Προβλήματα δημιουργεί η συμμετοχή του Κοσόβου στη Σύνοδο της Ε.Ε. στη Σόφια

2014
Κοσόβου

Σοβαρές αντεγκλήσεις και διαφωνίες, εξαιτίας της συμμετοχής του Κοσόβου, έχουν προκληθεί ενόψει της συνόδου κορυφής Ε.Ε. – δυτικών Βαλκανίων, που θα διεξαχθεί στη Σόφια στις 17 Μαΐου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, χώρα που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε., ότι έχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της Πρίστινα και ενδεχομένως να μην παραστεί στις εργασίες της συνόδου κορυφής, διαφωνώντας με τη συμμετοχή του Κόσοβου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ισπανία συνδέει την αναγνώριση του Κόσοβου ως ανεξάρτητου κράτους με τις εξελίξεις στην Καταλονία.
Η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Ρουμανία είναι οι πέντε χώρες μέλη της Ε.Ε. οι οποίες δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, όπως και 80 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα.
Η Βουλγαρία έχει καλέσει στη σύνοδο της Σόφιας όλα τα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο). Απ’ αυτά, η Σερβία και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Έτσι, επιφυλάξεις σχετικά με τη συμμετοχή της στη σύνοδο έχουν εκφραστεί και από την πλευρά της Σερβίας. Όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Σέρβος πρόεδρος, Αλαξάνταρ Βούτσιτς, μέχρι τις 17 Μαΐου υπάρχει πολύς χρόνος και θα γίνουν πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος Βούτσιτς πρόσθεσε ότι δεν περιμένει “ιδιαίτερα καλά νέα για τη χώρα του”. “Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, έχουμε κάνει πολλά λάθη, πολλές συνθήκες είναι εναντίον μας”, συμπλήρωσε.
Οι σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου οξύνθηκαν πριν λίγες μέρες, όταν οι αρχές του Κοσόβου απέλασαν Σέρβο υπουργό, ο οποίος προσπάθησε να συναντηθεί με τις τοπικές αρχές των Σέρβων του Κοσόβου. Οι Σέρβοι κατηγόρησαν την Πρίστινα ότι έχει επιδείξει αδιαλλαξία στον μεταξύ τους διάλογο και πως δεν έχουν προβεί έστω σε μία υποχώρηση.
Ταυτόχρονα, έχουν οξυνθεί οι σχέσεις μεταξύ Κόσοβου και Τουρκίας, μετά την απαγωγή από την ΜΙΤ έξι Τούρκων υπηκόων που μεταφέρθηκαν βίαια στην Τουρκία, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ραμνούς Χαραντινάι.
Οι σχέσεις του Χαραντινάι με τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι είναι τεταμένες, ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δέχτηκε επίθεση και απειλές από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Στο κουβάρι των ενδοβαλκανικών αντιπαραθέσεων έχει εμπλακεί και η Ελλάδα, η οποία, αν και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κόσοβου, όχι μόνο δεν θέτει ζήτημα συμμετοχής της στη Σύνοδο της Σόφιας, αλλά αναλαμβάνει και τον ρόλο του μεσολαβητή για την προώθηση των πολιτικών σχεδιασμών της Ε.Ε. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Οχρίδα της ΠΓΔΜ, για συνάντηση με τον ομόλογο του, Νίκολα Ντίμιτροφ, σχετικά με το ονοματολογικό. Τρίτος και τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Νίκου Κοτζιά θα είναι η Πρίστινα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας