Πρέσβειρα Κούβας στο Sputnik: Για τα τέσσερα νέα κουβανικά εμβόλια

1401
Πρέσβειρα Κούβας στο Sputnik

Για τα τέσσερα νέα κουβανικά εμβόλια για τον κορονοϊό, τον πόλεμο που δέχεται η Κούβα από τις ΗΠΑ και τη λάσπη που ρίχνεται κατά της ταξιαρχίας κουβανών ιατρών Henry Reeve, που είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, μίλησε στο Sputnik η πρέσβειρα του νησιού στην Ελλάδα Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.

Ένα από τα θαύματα-ναυαρχίδες της κουβανικής επανάστασης, παρά την ανηλεή εκστρατεία των μποϊκοτάζ και σαμποτάζ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι ο τομέας της υγείας, μέσω της κατάρτισης υψηλού επιπέδου ειδικευμένων επαγγελματιών, του δωρεάν -για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες- συστήματος υγείας και της προληπτικής ιατρικής, που θριάμβευσε στη χώρα και στη μάχη κατά της COVID-19, με συντριπτικά μικρά ποσοστά θνησιμότητας.

Η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης στην Κούβα συνεχίστηκε σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια επιτεύγματα κατά του κορονοϊού, με τέσσερα μάλιστα εμβόλια να βρίσκονται σε προχωρημένη φάση, που δικαίως η πρέσβειρα της χώρας στην Ελλάδα, Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα (Zelmys María Domínguez Cortina), μιλά στο Sputnik για «θρίαμβο της επανάστασης του 1959, σε πείσμα των διαδοχικών πολλαπλών ενεργειών για ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης από όλες τις αμερικανικές κυβερνήσεις αλλά και του άδικου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, που επηρεάζει όχι μόνο την Κούβα, αλλά και τρίτους».

Η υγεία και τα εμβόλια για την COVID-19

Ο τομέας της βιοτεχνολογίας, προτεραιότητα του Φιντέλ Κάστρο, επέτρεψε στην Κούβα, μας εξηγεί η πρέσβειρα, να μπορεί να ανταποκριθεί στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκαν από την αρχή της πανδημίας της COVID-19.

«Από τη στιγμή επέλασης του ιού (Μάρτιο του 2019) το εθνικό μας σύστημα επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, μαζί με την ανιδιοτελή εργασία γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, τεχνικών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, έγιναν η βασική “ατμομηχανή” ενάντια στην πανδημία, με αποτέλεσμα να είμαστε ανάμεσα στα έθνη με τη χαμηλότερη θνησιμότητα στην Αμερική και διεθνώς» υπερηφανεύεται.

«Περισσότερα από 20 κουβανικά φάρμακα αποτελούν επί του παρόντος μέρος των πρωτοκόλλων για τη θεραπεία και πρόληψη του COVID-19» υπογραμμίζει η πρέσβειρα.

Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της COVID-19 στην Κούβα, το Εθνικό Κέντρο Βιοπαρασκευασμάτων (BIOCEN) αφιερώθηκε στην κατασκευή φαρμάκων της βιοτεχνολογίας που χρησιμοποιούνται κατά του κορονοϊού SARS-COV-2.

«Ξεκινήσαμε με τη συμπερίληψη της ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ιντερφερόνης ALFA 2B (η εμπορική της ονομασία είναι Heberón) στα πρωτόκολλα θεραπείας κατά της COVID-19» μας απαντά η εξαιρετικά καταρτισμένη πρέσβειρα.

«Σύμφωνα με στοιχεία του MINSAP, από τις 14 Απριλίου 2020, το 93,4% των ασθενών με τον νέο coronavirus SARS-CoV-2 είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με την ιντερφερόνη και μόνο το 5,5% από αυτούς είχαν επιδείνωση. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 2,7%, ενώ για τους ασθενείς όπου χρησιμοποιήθηκε η ιντερφερόνη ALFA 2Β ήταν μόλις 0,9%» προσθέτει.

Το εθνικό σχέδιο υγείας κινείται βήμα βήμα με υποδειγματικό συντονισμό, όπως μας το αναλύει. Οι ερευνητές της BioCen ανέπτυξαν το πρώτο μέσο μεταφοράς ιών (BTV) στην Κούβα, προοριζόμενο για τη συλλογή και τη μεταφορά ρινοφαρυγγικών και στοματοφαρυγγικών κλινικών δειγμάτων από ασθενείς για τη διάγνωση του SARS-CoV-2 .

«Αυτό είναι κάτι που μπορεί να περιγραφεί ως πραγματικό ορόσημο» τονίζει η πρέσβειρα της Κούβας.

Αμέσως, η χώρα ανέπτυξε νέες μεθόδους διάγνωσης για τον SARS-CoV-2 (το Immunoassay Center) και δημιούργησε το πρώτο πρωτότυπο του κουβανικού αναπνευστήρα για υποβοηθούμενη αναπνοή, που ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κουβανικού Κέντρου Νευροεπιστημών, της Ένωσης Στρατιωτικών Βιομηχανιών, της Combiomed Company, του Κέντρου Κρατικού Ελέγχου Φαρμάκων, του Ιατρικού Εξοπλισμού και Συσκευών (CECMED) και του Εθνικού Γραφείου Κρατικού Σχεδιασμού.

Με επικεφαλής το Ινστιτούτο Αιματολογίας και Ανοσολογίας, τον Μάιο του 2019, συνεχίζει η πρέσβειρα, κλινικές δοκιμές με βλαστοκύτταρα άρχισαν να αντιμετωπίζουν επιτυχέστατα πνευμονικές παρενέργειες σε ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό της COVID-19.

Τα μάτια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αλλά και κυβερνήσεων, είναι στραμμένα ωστόσο στην έρευνα για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Υπάρχουν τέσσερα εν εξελίξει. Σε ποια ακριβώς φάση είναι;

«Στις 24 Αυγούστου, η Κούβα ξεκίνησε κλινικές δοκιμές για τη δοκιμή του πρώτου εμβολίου, με το όνομα SOBERANA 1, που σχεδιάστηκε από επιστήμονες από το Finlay Ινστιτούτο εμβολίων. Στις αρχές Νοεμβρίου, ξεκίνησε η φάση Ι των κλινικών δοκιμών του δεύτερου εμβολίου, με το όνομα Soberana 2. Σύμφωνα με τον γιατρό Vicente Vérez Bencomo, γενικό διευθυντή του Finlay Vaccine Institute, πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου συζυγές εμβόλιο σε σχέση με όλα αυτά που έχουν αναπτυχθεί κατά της ασθένειας διεθνώς, όπου το αντιγόνο του ιού συνδέεται χημικά με τον τοξοειδή τέτανο» μας αναλύει η κα Κορτίνα.

Άδεια σε δύο εμβόλια για την έναρξη κλινικών δοκιμών

Εν συνεχεία, ερευνητές από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) παρουσίασαν στην Κούβα ακόμη δύο υποψήφια εμβόλια, με τα ονόματα Mambisa και Abdala.

«Το πρώτο θα χορηγείται ρινικά, ενώ το δεύτερο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ενδομυϊκά. Στα τέλη Νοεμβρίου, και τα δύο εμβόλια έλαβαν άδεια από την CECMED για έναρξη των κλινικών δοκιμών, επομένως η Κούβα έχει ήδη τέσσερα υποψήφια εμβόλια στην κλινική δοκιμαστική φάση, ένα επίτευγμα της εθνικής βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας της χώρας, παρά τον πόλεμο των ΗΠΑ» τονίζει η πρέσβειρα.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 80 ερευνητικά έργα που συνδέονται με την COVID-19, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη, από την έναρξη της πανδημίας. Η κουβανική βιοφαρμακευτική βιομηχανία παράγει οκτώ από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα ανοσοποίησης» αναφέρει η πρέσβειρα.

Στο ευρύτερο, εκτός κορονοϊού, εμβολιαστικό «μέτωπο», τα νούμερα είναι… συντριπτικά: υπάρχει 100% κάλυψη στο πρόγραμμα εμβολιασμού όλου του κουβανικού πληθυσμού, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Αποτέλεσμα; Έχει επιτευχθεί η εξάλειψη μιας ομάδας ασθενειών. Μιλάμε δηλαδή για το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας τύπου Β και Γ, το οποίο ήταν το πρώτο του είδους του παγκοσμίως και άρχισε να χορηγείται στο νησί από το αρχές της δεκαετίας του 1990, για το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, το πρώτο στη Λατινική Αμερική με πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για το εμβόλιο κατά του Haemophilus Influenzae τύπου Β, το εμβόλιο Heberpenta κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της ηπατίτιδας Β και άλλων.

