Πούτιν: Αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία των Λουγκάνσκ-Ντονέτσκ-Θυμίζουν γενοκτονία οι εξελίξεις στο Ντονμπάς

1304
Πούτιν: Αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία των Λουγκάνσκ-Ντονέτσκ

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Όλο το χρονικό με την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, με τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς και τις εκκενώσεις αμάχων προς την Ρωσία. Η στάση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην περιοχή του Ντονμπάς, με την υπογραφή σχετικού διατάγματος.
Ο Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ρωσία και το Λουγκάνσκ, με τον ηγέτη της LPR, Πασέσνικ και αντίστοιχες συμφωνίες με το Ντονέτσκ, με τον ηγέτη της DPR, Πουσίλιν.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό, ο Πούτιν είπε αρχικά ότι η Ουκρανία είναι κομμάτι της ιστορίας της Ρωσίας και όχι απλά μία γειτονική χώρα και πως η Ρωσία είναι έτοιμη να δείξει στην Ουκρανία τι σημαίνει πραγματική απο-κομμουνιστικοποίηση.
«Το ουκρανικό κράτος δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία με την απόρριψη μέρους των ιστορικών εδαφών της, κανείς δεν ρώτησε τίποτα από τους ανθρώπους της. Οι Μπολσεβίκοι ήθελαν να παραμείνουν στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ και της ικανοποίησης κάθε επιθυμίας των εθνικιστών», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος Πούτιν.
Στη συνέχεια τόνισε ότι ο Λένιν ήταν αρχιτέκτονας της Ουκρανίας και πως οι μπολσεβίκοι κυριολεκτικά «συμπίεσαν» το Ντονμπάς στην Ουκρανία.
«Κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 η Ρωσία καταληστεύτηκε και βρέθηκε σε πραγματικά δύσκολη θέση».
Δήλωσε επίσης ότι εξτρεμιστές και εθνικιστές, παίρνουν τα εύσημα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό.
«Παρά την αδικία και την απάτη, ο ρωσικός λαός αναγνώρισε τα κράτη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και βοήθησε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Η Ρωσία ξεπλήρωσε πλήρως τα χρέη της Ουκρανίας αλλά το Κίεβο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες για επιστροφή περιουσίας» ανέφερε.
Συνεχίζοντας το διάγγελμά του, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η «παρασιτική στάση πήρε τη θέση της εταιρικής σχέσης στις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας. Το Κίεβο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον διάλογο με τη Ρωσία για παζάρια με τη Δύση, από την αρχή άρχισε να χτίζει την κρατική της υπόσταση πάνω σε αντιφάσεις».
«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ μια πραγματική κρατική υπόσταση, αντέγραφε απλά μοντέλα άλλων. Η διαφθορά στην Ουκρανία κατέστρεψε την ουκρανική κρατική της υπόσταση, οι εθνικιστές το εκμεταλλεύτηκαν αυτό το 2014 με την υποστήριξη της Δύσης».
Υπογράμμισε πως η Ουκρανία είναι διχασμένη και περνά οξεία οικονομική κρίση.
Ανέφερε επίσης ότι οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία, οργάνωσαν την τρομοκρατία, κόσμος δολοφονήθηκε στην Οδησσό και ότι «θα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει αυτούς τους εγκληματίες».
«Δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Ουκρανία ενώ η ρωσική γλώσσα απομακρύνεται από όλους τους δημόσιους χώρους στην Ουκρανία».
Τόνισε επίσης ότι η εξουσία των «πατριωτών» στην Ουκρανία έχασε τον εθνικό της χαρακτήρα και οδηγεί σε απώλεια της κυριαρχίας της χώρας.
Για τα ουκρανικά σχέδια για πυρηνικά όπλα, είπε ότι θα είναι πιο εύκολο για το Κίεβο να τα δημιουργήσει, ειδικά με την υποστήριξη κρατών από το εξωτερικό.
«Η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει έναν πόλεμο κατά των Ρώσων στο Ντονμπάς».
Το ΝΑΤΟ έχει θέσει προϋποθέσεις στην Ουκρανία για ένταξή της σε αυτό, εφόσον καταπολεμήσει την διαφθορά.
Άρχισαν να λένε ότι κεντρικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης μπορούν να μπουν στο ΝΑΤΟ. Χώρες που φέρουν τα συμπλέγματα φόβου της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ. Εκμεταλλεύτηκαν την δική μας καλή θέληση. Εκπληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας, συνεργαζόμενοι σε όλους τους τομείς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.»
«Δυτικές χώρες δεν κρατούν τον λόγο τους ότι δεν θα επεκταθούν ούτε μία ίντσα από τον ποταμό Έλβα, ενισχύοντας έτσι την στρατιωτική υποδομή της συμμαχίας. Η Ρωσία δέχθηκε πέντε κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ, εξαπατηθήκαμε. Χάθηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε:
«Από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς Ανατολάς αλλά είναι θέμα του πότε θα γίνει στο μέλλον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άμεση επίθεση προς τη χώρα μας. Μία πιθανότητα ξαφνικής επίθεσης κατά της χώρας μας, αυξάνεται. Η Ρωσία έχει αποκληθεί ως κύρια απειλή για την βορειοατλαντική σταθερότητα».
«Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει εξοπλισμό ραντάρ στην Ουκρανία, θα μπορεί να ελέγχει ρωσικά εδάφη. Η ανάπτυξη κάποιων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία θα σημαίνει ότι βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της Ρωσίας.»
Διάταγμα για την ανεξαρτησία
Οι κυρώσεις που μπορεί να μας επιβάλουν, δεν μπορούν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Θέλουν να πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και συμφέροντα. Θέλουν να κάνουν έναν ακαριαίο πόλεμο με πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν οικισμούς στο Ντονμπάς. Φέρνουν οχήματα και βαρέα όπλα. Ο βομβαρδισμός των αμάχων δεν σταματά. Ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος και οι Δυτικοί μας εταίροι, πώς μπορούν να το ανέχονται; Ο μόνος λόγος είναι ότι οι ρωσόφονοι του Ντονμπάς δεν δέχονταν το πραξικόπημα του 2014. Καταπατούν βασικά τους δικαιώματα, να μιλούν την γλώσσα τους. Η Ρωσία θέλει να κρατήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν έχουν κανέναν άλλον τρόπο να λύσουν τη διαφορά στο Ντονμπάς, πέραν της βίας. Έπρεπε να λάβω μία άμεση απόφαση. Υπογράφω διάταγμα για την αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

