Πολυεθνική με απύθμενο θράσος

1208
Μία μέρα μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της από 120 πολίτες, η εταιρεία Lafarge, μητρική της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, κατέθεσε αγωγή κατά τριών μελών και κατά της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, κατηγορώντας τους για συκοφαντική δυσφήμηση και απαιτώντας 1.000 ευρώ κάθε φορά που… ακούγεται το όνομά της. Μνημείο ανακρίβειας ο κατάλογος με τις «αήθεις ενέργειες» των πολιτών ● «Δεν φοβόμαστε, ίσα ίσα πεισμώνουμε ακόμη περισσότερο. Έχουμε στο πλευρό μας την τοπική κοινωνία και έχουμε πάρα πολλά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα λεγόμενά μας» Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, εκ των τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου που διώκονται από την εταιρεία.

Nα φιμώσει τα στόματα όσων μιλούν και αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης, επιχειρεί η τσιμεντοβιομηχανία της πολυεθνικής Lafarge με αγωγή που κατέθεσε κατά τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου και συγκεκριμένα κατά των Φαίης Τζανετουλάκου, Ιφιγένειας Ηλιοπούλου και Στέλιου Λημνιού, αλλά και κατά της ίδιας της Επιτροπής.

Τους κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμηση, απαιτεί να σταματήσουν να αναφέρονται στη δραστηριότητα του εργοστασίου και ζητά από το δικαστήριο να τιμωρούνται με 1.000 ευρώ κάθε φορά που αναφέρονται δημόσια στο όνομα της εταιρείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αγωγή επιδόθηκε στις 18/10, μία μόλις μέρα μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της πολυεθνικής εταιρείας Lafarge, μητρικής εταιρείας της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, που κατέθεσαν περίπου 120 πολίτες, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, ζητώντας να σταματήσει η μεταφορά και εκφόρτωση σκουπιδιών στο λιμάνι της ΑΓΕΤ από χώρες του εξωτερικού, επικαλούμενοι τις συνεχείς παρατυπίες που καταγράφονται κατά τη μεταφορά τους και παραβιάζουν τους όρους της αδειοδότησης.

Στο πλευρό τους είχαν και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας που, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, προχώρησε σε παρέμβαση υπέρ των πολιτών στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΑΓΕΤ-Lafarge με δικό του δικηγόρο.

Περί δυσφήμησης

Στην αγωγή της η ΑΓΕΤ Ηρακλής αρχικά υποστηρίζει ότι το εργοστάσιό της στην πόλη του Βόλου «αποτελεί πρότυπη μονάδα βιώσιμης οικολογικής ανάπτυξης» και ότι «σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία η ΑΓΕΤ επιλέγει τη χρήση του εναλλακτικού καυσίμου Refused Derived Fuel (RDF) στη διαδικασία παραγωγής κλίνκερ (σημ: τσιμέντο με ορισμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά) στο εργοστάσιο του Βόλου, η οποία παρέχει ενισχυμένες οικολογικές εγγυήσεις».

Στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι η χρήση του RDF έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην εν γένει λειτουργία του εργοστασίου της και παραθέτει τις σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Ορων που έχει λάβει.

Στρεφόμενη κατά και των τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, η ΑΓΕΤ αναφέρει ότι οι εναγόμενοι είτε ξεχωριστά είτε από κοινού προβαίνουν επανειλημμένως σε δυσφημιστικές δηλώσεις στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, αλλά και σε άλλες αήθεις ενέργειες που θίγουν το κύρος και την υπόληψη της ΑΓΕΤ, προσβάλλοντας την προσωπικότητά της και προκαλώντας δυσβάσταχτη ηθική βλάβη. Η δε παράνομη προσβολή της προσωπικότητας της εταιρείας από τους εναγόμενους γίνεται, σύμφωνα με την ίδια, με διάδοση ψευδών ειδήσεων και με γενικότερες ενέργειες αντίθετες στα χρηστά ήθη.

Σε ό,τι αφορά τις αήθεις ενέργειες των εργαζόμενων, αυτές έχουν σκοπό να στρέψουν την κοινωνία του Βόλου αλλά και τους εργαζόμενούς της εναντίον της, ισχυρίζεται η εταιρεία.

Επιστολές και πανό

Ποιες είναι, όμως, οι «αήθεις ενέργειες» της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου στις οποίες αναφέρεται η ΑΓΕΤ;

● Το κάλεσμα σε τοπική γενική απεργία (5/6/2019) με αίτημα, μεταξύ άλλων, την άμεση ανάκληση της άδειας καύσης σκουπιδιών που έχει δοθεί στην τσιμεντοβιομηχανία.

● Η επιστολή που απηύθυνε στους εργαζόμενους στην ΑΓΕΤ Βόλου (4/8/2019) στην οποία δήλωνε: «Η θα σταθείτε πλάι στους χιλιάδες πολίτες ή με τα αφεντικά (…)».

● Το συλλαλητήριο που οργάνωσε στην πόλη του Βόλου (5/5/2019), το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί στην πόλη τα τελευταία χρόνια, στο οποίο συμμετείχαν 34 φορείς της Μαγνησίας και περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, προκειμένου «να πάψει να καίει σκουπίδια η ΑΓΕΤ».

● Η παρέμβασή της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (28/8/2019) όπου ανάρτησε πανό με την επιγραφή «Οχι στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ» και «Mπλόκο στις δολοφονικές συμφωνίες κυβερνήσεων – δημάρχων – Περιφέρειας – Lafarge».

● Η επιστολή που απέστειλε στην καθηγήτρια του ΑΠΘ Αικατερίνη Σαμαρά (18/9/2019) – η οποία ανέλαβε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να υλοποιήσει πρόγραμμα για τον έλεγχο της αέριας ρύπανσης στον Βόλο – με την οποία, κατά την ΑΓΕΤ, επιχείρησε να προκαταλάβει την έρευνα του πανεπιστημίου αναφέροντας σε κάποιο σημείο «να αποκαλυφθούν οι συνέπειες της καύσης απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία».

Μιλάει και για ζημία

Στη συνέχεια, η ΑΓΕΤ θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί των εναγομένων κατά της εταιρείας είναι αποδεδειγμένα αναληθείς και ότι οι ίδιοι τελούν εν γνώσει της αναλήθειας των ισχυρισμών τους. Και ότι οι δηλώσεις και οι γενικότερες ενέργειές τους που αφορούν την παραβίαση των όρων της ΑΕΠΟ του εργοστασίου στον Βόλο είναι «παντελώς κίβδηλες, συκοφαντικές και κακόπιστες».

Για να το τεκμηριώσει αυτό επικαλείται τις εκθέσεις αυτοψίας των Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας που, όπως υποστηρίζει, επιβεβαιώνουν την άψογη λειτουργία του εργοστασίου.

Επιπλέον, η εταιρεία αναφέρει ότι έχει υποστεί οικονομική ζημιά ύψους 690 χιλιάδων ευρώ από κινητοποιήσεις των εναγομένων που είχαν αποτέλεσμα την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού της και την αποζημίωση της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου που μετέφερε σκουπίδια προς καύση για την καθυστέρηση της διαδικασίας εκφόρτωσης.

Γι’ αυτούς τους λόγους η ΑΓΕΤ ζητά από το δικαστήριο την «ανάγκη ανάσχεσης της ακάθεκτης όσο και εντελώς παράνομης δραστηριότητας» των τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου. Και απαιτεί από το δικαστήριο «να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να παύσουν και να παραλείπουν στο μέλλον οποιαδήποτε αναφορά στην εταιρεία, με οποιονδήποτε τρόπο και διατύπωση και από οποιοδήποτε μέσο, η οποία να θέτει εν αμφιβόλω τη διαρκή προσήλωση της εταιρείας στην περιβαλλοντική και εν γένει νομοθεσία κατά την άσκηση της βιομηχανικής και εν γένει επιχειρηματικής δραστηριότητάς της».

Τέλος, απαιτεί από το δικαστήριο την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 1.000 ευρώ για κάθε φορά που θα αναφέρονται δημόσια στο όνομα της εταιρείας.

«Δεν φοβόμαστε»

«Δεν είναι τυχαίο που η εταιρεία επέλεξε να μας επιδώσει την αγωγή μια μέρα μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που ασκήσαμε εναντίον της, σαν τιμωρία. Σαν να μας λέει, καθίστε καλά γιατί σας περιμένουν τα χειρότερα. Αρα, πρόκειται για μια προσπάθεια φίμωσης των τριών ατόμων για δηλώσεις μας είτε στα κοινωνικά δίκτυα είτε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ενημερώνουμε τον κόσμο. Κατά την άποψή μας, λέμε την αλήθεια και αυτά που συμβαίνουν, κατά τη δική τους θεωρούν ότι είναι δυσφήμηση προς την εταιρεία. Δεν φοβόμαστε, ίσα ίσα πεισμώνουμε ακόμη περισσότερο. Εχουμε στο πλευρό μας την τοπική κοινωνία και έχουμε πάρα πολλά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα λεγόμενά μας» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, ένα εκ των τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου που διώκονται από την εταιρεία.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Στέλιος Λημνιός που ανέφερε: «Βλέπουμε όλους τους θεσμικούς παράγοντες να ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της εταιρείας. Ωστόσο, απέναντί τους βρίσκονται οι πολίτες και οι φορείς του Βόλου όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και έχουμε έναν ακήρυχτο πόλεμο. Σ’ αυτόν τον πόλεμο για να μας κάμψουν πέρασαν σε εκφοβισμούς με μηνύσεις –έχουμε μηνυθεί τρεις φορές από το εργοστάσιο γιατί προσπαθούμε να μπλοκάρουμε τα καράβια που ξεφορτώνουν τα σκουπίδια– και δεχτήκαμε και την αγωγή η οποία λέει σταματήστε να μιλάτε. Επομένως στον Βόλο τα πράγματα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε μια περαιτέρω όξυνση η οποία, όμως, είναι οδηγός για το τι θα ακολουθήσει στην υπόλοιπη Ελλάδα σε περιοχές που υπάρχουν τσιμεντοβιομηχανίες που αρχίζουν τώρα να καίνε RDF, όπως της ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη και της ΧΑΛΥΨ στην Ελευσίνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας