Η φασιστική οργάνωση «Κρυπτεία», που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων είναι σχετικώς γνωστή -ή, τουλάχιστον, ήταν σχετικώς γνωστή μέχρι χθες. Πρόκειται για μία γκρούπα που το κίνητρο και η στόχευσή της είναι εμφανώς ρατσιστικά, αφού όλες οι μέχρι τώρα επιθέσεις της οργάνωσης έχουν έναν και συγκεκριμένο χαρακτήρα.
H «Kρυπτεία» πήρε το όνομά της από την «πολιτοφυλακή» της αρχαίας Σπάρτης, οργανωμένη από την άρχουσα τάξη, η οποία είχε το καθήκον να καταστείλει τους είλωτες. Στην αρχαία Σπάρτη ο φόνος είλωτα από Σπαρτιάτη ήταν απολύτως νόμιμος. Οι κρύπτες ήταν εφοδιασμένοι με μικρά μαχαίρια και ο ρόλος τους ήταν να καταστείλουν, ακόμα και σκοτώνοντας, τους πιο απείθαρχους είλωτες, όσους κινούσαν υποψίες για τυχόν εξεγέρσεις.
Ύμνοι Κασιδιάρη και Μπαλτάκου
Η σπαρτιατική Κρυπτεία μνημονεύεται ακόμη και σήμερα από την ακροδεξιά. Το 2008 ο Ηλίας Κασιδιάρης, άγνωστος τότε, είχε πει σε ομιλία του στην ακροδεξιά φιέστα των Θερμοπυλών:«Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας, που έπληττε αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως», είχε πει τότε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος ήταν παρών στις… εκπαιδεύσεις των Ταγμάτων Ασφαλείας της Χρυσής Αυγής.
Ο Τάκης Μπαλτάκος έχει αφιερώσει δύο βιβλία στη σπαρτιατική Κρυπτεία. Το «Τέλος του Εφιάλτη», με μία απόπειρα λογοτεχνικής χροιάς, αναφέρει: «(Μόλις πλησιάζουμε τον εχθρό) το σώμα ολόκληρο δονείται από κύματα χαράς. Είναι μια κατάσταση ευεξίας ασύγκριτης. Δεν υπάρχει στη φύση ουσία ικανή να φέρει τέτοιο αποτέλεσμα. Ούτε διεγερτική, σαν το κρασί, ούτε παραισθησιογόνα, σαν αυτή που χρησιμοποιεί η Πυθία. Ο οργανισμός παράγει μόνος του την ουσία που είναι απαραίτητη για να φθάσουμε σε έκσταση. Με μία προϋπόθεση όμως. Πρέπει να κινδυνέψεις. Κίνδυνος, μουσική, συντροφικότητα, αυταπάρνηση οδηγούν στη μόνη έκσταση που εμείς δεχόμαστε να δοκιμάσουμε».
Το πόνημα Μπαλτάτου έλαβε διθυραμβικά σχόλια από τις σελίδες της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής, όπου η βιβλιοκριτική (!) έλεγε πως: «Ένας από τους λόγους που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο συγγραφέας του είναι Έλληνας, πράγμα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς η ελίτ της προτιμάει να ασχολείται με τη συγγραφή ρομάντζων και γλυκανάλατων μυθιστορημάτων με κίναιδους, λεσβίες και λοιπές «ευαίσθητες» υπάρξεις».
Η πρώτη επίθεση – Ο 11χρονος Αμίρ
Η πρώτη επίθεση της οργάνωσης «Κρυπτεία» έγινε τον περασμένο Νοέμβριο. Στις 8 Οκτωβρίου ένα 11χρονο παιδί αφγανικής καταγωγής, ο Αμίρ, είχε κληρωθεί σημαιοφόρος για την μαθητική παρέλαση. Το κύμα των αντιδράσεων ήταν άμεσο: Οι πιο μετριοπαθείς έλεγαν πως η κλήρωση των σημαιοφόρων έρχεται σε αντίθεση με την έννοια της αριστείας, οι πιο σκληροί έκαναν λόγο για… διάκριση εις βάρος των ελλήνων μαθητών, αφού ένας μαθητής αφγανικής καταγωγής επρόκειτο να σηκώσει την ελληνική σημαία. Κι ενώ το παιδάκι είχε δηλώσει πολύ χαρούμενος που θα παρελάσει με τους συμμαθητές τους, ο σάλος του στέρησε την χαρά: Ο Αμίρ δεν κράτησε τελικά την ελληνική σημαία, η οποία δόθηκε σε έλληνα μαθητή.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου, άγνωστοι (οι γνωστοί – άγνωστοι της ακροδεξιάς) επιτέθηκαν στην οικογένεια του Αμίρ. Έριξαν πέτρες και μπουκάλια έξω από το σπίτι και έσπασαν τα τζάμια, τα οποία έπεσαν σε ένα άδειο κρεβάτι, αλλά και στο σημείο που κοιμόνταν τα τρία παιδιά της οικογένειας. Μαζί με τις πέτρες έφτασε στο εσωτερικό του σπιτιού και ένα χαρτί που έγραφε: Φύγε από εδώ στο χωριό σου φύγε».
Η οργάνωση «Κρυπτεία» ανέλαβε την επίθεση δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει να μείνει κανένας «λαθρομετανάστης» στην Ελλάδα.
Η δεύτερη επίθεση – Η φωτιά στη Νέα Μανωλάδα
Στις 7 Ιουνίου άγνωστοι έβαλαν φωτιά στον χώρο στέγασης (δηλαδή στα παραπήγματα) όπου διαμένουν σε απάνθρωπες συνθήκες οι εργάτες γης της Μανωλάδας. Η φωτιά κατέστρεψε, μεταξύ άλλων, και τα μεροκάματα των εργατών, δηλαδή τα ελάχιστα χρήματα της αμοιβής τους. Επρόκειτο για 100.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 500 άτομα, δηλαδή 200 ευρώ το άτομο.
Τότε είχε προαναγγελθεί η επίθεση που θα ακολουθούσε, χωρίς λεπτομέρειες αλλά οριοθετώντας την στόχευση. «Ο αγώνας μας κλιμακώνεται μετά τον εμπρησμό στη Μανωλάδα. Δεν θα αφήσουμε κανένα αντιρατσιστικό καθίκι όρθιο. Οι επιθέσεις μας σε καταλήψεις αντιρατσιστών θα κλιμακωθούν», ανέφερε ο άγνωστος που ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφώνημά του στο iefimerida.gr.
Η τρίτη επίθεση – Η κατάληψη στα Πετράλωνα
Χθες 20-30 άτομα επιτέθηκαν στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ στα Πετράλωνα. Ένα μέλος της συνέλευσης της κατάληψης τραυματίστηκε, ενώ 3 ακόμα μέλη προσήχθησαν, αφού προσπάθησαν να εντοπίσουν τους δράστες. Αντιθέτως, οι δράστες παραμένουν… άγνωστοι.
Σημείο των καιρών
Ωστόσο η «Κρυπτεία» δεν είναι κάτι άλλο παρά σημείο των καιρών. Από όταν ξεκίνησε η δίωξη της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκαν παραομάδες της ακροδεξιάς, με πολύ ή λιγότερο έντονη δράση. Η εξάρθρωση της ναζιστικής Combat 18 φαίνεται πως άφησε χώρο (ή μάλλον, παρέδωσε τη σκυτάλη) στο νέο αυτό μόρφωμα.
Η μήτρα είναι κοινή: Το έδαφος που σκάλισε η Χρυσή Αυγή παράγει νέους καρπούς. Οι δε διασυνδέσεις άλλων μορφωμάτων, όπως της Combat 18, με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής αποδείχθηκαν δεδομένες.
Η εμφάνιση της «Κρυπτείας» στην δημόσια σφαίρα μετρά λιγότερο από έναν χρόνο, αλλά φαίνεται πως είναι αρκετά καλά οργανωμένη. Η πρώτη επίθεση, στο σπίτι της οικογένειας του μικρού Αμίρ που υπήρξε το θέμα των ημερών μόλις μία εβδομάδα πριν την επίθεση, αλλά και ο εμπρησμός των παραπηγμάτων στην Μανωλάδα έχουν την λογική πογκρόμ -αυτό που έλεγε προεκλογικά και η Χρυσή Αυγή: «Να ξεβρωμίσει ο τόπος».
Βασική πηγή: in.gr-Όλγα Στέφου