικό μέρος του κοινωνικού και φυσικού πλούτου της χώρας.
Σύμφωνα με το νέο ξεπούλημα ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προβλέπεται να αποκομίσει έσοδα της τάξης των 2,4 δις, ποσό ελάχιστο σε σχέση με τα αξιογόνα επιχειρησιακά και περιουσιακά στοιχεία που θα πουληθούν και την στρατηγική σημασία που έχουν για την χώρα.
Ποσά ύψους 2,4458 δισ. ευρώ αναμένει να εισπράξει το Δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 2020, όπως αναφέρει ο νέος προϋπολογισμός.
Το συνολικό ποσό κατανέμεται ως εξής:
* Προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2020: 341,3 εκατ. ευρώ.
* Έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών: 34,7 εκατ. ευρώ.
* Εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020: 2,0698 δισ. ευρώ. Με βάση τον προγραμματισμό, το 2020 πρόκειται να εκποιηθούν, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ, τα εναπομείναντα δημόσια περιφερειακά αεροδρόμια, η μαρίνα Αλίμου, το e- auction I- VIII, η Κασσιώπη, το βόρειο Αφάντου, το Ελληνικό, η αγορά Μοδιάνο (Θεσσαλονίκη) και το Castello Bibelli.
Ενώ, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των εξής:
* του 30% των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος»
* του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ!
* της μακροχρόνιας (35 έτη) παραχώρησης του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός»(!) και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών κάθετων αξόνων,
* περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (π.χ. μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης),
* του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου,
* λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου και το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Να σημειώσουμε ότι όλες οι υπό εκποίηση δημόσιες επιχειρήσεις, οι πλείστες μονοπωλιακού χαρακτήρα, είναι υπερκερδοφόρες και θα μπορούσαν με την ανασυγκρότησή τους και με την λειτουργία τους με αξιοκρατικά παραγωγικά κριτήρια να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη και αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη. Το ίδιο ισχύει και για τις εκποιούμενες δημόσιες υποδομές και τα εκποιούμενα δημόσια ακίνητα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να καταστούν πολύ πιο αποδοτικά και προσοδοφόρα και αναπτυξιακά και κοινωνικά πιο χρήσιμα, με μία διαφορετική αξιοκρατική, παραγωγική και ευρηματική διαχείριση του δημοσίου, που είναι και το ζητούμενο μίας δημοκρατικής ανατροπής.
Αντίθετα, όλα τούτα στα χέρια της εγχώριας ολιγαρχίας και κυρίως του πολυεθνικού κεφαλαίου θα αποτελέσουν πηγή άγριας εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας, χωρίς να αποφέρουν τίποτα, σχεδόν, το πολλαπλασιαστικό στην κοινωνία και στην προοπτική της χώρας, παρά μόνο λεηλασία και καταλήστευση.
Η Ελλάδα με τη γενική εκποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, των στρατηγικών ακινήτων και φυσικών τοποθεσιών της σε πολυεθνικά κέντρα, μετατρέπεται σε οικονομική αποικία του διεθνοποιημένου κεφαλαίου και επομένως μία χώρα ασπόνδυλη, χωρίς εθνική ραχοκοκαλιά και χωρίς καμμία δυνατότητα να ανακόψει την οικονομική, παραγωγική και κυρίως κοινωνική ερήμωση της, ούτε φυσικά να προασπίσει την ασφάλειά της.