Στα κουβανικά κατορθώματα συγκαταλέγεται και η αναλογία 9 γιατρών ανά 1.000 κατοίκους, η υψηλότερη στον κόσμο, ενώ η πρόσβαση στην υγεία είναι βεβαίως ένα δεδομένο λαϊκό δικαίωμα στην Κούβα.

Ο τομέας της υγείας παρέμεινε πάντοτε μεταξύ των προτεραιοτήτων της κουβανέζικης Κυβέρνησης, η οποία το 2019 διέθεσε το 27,5% των προϋπολογισμένων κοινωνικών δαπανών σε αυτόν.

Κι όλα αυτά, παρά τον «άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στην Κούβα, που αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξή της», όπως παραδέχεται στην κουβέντα μας η χειμαρρώδης πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα κα Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.

«Ακόμη και τομείς στους οποίους η χώρα μας διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένα αποτελέσματα, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, δεν εξαιρούνται από τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ» προσθέτει.

«Από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, η πολιτική των αμερικανικών κυρώσεων έχει προκαλέσει απώλειες στον τομέα της υγείας, της τάξης των 160 εκατομμυρίων και 260 χιλιάδων 880 δολαρίων. Οι συσσωρευμένες ζημιές κατά τη διάρκεια σχεδόν έξι δεκαετιών εφαρμογής αυτής της επιθετικής πολιτικής αγγίζουν ένα αστρονομικό ποσό. Η δε τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αύξησε τις εχθροπραξίες, με σκοπό να βλάψει τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού, προωθώντας ακόμη και ένα κοινωνικό ξέσπασμα στην Κούβα, με εκστρατείες εναντίον των γιατρών μας. Επιπλέον, κατάταξε την Κούβα στις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία!» προσθέτει.

Κι όμως. Παρά τον πόλεμο λάσπης, επισήμως η ταξιαρχία Henry Reeve, η ηρωική ομάδα κουβανών γιατρών, δηλαδή, που ταξιδεύουν όπου υπάρχει ανάγκη για υγειονομική φροντίδα, είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 2021. Κι αυτό, χάρη στην ελληνική πρωτοβουλία συγκέντρωσης περισσότερων από 215.000 υπογραφών.

«Από την ώρα που θριάμβευσε η Επανάσταση, η Κούβα διακρίθηκε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού, από το οποίο προήλθε και η αποστολή ιατρικών ταξιαρχιών και φοιτητών ιατρικής σε διάφορες χώρες» μας λέει η πρέσβειρα.

Η ταξιαρχία έχει δεχθεί συντονισμένες επιθέσεις δυσφήμισης, αλλά «το έργο και η στάση της συντρίβουν τις εκστρατείες λάσπης. Το διεθνές σώμα ιατρών μας είναι ειδικευμένο σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρές επιδημίες. Η ταξιαρχία Henry Reeve δούλεψε με αυταπάρνηση παντού, σε σεισμούς, στον αγώνα κατά του Έμπολα στην Αφρική και τώρα πολέμα την COVID-19 σε πολλές χώρες» συνεχίζει η πρέσβειρα, διευκρινίζοντας πως «όλοι οι κουβανοί επαγγελματίες της υγείας που εντάχθηκαν στις ταξιαρχίες το έκαναν ελεύθερα και εθελοντικά και χωρίς οποιοδήποτε είδος εξαναγκασμού. Η παρουσία τεχνικών υγείας και επαγγελματιών στο περισσότερες από 60 χώρες και εδάφη βασίζονται πάντα σε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων Υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει συμμετάσχει και ο ΠΟΥ».

Η Ελλάδα υπήρξε καταλύτης για την υποψηφιότητα για το Νόμπελ, αναγνωρίζει η πρέσβειρα: «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για όλα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα, για τους φίλους που έχουν υποστηρίξει την πρωτοβουλία από τον Μάρτιο του 2020. Σας ευγνωμονούμε πραγματικά» καταλήγει η κα Κορτίνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας