Πούτιν σε G20:-Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την Μεγάλη Ύφεση

1012
Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κρίση που φέρνει η πανδημία, έκρουσε στη G20 ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της G20 το Σάββατο ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση φέτος που μπορεί να συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση.

«Η κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα το 2020 είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου. Η επιδημία του κορονοϊού, το παγκόσμιο lockdown και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας προκάλεσαν μια συστημική οικονομική κρίση την οποία ο σύγχρονος κόσμος πιθανότατα δεν γνωρίζει μετά τη Μεγάλη Ύφεση», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε επίσης για τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) μόλις μίλησε για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, πράγματι, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συμβολή στην αποκατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και, επομένως, στην αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Σοβαρά ζητήματα φτώχειας και ανεργίας

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η μαζική ανεργία και η φτώχεια παραμένουν μείζονα ζητήματα για τον κόσμο.

«Ο κύριος κίνδυνος, φυσικά, παραμένει… παρά τα θετικά μηνύματα, ο κύριος κίνδυνος θα παραμείνει η μαζική μακροχρόνια (ανεργία), η λεγόμενη στάσιμη μαζική ανεργία. Με την επακόλουθη αύξηση της φτώχειας και της κοινωνικής αναταραχής», δήλωσε ο Πούτιν.

Η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί μείζονα κίνδυνο, ειδικά για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Τα φορολογικά τους έσοδα μειώθηκαν σημαντικά και η ανάγκη διάθεσης σημαντικών πόρων για την καταπολέμηση της πανδημίας αυξάνεται σχεδόν καθημερινά. Ένας σημαντικός κίνδυνος δημιουργείται από την υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων και, κατά συνέπεια, από την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους – κυρίως για χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου τα δύο τρίτα των δανείων είναι σε δολάρια», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος προέτρεψε επίσης τα μέλη της G20 να εγκαταλείψουν τον προστατευτισμό και τις κυρώσεις.

Για την πρόληψη της ανισότητας εν μέσω πανδημίας

Ο Πούτιν κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της G20 να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κρίσης χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και την αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν σημείωσε τη σημαντική βοήθεια που παρείχε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα στις αναπτυσσόμενες χώρες υπό αυτές τις συνθήκες. Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο, μετά από πρόταση τους, η G20 αποφάσισε να θεσπίσει προσωρινό μορατόριουμ για την πληρωμή χρέους.

«Αυτή, φυσικά, είναι μια εξαιρετικά απαιτητική πρωτοβουλία. Ωστόσο, ισχύει μόνο για τις φτωχότερες χώρες και δεν περιλαμβάνει τα χρέη τους σε ιδιώτες δανειστές, επηρεάζοντας λιγότερο από το 4% του συνολικού κόστους εξυπηρέτησης του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών φέτος. Πιστεύω ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης και η ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας», είπε.

Για την πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19

«Η Ρωσία υποστηρίζει το βασικό έργο που εξετάζεται από την τρέχουσα σύνοδο κορυφής, το οποίο στοχεύει να καταστήσει αποτελεσματικά και ασφαλή τα εμβόλια σε όλους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα φάρμακα ανοσοποίησης πρέπει να είναι κοινή δημόσια ιδιοκτησία. Και η χώρα μας, η Ρωσία, φυσικά, είναι έτοιμη να παράσχει τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τους επιστήμονες μας σε όσους έχουν ανάγκη», τόνισε.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών είναι αναπόφευκτος, αλλά θα υπάρξει αρκετή δουλειά για όλους, καθώς η κλίμακα της πανδημίας υποχρεώνει τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητές τους για την παροχή εμβολίων COVID-19 στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σήμερα, αλλά απαιτούνται αλλαγές υπό το φως των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, δήλωσε ο Πούτιν.

«Γενικά, η G20 πρέπει να συνεχίσει να αναζητά κοινές προσεγγίσεις για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σύμφωνα με τις σύγχρονες προκλήσεις”, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί χωρίς ένα σταθερό, αποτελεσματικό και πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε καθολικούς κανόνες και αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας