«Πληρώστε 3,4 δισ. από κρατικά ταμεία για φέσια, αλλιώς δεν παίρνετε δόσεις»

1957
δόσης

Τελικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης των νέων μέτρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ και των 140 συνολικά προαπαιτούμενων όχι μόνο δεν δόθηκε ένα μεγαλύτερο (από το αρχικά προτεινόμενο) ποσό δόσης για την εξόφληση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (προκειμένου να τονώσει την αγορά και την οικονομία), αλλά εισήχθη και μία νέα ρήτρα η οποία δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στα κρατικά ταμεία τους δεκατέσσερις μήνες που μεσολαβούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και την μεγάλη υπεραξιολόγηση.
Η κυβέρνηση πλέον δεσμεύεται να πληρώνει από τα κρατικά ταμεία, παράλληλα με τους θεσμούς, για την εξόφληση των οφειλών που έχει σωρεύσει και μάλιστα σε αναλογία 1 προς 1.
Τα 1,6 δισ. ευρώ της δόσης που συνδέονται με οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες θα τα διαθέσουν οι δανειστές σε δύο στάδια εκ των οποίων το ένα θα έρθει τον Ιούλιο, και το δεύτερο το φθινόπωρο. Θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες αποπληρωμές οφειλών που θα χρηματοδοτηθούν από τα κρατικά ταμεία.
300 εκατ. ευρώ κάθε μήνα ο ESM, άλλα τόσα το κράτος
Σχεδιάζεται από τον Ιούλιο η διανομή από τους θεσμούς ποσού της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχη ροή πληρωμών από τον Κρατικό προϋπολογισμό ίσης αξίας (δηλαδή επίσης 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα).
Το Φθινόπωρο (σ.σ. τον Σεπτέμβριο όπως θέλουν οι θεσμοί)  θα γίνει το πρώτο κρας τεστ του κατά πόσο αυτό το σχέδιο έχει υλοποιηθεί σε βαθμό τουλάχιστον 80% και τότε θα δοθεί η επόμενη υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ από τους θεσμούς (πάντα με την ίδια μέθοδο του 1 προς 1).
Παράλληλα τον Οκτώβριο θα πρέπει να ξεκινήσει και η τρίτη αξιολόγηση με στόχο – σύμφωνα με τους θεσμούς – να ολοκληρωθεί τον ίδιο μήνα μαζί με την εκταμίευση του επόμενου πακέτου που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ περίπου προβλέποντας ωστόσο πολύ λίγα χρήματα (περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ) για οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες.
Από Νοέμβριο και μετά 200 εκατ. ανά μήνα -3,4 δισ. ζητούνται από το κράτος
Ουσιαστικά από το Νοέμβριο, την επομένη της τρίτης αξιολόγησης, το ποσό που θα δίδεται μέσω του ESM υπολογίζεται μικρότερο,  σε 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ με ισόποση και πάλι συνεισφορά  από την πλευρά της κυβέρνησης και ανά μήνα.
Η αποπληρωμή θα διαρκέσει έως και τον Αύγουστο του 2018 και ανεβάζει συνολικά την αξία των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα πληρωθούν από την αρχή του προγράμματος στα 10,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι θεσμοί θα δώσουν 7 δισ. ευρώ και 3,4 δισ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου…
Το ποσό αυτό για να φτάσει προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στην ώρα της όλες τις υπόλοιπες αξιολογήσεις, οι οποίες πλέον από πέντε γίνονται τέσσερις τον αριθμό και προγραμματίζονται για τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο, και τον Ιούλιο του 2018 (σ.σ. ακολουθεί η τελική υπεραξιολόγηση που προς το παρόν δεν συνδέεται με νέο πακέτο δόσεων).
Προαναγγελία ESM
Σημειώνεται ότι η νέα “ρήτρα” συνεισφοράς του κράτους ως όρος κατανομής της επόμενης δόσης προαναγγέλθηκε χθες από τον ESM.  Σε ενημερωτικό του έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι απαιτείται να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου με “δικούς του πόρους” για την αποπληρωμή των οφειλών πριν έρθει η 2η υποδόση. Επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για 2 συνολικά υποδόσεις και αναφέρει ότι η 2η προγραμματίζεται για μετά το καλοκαίρι “και μόνο αν η Ελλάδα συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες”.
Τα προαπαιτούμενα
Πλέον η κυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί και στην  νέα γενιά με προαπαιτούμενα.   Η τρίτη αξιολόγηση έχει αρκετά δύσκολα πεδία. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι επαρκεί το πακέτο μέτρων των 534 εκατ. ευρώ για το 2018 στο οποίο οι θεσμοί ζητούσαν μεταξύ άλλων “και τον εξορθολογισμό ορισμένων κινήτρων επιδόσεων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα” αλλά και την συνεισφορά του ναυτιλιακού κλάδου για την οποία ασκεί πιέσεις  κατ επανάληψη (και μετά το Eurogroup της 15/6) ο κ. Σόιμπλε.
Προβλέπει επίσης ότι  οι ελληνικές αρχές θα πρέπει “να εξασφαλίζουν την ομαλή ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου συστήματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης” με “μείζονα μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, με βάση τις σχετικές συστάσεις από την ανασκόπηση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας”.
Επίσης, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν όλα τα μέτρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να προχωρήσουν σε νέες παρεμβάσεις στις αγορές στη βάση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ αλλά και στα επαγγέλματα, σε παρεμβάσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό, στο κτηματολόγιο,αλλά και στο εργασιακό. Νέες παρεμβάσεις θα καταγράφονται στα συνοδευτικά κείμενα του μνημονίου για τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων με αναλυτικό πρόγραμμα “κρατικών δράσεων που θα επιτρέπουν την επιτυχή διενέργεια των διαγωνισμών”. Νέοι στόχοι τίθενται στις προσλήψεις, στην αποπολιτικοποίηση των διευθυντών, την αξιολόγηση των επιδόσεων και την κινητικότητα. Επίσης έμφαση δίδεται στην θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία βασικών θεσμών, με έμφαση στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στην ΕΛΣΤΑΤ.
*Πηγή: Capital.gr, Δήμητρα Καδδά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας