Από μικροβιακή ανισότητα στον οργανισμό χαρακτηρίζεται η κοινωνία, καθώς τα σωματίδια ενός φτωχού είναι διαφορετικά από εκείνα ενός πλούσιου σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Η κοινωνικοοικονομική ανισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους είναι εμφανής στον τρόπο ζωής και, μάλιστα, διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στα μικρόβια που φέρει ο οργανισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η Σούζαν Ίσακ, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μέιν και ειδική στα μικρόβια των ζώων, αναφέρει:
«Η διατροφή που κάνετε και ο τρόπος ζωής σας μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στα μικρόβια που προσλαμβάνετε και τα οφέλη ή τα αρνητικά που αποκτάτε από αυτά. Εάν δεν έχετε καν πρόσβαση σε μια διατροφή καλής ποιότητας, μπορεί να υποφέρετε από τα αποτελέσματα που δεν έχουν αυτά τα ευεργετικά μικρόβια και τα προϊόντα με τρόπους που ίσως δεν έχετε φανταστεί».Μάλιστα, ιδιαίτερο ρόλο παίζει η πρόσβαση της μητέρας σε καλής ποιότητας προϊόντα ακόμα και κατά την περίοδο που κυοφορεί.
Οι πληθυσμοί με πρόσβαση σε ποιοτική διατροφή θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σωματικής και ψυχικής υγείας από εκείνα που δεν το κάνουν και αυτό αντικατοπτρίζεται σε μικροβιακό επίπεδο εντέρου. Άλλα πράγματα περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική ποιότητα των κτιρίων όπου ζούμε και εργαζόμαστε, η γενική εγγύτητα με το περιβάλλον ή οι ρυπογόνες βιομηχανικές και γεωργικές εγκαταστάσεις.
Η Σούζαν Ίσακ εξέτασε ακόμα και τη νομική πλευρά των μικροβίων, λέγοντας ότι τα υγιή μικρόβια θα μπορούσαν ενδεχομένως να χαρακτηριστούν ως βασικός πόρος ή κοινό καλό, όπως το καθαρό νερό, τα ασφαλή περιβάλλοντα και η ποιότητα της δημόσιας υγείας.
Σημείωσε, επίσης, ότι η μελέτη θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ερευνητές σε όλους τους κλάδους να σκεφτούν το ανθρώπινο μικροβιοκτόνο ως μια μέτρηση των κοινωνικών ανισοτήτων και έναν χάρτη πορείας για να γεφυρωθούν αποτελεσματικότερα αυτές οι διαφορές.
Συγκεκριμένα, η ίδια ανέφερε: «Τείνει να είναι άνθρωποι που δεν ασχολούνται ούτε καν με ρυπογόνα ύδατα ή με την υπερβολική κατανάλωση τροφής ή με την εμφιάλωση χημικών ουσιών, να είναι αυτοί που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με τα μικροβιακά».