Προς το χειρότερο 12μηνο οδεύει το Χρηματιστήριο

1187
χρηματιστήριο

Ούτε σήμερα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να σπάσει το πτωτικό του σερί -που έχει φτάσει στις έξι συνεδριάσεις-, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών δεικτοβαρών τίτλων του, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορεί να βρει τη διέξοδο της επί τεσσάρων μηνών συσσώρευσής του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 608,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 607,54 μονάδων (-0,97%) και 613,68 μον. (+0,03%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 135 χιλ. εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,90%, στις 1.595,95 μονάδες, ενώ στο +0,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 984,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,19% στις 424,10 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 5,68% (-24,15% από τις αρχές του έτους), ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,10%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 8,83%.

Το Χρηματιστήριο δείχνει να είναι εγκλωβισμένο μέσα σε μια αβεβαιότητα που έχει να κάνει περισσότερο με την έλλειψη εμπιστοσύνης και λιγότερο με τα δεδομένα που εμφανίζει τόσο σε μίκρο όσο και σε μάκρο επίπεδο. Σαφώς και μια κεφαλαιαγορά αποτελεί τον προεξοφλητικό μηχανισμό των επενδυτών, εντούτοις στο 12μηνο που ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδριάσεις η πρόοδος που υπήρξε σε πολλούς κλάδους κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, άλλωστε, που συμφωνούν ότι το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά με ουσιαστική θετική μεταβολή στο ΑΕΠ, με βελτίωση στους δείκτες της ανεργίας, του Τουρισμού και των εξαγωγών. Επίσης, μετά από καιρό αναθερμάνθηκαν τα εταιρικά deals με μεγάλη κινητικότητα στο χώρο του Real Estate, της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Υγείας, ενώ συνεχίστηκε ικανοποιητικά η έκδοση και εισαγωγή εταιρικών ομολόγων (241 εκατ. ευρώ) στο Χρηματιστήριο.

Επίσης, μετά από ελάχιστα αποφασιστικές δράσεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο δεύτερο μισό του 2018 η αγορά παρακολούθησε την έντονη κινητοποίηση αρχών και τραπεζών για πιο φιλόδοξες λύσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία, αν και θα χρειαστούν βελτιώσεις, αποτελούν θετικές βάσεις περαιτέρω δράσεων. Επίσης, η πραγματοποίηση συναλλαγών σε χαρτοφυλάκια NPLs άνοιξε μια νέα αγορά με διαφορετικό προφίλ επενδυτών.

Εντούτοις, η αγορά κάθε άλλο παρά θετικά έχει λάβει αυτές τις εξελίξεις. Τουναντίον μάλιστα, αφού από την αρχή του έτους οι απώλειες ξεπερνούν το 24%, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών στο τελευταίο τετράμηνο του έτους. Ενδεικτικό επίσης είναι το στοιχείο ότι το Χρηματιστήριο έχασε 23,58% το 12μηνο του 2015, όταν και συνέβησαν τα πρωτοφανή γεγονότα με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

Όπως σημείωσε ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance σε πρόσφατο σχόλιό του, η αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική, παρόλα αυτά δείχνει ότι έχει ξεκινήσει μια περισσότερο χρονική, και λιγότερο σε τιμές, κίνηση, την ώρα που η αγορά διψάει για θετικά νέα για να ανεβάσει στροφές και ψυχολογία.

Το 2019 μπορεί να είναι μία χρονιά που λόγω του ότι είναι και εκλογικό έτος μπορεί να κρύβει περισσότερο θετικές εκπλήξεις, μιας και η αγορά μπορεί να αρχίσει να προεξοφλεί μία αλλαγή πολιτικής περισσότερο φιλο – επενδυτικής, κάτι που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία. Αν δεν προκύψει καμία σοβαρή αρνητική έκπληξη από τις ξένες αγορές και λόγω του ότι η Ελλάδα δείχνει ότι πλέον μπαίνει σε ανάπτυξη, το θετικό σενάριο για το 2019 μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό τώρα, οι περισσότερες διακυμάνσεις πραγματικά διαμορφώθηκαν στις δημοπρασίες, με την Jumbo τελικά να κάνει την αρνητική έκπληξη με το –4,03% που κατέγραψε, ενώ Eurobank και Motor Oil ακολούθησαν με -3,88% και -3,33% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Grivalia, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος, με τις Σαράντης και Βιοχαλκο να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, με την τελευταία μάλιστα να χάνει τα σταθερά ενδοασυνεδριακά κέρδη της στο τελευταίο λεπτό.

Στον αντίποδα, άλμα 5,94% σημείωσε η Πειραιώς, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,33%. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,84%, με τις ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Coca Cola και Τιτάν να κλείνουν με μικρά κέρδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας