Προειδοποίηση επιστημόνων σε Ερντογάν: Γέμισε νεκρά ψάρια η “Θάλασσα του Μαρμαρά”

790
Γέμισε νεκρά ψάρια η

Δραματική προειδοποίηση απευθύνουν επιστήμονες στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν καθώς η “Θάλασσα του Μαρμαρά” έχει μολυνθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να γίνεται λόγος για ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών στην Κωνσταντινούπολη!

Όπως μπορείτε να δείτε και σε βίντεο, ένα παχύ, στρώμα “θαλάσσιας βλέννας” καλύπτει τη Θάλασσα του Μαρμαρά και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα για την Κωνσταντινούπολη.

Επιστήμονες τονίζουν πως το “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” θα επιδεινώσει την κατάσταση αυτή σε τέτοιο βαθμό που δεν θα είναι αναστρέψιμη για πολύ καιρό. Επιστήμονες που κάνουν μετρήσεις βρίσκουν νεκρά ψάρια σε βάθος δεκάδων μέτρων στην περιοχή.

Το πάχος της βλέννας αγγίζει τα 15 μ. και αυτή σταδιακά ρέει προς την έξοδο των Στενών προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Δείτε βίντεο

Kocaeli Gebze Eskihisar’ın bugünkü hali. Deniz salya kusmaya devam ediyor.

Ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών στην Κωνσταντινούπολη;

Η Θάλασσα του Μαρμαρά, με έκταση 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι μια σημαντική “εσωτερική θάλασσα” της Τουρκίας συνδεδεμένη τόσο με τη Μαύρη Θάλασσα όσο και με το Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εκεί υπάρχει  ένα μοναδικό οικοσύστημα επειδή είναι το σημείο όπου συναντιούνται και αναμιγνύονται νερό δύο διαφορετικών θαλασσών.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι η “θαλάσσια βλέννα” θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας.

Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.

“Το “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” θα καταστρέψει την Τουρκία”

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί ξανά το “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης”. Τούρκοι ειδικοί και επιστήμονες που αντιτίθεται στο έργο Ερντογάν αναφέρουν πως το “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” θα προκαλέσει την είσοδο στην Θάλασσα του Μαρμαρά θαλασσινό νερό από την Μαύρη Θάλασσα το οποίο θα διαταράξει  την οικολογική ισορροπία που έχει δημιουργηθεί για χιλιάδες χρόνια.

Το θαλασσινό νερό της Μαύρης Θάλασσας, που έχει υψηλή θρεπτική αξία, τροφοδοτεί το Μαρμαρά τα τελευταία 10.000 χρόνια. Η αύξηση αυτής της ποσότητας νερού θα επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η Θάλασσα του Μαρμαρά είναι μια ενδοχώρα που εκτίθεται στα οικιακά απόβλητα περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων της περιοχής του Μαρμαρά. Ταυτόχρονα, προσελκύει όλο το βάρος των αποβλήτων των βιομηχανικά αναπτυγμένων επαρχιών της Τουρκίας όπως η Κωνσταντινούπολη, η Προύσα και το Κοκαέλι.

Ο Μαρμαράς είναι η μόνη διαδρομή διέλευσης για δεξαμενόπλοια που εισέρχονται και εξέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων άνω των 200 μέτρων που χρησιμοποιούν τη Θάλασσα του Μαρμαρά σε ένα χρόνο είναι σχεδόν 10.000.

Φανταστείτε την ρύπανση που δημιουργείται από τα απόβλητα αυτών των δεξαμενόπλοιων. μαζί με την ρύπανση στους ποταμούς Ergene και Susurluk στην περιοχή του Μαρμαρά.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων και πλοίων στη Θάλασσα του Μαρμαρά θα αυξηθεί γεωμετρικά με την δεύτερη διαδρομή μέσω του “Καναλιού της Κωνσταντινούπολης”.

 

Image

Image

Image

Image

Image

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας