Προβλήματα και «φούσκα» μη ρεαλιστικών προσδοκιών στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση

608
Προβλήματα και «φούσκα» μη ρεαλιστικών προσδοκιών

Η αλήθεια είναι πως η παγκόσμια οικονομία θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για πολλά χρόνια, μπορεί και δεκαετίες

Πράσινη ενέργεια: Mια «φούσκα» για μη ρεαλιστικές προσδοκίες;
Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συζήτηση για τον πληθωρισμό το 2021 αποδόθηκε στην πράσινη μετάβαση.
Ίσως επειδή διακινείται ευρέως το σενάριο ότι η χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειώσει το ενεργειακό κόστος, καθώς ο ήλιος και ο άνεμος είναι «δωρεάν».
Ωστόσο, δεν αναμένεται να δούμε κάτι τέτοιο σύντομα…
Στην πραγματικότητα, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.
Ο CEO της BlackRock, Larry Fink, δηλαδή το «κεφάλι» ενός οργανισμού που στηρίζει τα κριτήρια ESG (το 2021, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της Blackrock έφταναν τα 9 ½ τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρέους των ΗΠΑ), είναι ένα από τα λίγα μέλη της ελίτ της Wall Street που έχει παραδεχθεί την ανεπάρκεια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η ιστορία, ωστόσο, έλαβε ελάχιστη κάλυψη από τον Τύπο και ξεχάστηκε γρήγορα.
Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα είναι συγκλονιστικά.
Επί του παρόντος, το φυσικό αέριο κοστίζει 29$ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (BTU) στην Ευρώπη, τέσσερις φορές περισσότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, έναντι «μόλις» 5$ στις ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα, το ενεργειακό κόστος χονδρικής στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε κατά 60% πριν ακόμη τελειώσει το καλοκαίρι.
Την ίδια στιγμή, παρουσιάστηκαν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, αφού το υπερβολικό κόστος του φυσικού αερίου ανάγκασε το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής παραγωγής CO2 στην Αγγλία να σταματήσει.
Επιπλέον, οι αυξήσεις έβαλαν λουκέτο σε δύο μεγάλα εργοστάσια λιπασμάτων στις ΗΠΑ λόγω πιθανής έλλειψης νιτρικού αμμωνίου.
Στην Ισπανία, οι καταναλωτές πληρώνουν 40% περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με την κυβέρνηση να καταφεύγει σε ελέγχους τιμών για να αμβλύνει τον αντίκτυπο αυτού του ταχέως αυξανόμενου κόστους.
Φυσικά, οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πλήττουν περισσότερο τους φτωχότερους, κάτι που είναι χαρακτηριστικό του πληθωρισμού.
Η Κίνα έχει δώσει εντολή στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να εξασφαλίσουν όσο άνθρακα που μπορούν.
Επίσης, η κυβέρνηση προέτρεψε τους παρόχους να αποκτήσουν όσο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που μπορούν, ανεξαρτήτως κόστους.
Ως αποτέλεσμα το LNG έφτασε πρόσφατα τα 35$ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες στην Ασία – επταπλασιασμός σε σχέση με το 2021.
Στην Ινδία, όπου ο άνθρακας παρέχει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (όπως συμβαίνει στην Κίνα), οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καλούνται να εισάγουν άνθρακα, Σημειώνεται πως η χώρα είναι τέταρτη στον κόσμο στα αποθέματα άνθρακα.
Ωστόσο, αρκετοί ινδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, καθώς η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται.

Πετρέλαιο…

Οι περισσότεροι δεν φαίνεται να το συνειδητοποιούν, αλλά οι ΗΠΑ παρείχαν το 90% της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου στον πλανήτη την τελευταία δεκαετία.
Με άλλα λόγια, χωρίς την έκρηξη παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου της Αμερικής, ο κόσμος θα υποφέρει…
Αναμφισβήτητα, οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτα εφικτό καθώς η Fed πιέζεται από το Κογκρέσο να τιμωρεί τις τράπεζες που δανείζουν σε οποιονδήποτε φορέα εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων.
Ασκείται, επίσης, τεράστια πίεση από τη Wall Street σε αυτές τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τα κριτήρια ESG.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, το καλοκαίρι του 2021, από τους 400 πελάτες της μόνο ένας θα σκεφτόταν να επενδύσει σε ενεργειακή εταιρεία!
Το γεγονός ότι η εν λόγω βιομηχανία είναι τόσο απεχθής σημαίνει ότι οι μετοχές της είναι εκπληκτικά υποτιμημένες.
Στην Ευρώπη, όπου ασκούνται οι ίδιες πιέσεις, οι ελεύθερες ταμειακές ροές μίας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες έχουν απόδοση μόλις 16% (οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι το πλεόνασμα των ακαθάριστων ταμειακών ροών πέρα και πάνω από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες που απαιτούνται για τη συντήρηση μιας επιχείρησης.
Πολλοί τις θεωρούν πιο σημαντικές από τα κέρδη).
Έτσι, η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται 4% ή 5% ετησίως.
Συνεπεία των παραπάνω, το έλλειμμα προσφοράς είναι πολύ πιθανό να γίνει πιο έντονο το 2022.

Οι λύσεις

Μια ορθολογική λύση για το ενεργειακό πρόβλημα θα ήταν οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο, ωστόσο η υιοθέτηση σχεδίων για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 «χαλάει τη σούπα».
Πάντως, πρέπει να αξιολογηθεί από τους υπευθύνους το γεγονός πως η κατανάλωση πετρελαίου είναι μείζον ζήτημα.
Πρόσφατα η Morgan Stanley δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία έθετε το εξής προκλητικό ερώτημα: «Με το 64% των νέων αυτοκινήτων ηλεκτρικά, γιατί η Νορβηγία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τόσο πολύ πετρέλαιο;».
Και ενώ η κατανάλωση πετρελαίου έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό στη Δύση, η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από το 2010, ενώ η εγχώρια παραγωγή αργού έχει, αν μη τι άλλο, ελαφρώς συρρικνωθεί.
Έτσι, αν παραβλέψουμε το γεγονός της περιβαλλοντικής καταστροφής από την εξόρυξη πετρελαίου και άλλων ορυκτών, όταν η ζήτηση είναι τόσο αυξημένη οι τιμές φυσιολογικά θα πάρουν την ανιούσα…
Και αυτό οφείλεται στον πληθωριστικό «ψυχαναγκασμό» που προκλήθηκε από τη Μεγάλη Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση.
Όμως, όπως έγραψε ο Didier Darcet του Gavekal στα μέσα Αυγούστου, «Το στοίχημα είναι πολύ επικίνδυνο. Και αν αποτύχει, μετά τι; Η σύγχρονη οικονομία δεν αντέχει την ακριβή ενέργεια ή χειρότερα την έλλειψη ενέργειας».
Η Γαλλία είναι μια γενικά αριστερή χώρα.
Παρ’ όλα αυτά, ένας προτεινόμενος φόρος επί των καυσίμων τον Νοέμβριο του 2018 για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκάλεσε τόσο εκτεταμένες αναταραχές, που ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τον πήρε πίσω τον επόμενο μήνα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasumssen, η Ρωσία έχει «εμπλακεί ενεργά σε αποκαλούμενες φιλοπεριβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που «εργάζονται» κατά του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, για να διατηρήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο ρωσικό αέριο».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση ίσως θα πρέπει να προσανατολιστεί στη λύση δημιουργίας μικρών πυρηνικών εργοστασίων και στη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο – το αντίθετο από ό,τι συμβαίνει τώρα.
Η αλήθεια είναι πως η παγκόσμια οικονομία θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για πολλά χρόνια, μπορεί και δεκαετίες.
Εάν το κίνημα της κλιματικής αλλαγής αποτύχει να αναγνωρίσει την ουσιαστική φύση των ορυκτών καυσίμων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μια αντίδραση που θα υπονομεύσει τη θετική αλλαγή που προσπαθεί να επιφέρει.
Δίοτι, όταν η επιλογή είναι μεταξύ της υποστήριξης πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή από τη μια πλευρά και της δυνατότητας να ζεστάνεις το σπίτι σου και να φροντίσεις την οικογένειά σου από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι θα επιλέξει το εκλογικό σώμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας