Συζητάμε για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών όταν η χώρα δεν έχει αποκηρύξει το ψευτομνημόνιο με τον Ερντογάν;
Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης, καθώς, όπως προκύπτει, θα συζητάμε με τους Λίβυους για θαλάσσιες ζώνες ενώ η βορειοαφρικανική χώρα συνεχίζει να μην αποκηρύσσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και η κυβέρνησή της να διατηρεί αγαστές σχέσεις με τον Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης μετά τη συνάντησή τους χθες, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρόθεση του συνομιλητή του αλλά και του πρωθυπουργού της Λιβύης η χώρα τους να συζητήσει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, παρότι η λιβυκή -μεταβατική- κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής αποκηρύξει το τουρκολιβυκό σύμφωνο που, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αναλυτές, μετατρέπει σε «γεωπολιτική μαύρη τρύπα» τη χώρα μας. Πώς ακριβώς θα συζητήσουμε και πάνω σε ποια βάση με τη Λιβύη, όταν ήδη η βορειοαφρικανική χώρα προχωρά σε πλήθος άλλων συμφωνιών με την Αγκυρα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ακόμη τον κ. Αλ Μένφι πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στον ίδιο και στον λιβυκό λαό στο δύσκολο έργο να ανασυγκροτηθεί η πατρίδα τους και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους, έτσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Τόνισε μάλιστα ότι απαραίτητη για αυτό προϋπόθεση είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του Αλ Μένφι δεν υπήρξε καμία αναφορά στην έναρξη αυτών των συνομιλιών, αλλά μόνον διπλωματικός λόγος για τις «καλές σχέσεις» μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης και ιδιαίτερη έμφαση στις «επιχειρηματικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών. «Πάντα ενδιαφερόμαστε για τη φιλία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έμφαση έδωσε και στη στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα διεθνή φόρα, έτσι ώστε να καταφέρει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.