 

Το αίτημα για αναγνώριση

Νωρίτερα την Δευτέρα (21/02), οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν την αναγνώριση του καθεστώτος τους ως ανεξάρτητων εθνών από τον πρόεδρο Πούτιν.
«Για το συμφέρον του καθορισμού της διεθνούς νομικής μας υπόστασης και, ως εκ τούτου, της δυνατότητας πλήρους αντίστασης στη στρατιωτική επίθεση των ουκρανικών αρχών, για την αποφυγή απωλειών μεταξύ αμάχων, την καταστροφή υποδομών και κατοικιών, για λογαριασμό ολόκληρου πληθυσμό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, σας ζητάμε να αναγνωρίσετε τη LPR ως ανεξάρτητο, δημοκρατικό, νομικό και κοινωνικό κράτος»ανέφερε ο ηγέτης του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν σε ομιλία του.
Εκτός από την αναγνώριση, ο Πουσίλιν κάλεσε τον Πούτιν «να εξετάσει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Ντονέτσκ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στον τομέα της άμυνας».
Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί και από την Κρατική Δούμα.
Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, επεσήμανε πως η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ της κυβέρνησης της Ουκρανίας και των αυτοανακηρυχθέντων δημοκρατιών του Ντονμπάς.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν σημείωσε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των ανθρώπων που ζουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ξεκίνησε ουσιαστικά από τότε που σχηματίστηκαν αυτές οι δημοκρατίες.

Το χρονικό της έντασης

Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία επιδεινώθηκε δραματικά από το βράδυ της Παρασκευής (19/02) όταν σημειώθηκε έκρηξη σε κυβερνητικό κτίριο του Ντονέτσκ με τον Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR), να μιλά για «ενέργεια σαμποτάζ, με την Ουκρανία να προετοιμάζει την εισβολή της στο Ντονμπάς».
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δυνάμεις του Κιέβου διερευνούσαν αδύναμα σημεία στη γραμμή επαφή για να εισέλθουν σαμποτέρ στα εδάφη του Ντονμπάς.
Την ίδια στιγμή, σε χωριά του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ καταγράφηκαν εκρήξεις και βομβαρδισμοί από βαρύ ουκρανικό πυροβολικό με χρήση όλμων απαγορευμένων από τις συμφωνίες του Μινσκ ενώ πολυάριθμες ήταν οι παραβιάσεις του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός στις δύο περιοχές.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν οι ηγέτες των δύο δημοκρατιών να υπογράψουν διατάγματα γενικής επιστράτευσης ενώ από το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η εκκένωση των περιοχών από αμάχους με κατεύθυνση το Ροστόφ της Ρωσίας και άλλες ρωσικές πόλεις.
Τουλάχιστον 870 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός κατεγράφησαν στο Ντονμπάς σε 24 ώρες σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την ίδια ημέρα.

Όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες του Μινσκ

Οι Ουκρανοί αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ που υπεγράφησαν μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν κατάπαυση πυρός υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ, απόσυρση βαρέων όπλων και ξένων μαχητών από τη συνοριακή γραμμή.
Παράλληλα οι Ουκρανοί όφειλαν να παρέχουν ειδικό status στις περιοχές που αυτονομήθηκαν, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν τοπικές αστυνομικές αρχές.
Επίσης, οι συμφωνίες προέβλεπαν πως το Κίεβο θα ανακτούσε τον έλεγχο των συνόρων των αυτόνομων περιοχών με τη Ρωσία μόνο στην περίπτωση που αποκτούσαν το αυτοδιοίκητο και μετά τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών.
Κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχουν επανειλημμένα μιλήσει υπέρ των συμφωνιών του Μινσκ.
Ο Μπάιντεν, μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2021, δήλωσε ότι συμφώνησε να υποστηρίξει τις συμφωνίες του Μινσκ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αργότερα ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο Πρόεδρο στη σύνοδο της Γενεύης ότι ήθελε να βοηθήσει στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για το Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένου του αυτόνομου καθεστώτος της περιοχής.

Η στάση του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα (21/02) ότι το Ντονμπάς και η Κριμαία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία, ενώ η χώρα του απειλείται «με μεγάλο πόλεμο».
Η ημερομηνία της στρατιωτικής εισβολής πλησιάζει αλλά, σύμφωνα με τον Ζελένσκι «το κράτος σήμερα είναι ισχυρότερο από ποτέ».
«Η ασφάλεια της Ευρώπης και ολόκληρης της ηπείρου εξαρτάται από την Ουκρανία, από τον στρατό μας. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και θέλουμε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων» σημείωσε.
Νωρίτερα, σε μήνυμά του στις 15 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η ασφάλεια της Ευρώπης και ολόκληρης της ηπείρου εξαρτάται από την Ουκρανία και τον στρατό της. Επιθυμούμε την ειρήνη και θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα αποκλειστικά μέσω συνομιλιών. Το Ντονμπάς και η Κριμαία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία, αλλά μόνο μέσω διπλωματικών διαύλων».
Δύο ημέρες αργότερα, δήλωνε πεπεισμένος πως μία συνάντηση τετ α τετ με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν θα έβγαζε τις δύο χώρες από το αδιέξοδο.
«Μία συνάντηση με τον Πούτιν, οπωσδήποτε θα ξεμπλόκαρε τις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, επειδή θα ήταν οι Πρόεδροι που θα έψαχναν για μία λύση σε μία τέτοια συνάντηση. Μία συνάντηση δείχνει τι θέλει η κάθε πλευρά» σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBC.
Το Κίεβο είναι επίσης έτοιμο να βρει έναν σχηματισμό που θα του επιτρέψει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιλύσει την κρίση στο Ντονμπάς, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πούτιν: Θυμίζει γενοκτονία αυτό που συμβαίνει στο Ντονμπάς

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, έκανε λόγο για γεγονότα που μοιάζουν με γενοκτονία.
«Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα και να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο Ντονμπάς αυτή τη στιγμή. Αυτό, φυσικά, μοιάζει με γενοκτονία, την οποία ήδη έχετε αναφέρει», είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, μιλώντας στον Kirill Vyshinsky, Ουκρανό δημοσιογράφο και πρώην διευθυντή του αδελφικού πρακτορείου του Sputnik, RIA Novosti της Ουκρανίας, στις 9 Δεκεμβρίου του 2021.
«Εν μέσω της παρουσίας εθνικιστικών κινημάτων στην Ουκρανία, η πληροφορία που κοινοποιήθηκε από το ίδιο το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια μονάδες άγνωστων πυροβόλων όπλων που κυκλοφορούν στη χώρα, είναι πραγματικά ανησυχητική» δήλωνε επίσης η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας