Ποιος (και γιατί) φοβάται τις γερμανικές εκλογές;

1754

Οι γερμανικές κάλπες ανοίγουν αλλά το θέμα “σχηματισμός κυβέρνησης”  είναι σχεδόν βέβαιο ότι γρήγορα δεν θα κλείσει.
Στο Μαξίμου τα βλέμματα είναι “καρφωμένα” στο Βερολίνο και σε πιο από τα σενάρια επί χάρτου, θα επικρατήσει τελικά στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό.
Ήδη από τα περασμένα Χριστούγεννα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ανοιχτά σε δημοσιογράφους πως “κλειδί” των εξελίξεων για το επόμενο διάστημα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Τότε βέβαια, το αντίπαλον δέος της Άνκελα Μέρκελ, Μάρτιν Σουλτς, φερόταν από ουκ ολίγους αναλυτές ως πιθανός διεκδικητής της πρωτιάς με αξιώσεις.
Το μείζον θέμα για την ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι ενδεχομένως όχι το ποιοι θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση  αλλά το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τη συγκρότησή της.
Στο Μαξίμου άλλωστε έχουν ήδη βάλει πλώρη ( ή αυτό έστω υποστηρίζουν) για τάχιστη ολοκλήρωση του μεγαλύτερου όγκου των προαπαιτουμένων της γ’ αξιολόγησης ( το 80% πρέπει να έχει ολοκληρωθεί βάσει των εντολών Τσίπρα προς εμπλεκόμενους υπουργούς έως τις αρχές Νοεμβρίου).
Και τούτο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε προ ημερών, πως βασικός παράγοντας στην υλοποίηση του νέου οδικού χάρτη της Κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
“Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας”, είπε επακριβώς, συνδέοντας απολύτως την αποπεράτωση της διαπραγμάτευσης με την επίτευξη του στόχου.
Νοσταλγία για Σόιμπλε
Χρονοκαθυστερήσεις στη συγκρότηση Κυβέρνησης στο Βερολίνο μεσούσης της γ’ αξιολόγησης και με ένα ΔΝΤ να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια των ευρωπαικών θεσμών με απαιτήσεις όπως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, είναι προφανές πως δεν ενθουσιάζει το Μαξίμου.
Απευκταίο σενάριο βέβαια σε ό,τι αφορά το δια ταύτα της σύνθεσης της γερμανικής κυβέρνησης είναι για την Κυβέρνηση η συμμετοχή των Φιλελευθέρων.
Οι απόψεις που έχουν εκφράσει δημόσια και επιμόνως για Grexit, δημιουργούν ευλόγως  προβληματισμό για τη στάση που θα τηρήσουν εάν ευοδωθεί συνεργασία τους με την Άνγκελα Μέρκελ.
“Αυτό θα είναι το πιο άσχημο σενάριο, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση θα νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε”, σχολίασε σχετικώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.
Λιγότερο θορυβημένος εμφανίζεται ωστόσο από την “ολική” επαναφορά του FDP,  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: “”Θεωρώ αρνητικό ότι οι Φιλελεύθεροι χρησιμοποιούν για λόγους ψηφοθηρίας το επιχείρημα του Grexit. Θεωρώ εξαιρετικά θετικό ότι αυτή τους η άποψη είναι εξαιρετικά μειοψηφική πια στη γερμανική πολιτική σκηνή. Η Ελλάδα δεν είναι αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία. Και αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα ανακάμπτει”.
Το κόμμα πάντως στηρίζει σταθερά το Die Linke. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Κουμουνδούρου τονίζει, μεταξύ άλλων : “Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), που αποτέλεσε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο τη δύναμη εκείνη που στις πιο δύσκολες για τη χώρα μας στιγμές στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού αψηφώντας το πολιτικό κόστος”.
*Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας