Την εκτίμηση πως τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι της covid θα είναι κατά πολύ λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παράλλαξης Omicron διατύπωσε ο CEO της Moderna, Stéphane Bancel, τοποθέτηση που αν μη τι άλλο πρόκειται να θορυβήσει τις αγορές αλλά και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.
«Δεν υπάρχει περίπτωση, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είναι στα ίδια επίπεδα που είχαμε με τη Delta.
Θα υπάρξει μια σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας τους.
Δεν ξέρω ακριβώς πόσο επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα στοιχεία.
Αλλά όλοι οι επιστήμονες, με τους οποίους έχω μιλήσει, μου λένε ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα» αναφέρει σε δηλώσεις του στους Financial Times o Bancel.
Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενες δηλώσεις του στο CNBC ο Bancel είχε αναφέρει πως θα υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Omicron σε ένα διάστημα δύο περίπου εβδομάδων και ότι θα χρειαστούν μήνες για να αρχίσει η κατασκευή νέου εμβολίου που να καλύπτει και αυτή την παράλλαξη.
Ερωτηματικά
Πάντως, τόσο ο ΠΟΥ όσο και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα χρειαστούν ακόμα αρκετές ημέρες ίσως και εβδομάδες προκειμένου να γίνει αντιληπτό τι είδους απειλή συνιστά η παράλλαξη Omicron.
Τα κύρια ερωτήματα αυτή τη στιγμή αφορούν το εάν η νέα παράλλαξη είναι πιο μεταδοτική από τη Delta, αν προκαλεί πιο σοβαρές νοσήσεις και αν διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Σαφείς απαντήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν.
«Ο εμβολιασμός είναι πιθανό να σε κρατήσει μακριά από το νοσοκομείο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο John Wherry, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Penn στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αν και πολλοί επιστήμονες διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο.
Προειδοποιήσεις ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ χθες Δευτέρα 29/11 υποστήριξε πως η παράλλαξη Omicron αποτελεί έναν πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο αναφέροντας πως το στέλεχος Omicron είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα ο ΠΟΥ αναφέρει πως ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες περιοχές».
Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη – μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.
«Η Omicron έχει έναν άνευ προηγουμένου ο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας.
Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Omicron εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός» υποστηρίζει ο ΠΟΥ, ο οποίος πάντως σημειώνει πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Omicron να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό» επισημαίνει ο ΠΟΥ, ο οποίος αναφέρει πως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Omicron.
Σημαντικές οι επιπτώσεις στους ευάλωτους
«Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας και ίσως οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα είναι σημαντική, κυρίως σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» υποστηρίζει ο ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού στις 24 Νοεμβρίου από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 έχει αυξηθεί ραγδαία.
Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και τον Καναδά.
Επισπεύδουν τους εμβολιασμούς
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επαναφέρουν τα lockdown, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών ενώ τα αμερικανικά CDC προέτρεψαν όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.
Σημειώνεται πως και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε χθες πως επισπεύδει την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, μειώνοντας μάλιστα στους τρεις μήνες (από έξι μήνες που ήταν προηγουμένως) το διάστημα μεταξύ της χορήγησης της δεύτερης και της τρίτης δόσης.
Κλείνουν τα σύνορα
Την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερα κράτη κλείνουν τα σύνορα τους για να αποτρέψουν τη διασπορά της παράλλαξης Omicron.
Τα σύνορα της σε όλους τους ξένους επισκέπτες κλείνει από σήμερα Τρίτη 30/11 η Ιαπωνία, η οποία ωστόσο ανακοίνωσε πως κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της παράλλαξης Omicron.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, ανακοίνωσε ότι πλέον απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες, ενώ οι Ιάπωνες οι οποίοι επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται.
Εν τω μεταξύ, το κλείσιμο των συνόρων του έχει ανακοινώσει ήδη το Ισραήλ ενώ και το Χόνγκ Κόνγκ ανακοίνωσε πως επεκτείνει το απαγορευτικό της εισόδου αλλοδαπών στην χώρα.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως οι μη κάτοικοι που βρέθηκαν σε Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ισραήλ και Ιταλία τις τελευταίες 21 ημέρες δεν θα μπορούν να μπουν στο Χόνγκ Κόνγκ από τις 2 Δεκεμβρίου.
Πηγή: bankingnews.gr