Με τον απολογισμό της πορείας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου, οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων και δανειστών, με την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα θα εξεταστεί ο αριθμός των πλειστηριασμών που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και η γεωγραφική κάλυψη, που είχε αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητούμενα που είχαν θέσει οι δανειστές στην προηγούμενη επίσκεψή τους.
Μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής των δανειστών, στην Αθήνα έρχεται και η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νούι. Αναμένεται να δώσει τα… εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για την επιτυχία στα stress tests, αλλά και να ζητήσει, ως συνήθως, ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, εστιάζοντας στην αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων μέσω βιώσιμων λύσεων και στην πώληση προβληματικών χαρτοφυλακίων.
Εκτός από τους πλειστηριαμούς και τα κόκκινα δάνεια, στο επίκεντρο των συζητήσεων πρόκειται να βρεθεί και η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Εκεί που μπορεί να προκύψει πρόβλημα είναι από την στάση του ΔΝΤ λόγω του «δικαιώματος» που δίνει το μνημόνιο να ζητήσει την ταυτόχρονη εφαρμογή των δύο μέτρων από το 2019. Εκτός αυτών, τις συναντήσεις πρόκειται να απασχολήσουν και τα εξής ζητήματα, σε μια συνολικότερη και εφόλης της ύλης επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και για το περαιτέρω ξεπούλημα του εθνικού πλούτου:
1. Στην οριστικοποίηση των νέων αντικειμενικών και της προσαρμογής του ΕΝΦΙΑ το ζητούμενο είναι να αποφασιστεί το σενάριο με οποίο θα γίνουν οι αλλαγές και φυσικά το νέο σκηνικό να είναι έτοιμο ως τις αρχές Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αλλαγή του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης στην Ναυτιλία και να εκδοθεί και απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μετά την λήξη της εξάμηνης παράτασης που εξασφαλίστηκε στο τέλος του 2017.
2. Στο ασφαλιστικό θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων και να αποδοθούν ως τον Ιούλιο όλες οι συντάξεις που εκκρεμούσαν ως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και το 30% των αιτήσεων που έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου. Θα πρέπει επίσης έως το τέλος Ιουνίου να εκδοθεί η απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.
3. Στο πακέτο κόκκινα δάνεια η ελληνική πλευρά θέλει απλοποίηση των διαδικασιών για να τρέξει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις , να αναθεωρήσει το νόμο Κατσέλη, να παρουσιάσει αποτέλεσμα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν την πώληση δανείων σε Distress Funds.
4. Στο εργασιακό και το κρίσιμο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο που να ικανοποιεί και τους δανειστές πριν ψηφιστεί για να εφαρμοστεί από το τέλος του χρόνου.
5. Στον τομέα της ενέργειας χρειάζονται ρυθμίσεις για την είσοδο των ιδιωτών την λιανική φυσικού αερίου , ρύθμιση τιμολογίων των ΑΠΕ και διευθέτηση των χρεών των ιδιωτών προς την ΔΕΗ.
6. Στην εξόφληση των «παλιών» ληξιπρόθεσμων του δημοσίου σε ιδιώτες εκτός από τις συντάξεις θα πρέπει να μηδενιστεί ένα χρέος περίπου 5 δις που καταγράφηκε το καλοκαίρι μέχρι και τις 21 Αυγούστου.
7. Στις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΑ μέρους της εταιρίας διαχείρισης του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος η πώληση του 5% του ΟΠΑΠ και του 17% της ΔΕΗ.
8. Στις αλλαγές στο δημόσιο θα πρέπει ως το Ιούνιο να τοποθετηθούν νέοι Γενικοί Γραμματείς , γενικοί διευθυντές , να οριστικοποιηθεί το οργανόγραμμα του συνολικού δημοσίου, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργήσει η νέα κινητικότητα.
Υπάρχει μια σειρά από προαπαιτούμενα που μπρορούν να υλοποιηθούν με απλές υπουργικές αποφάσεις (π.χ. το νέο δελτίο φαρμάκων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων) που πρέπει να εκδοθούν άμεσα.