Πολιτική κρίση στην Αλβανία: Παραιτούνται βουλευτές της αντιπολίτευσης

1397

«Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο»

Την απόφαση τους να παραιτηθούν από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσαν σήμερα οι βουλευτές του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως διαμαρτυρία ενάντια στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για «διαφθορά» και εν μέσω έντονων αναταραχών στη χώρα, με ένα μεγάλο κομμάτι του αλβανικού λαού να ζητά την παραίτηση του και την κήρυξη εκλογών.

Ωστόσο δεν αναμένεται να εγκαταλείψουν σήμερα το κοινοβούλιο καθώς η τελική απόφαση ανήκει στα ανώτατα φόρουμ του κόμματος.

«Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά επίσης των συμμάχων τους, αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις έδρες τους: Αυτή η κυβέρνηση έχει νοθεύσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2017 και εμπλέκεται σε ποινικές υποθέσεις και υποθέσεις διαφθοράς», δήλωσε ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του κόμματος.

Ο ίδιος κατηγορεί τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

«Ο Ράμα δεν είναι πια πρωθυπουργός. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο»

«Σήμερα έγινε μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού. Όλη η αντιπολίτευση έχει λάβει απόφαση να υπακούσει στην εντολή των αλβανών πολιτών, η οποία πήρε τη μορφή της εθνικής διαμαρτυρίας την 16η Φεβρουαρίου. Όλα τα αλλά είναι ανοησίες για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή: Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπέσα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε καλέσει το Σάββατο σε διαδήλωση η οποία σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και συλλήψεις, ενώ για την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί νέες συγκεντρώσεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του διαθέτουν 44 βουλευτές (από τους 140) εναντίον των 78 του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα. Μετά από μποϊκοτάρισμα επί έξι μήνες κοινοβουλευτικών συζητήσεων μέσα στο 2018, η παραίτηση των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος φέρνει τη χώρα στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, αστειεύτηκε για «τις απεγνωσμένες απόπειρες» της αντιπολίτευσης.

Η αλβανική πολιτική ζωή έχει σημαδευτεί από λεκτικές βίαιες επιθέσεις, ανταλλαγή προσβολών, κατηγορίες για διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ένας βουλευτής της δεξιάς αντιπολίτευσης έριξε με σύριγγα μελάνι στον Ράμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας