Σε μια βόμβα ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών χρεών ύψους 226 δισ. ευρώ ή 125% του ΑΕΠ (!) κάθονται ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ένα τέτοιο βουνό από ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη είναι πολύ περισσότερα, καθιστά απολύτως αδύνατη οποιαδήποτε απόπειρα ανάπτυξης. Αντίθετα, ένα τέτοιο ύψος ληξιπρόθεσμου χρέους βουλιάζει και πνίγει κάθε οικονομική προοπτική.
Συνιστά τύφλωση πιστωτών, κυβέρνησης, μνημονιακών δυνάμεων και οικονομικού κατεστημένου μια παγερή στάση αδιαφορίας απέναντι στο υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο επιχειρούν μάταια να επιλύσουν με γενικευμένες κατασχέσεις και αθρόους πλειστηριασμούς, που αποτελούν την τέλεια συνταγή καταστροφής του τόπου.
Ευρεία διαγραφή των ιδιωτικών χρεών συνιστά τη μόνη διέξοδο.
Σε επίπεδα άνω των 4 εκατ. έχει παγιωθεί ο αριθμός φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων και πλέον περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των οφειλετών της εφορίας που περιλαμβάνει έναν στους δύο φορολογούμενους. Αιτίες οι υψηλοί φόροι, οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ, που εκτόξευσαν τον αριθμό των οφειλετών που πριν από την κρίση μετά βίας υπερέβαιναν το 1 εκατ. ΑΦΜ.
Τον Σεπτέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ., εκ των οποίων τα 513 εκατ. ευρώ αφορούν νέους απλήρωτους φόρους. Το ίδιο διάστημα προστέθηκαν 510.428 νέοι οφειλέτες, φθάνοντας συνολικά τα 4,3 εκατομμύρια. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται σε 103,09 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 7,8 δισ. αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.
Μεγάλη αύξηση εμφανίζουν και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τον Σεπτέμβριο εκτοξεύτηκαν στα 34,35 δισ. ευρώ, από 33,8 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα (Ιούλιος 2018). Από αυτά νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν εντός του 2018, είναι τα 74,215 εκατ. που αφορούν 15.816 οφειλέτες.